Als je nog steeds denkt dat Jeroen Dijsselbloem Griekenland heeft geholpen, lees dan dit

Jesse Frederik
Correspondent Economie

Jeroen Dijsselbloem begreep er niets van. Wat had de voorzitter van de Eurogroep misdaan? Zuid-Europa kan niet rekenen op onbeperkte steun van Noord-Europa, zo had Dijsselbloem een Duitse journalist uitgelegd. Want, ‘ik kan ook niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om u vervolgens om bijstand te vragen.’

Die laatste opmerking viel niet zo lekker. Politici uit Spanje, Portugal en Griekenland tuimelden over elkaar heen om Dijsselbloem de oren te wassen. Het Europees Parlement kwam zelfs met een unanieme veroordeling van de voorzitter van de Eurogroep (een privilege dat normaliter is voorbehouden aan dictators uit derdewereldlanden).

‘Het lijkt wel alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan,’ verzuchtte Dijsselbloem vervolgens tegen de Volkskrant. Voor deze krant was het ook een mysterie waarom Dijsselbloem zo hard werd aangepakt. ‘Dijsselbloem dwong respect af met zijn bijdrage aan het bezweren van de Griekse crisis,’ schreef de Volkskrant in Correspondent Marc Peeperkorn wist niet ‘Vier jaar lang ben je de held, gelauwerd en bewierookt, voorzitter en boegbeeld van de Eurogroep, baken van stabiliteit, de redder van Griekenland.’

En dan nu dit?

Als economisch journalist volg ik de Griekse crisis nu zo’n vier jaar. Dat is stomvermoeiend, want het gaat al jaren hetzelfde. Griekenland is failliet, wij moeten ze geld lenen, in ruil daarvoor gaan ze bezuinigen, dat helpt niet, de groei valt tegen, we moeten toch weer meer geld lenen, zij nog meer bezuinigen, de groei valt weer tegen - en zo houden we elkaar al een paar jaar bezig.

Iedere keer verbaas ik mij dan ook weer over de alternatieve werkelijkheid waarin Nederlandse politici en journalisten zijn terechtgekomen. Want laten we de feiten even afgaan. Hoezo is Dijsselbloem de ‘redder van Griekenland’? Het land doet het slechter dan de Verenigde Staten tijdens de Grote Depressie. Dat is niet best.

De werkloosheid ligt nog altijd boven de 20 procent.

Er is geen serieuze econoom die denkt dat de Griekse staatsschuld, na de draconische bezuinigingen die Dijsselbloem & co. eisten, nu wel houdbaar is.

Er is nog veel te weinig aan de structurele problemen in Griekenland gedaan. De Grieken hebben bijvoorbeeld nog ruim 135 procent van het bbp aan belastingachterstanden in te halen.

En wellicht ten overvloede: de Grieken zijn daar niet blij mee.

Laat er verder geen misverstand over bestaan: het was lang en breed voorspeld dat het bezuinigingsbeleid, dat Dijsselbloem nog steeds (!) voorstaat, niet zou werken.

Eerder dit jaar waarin voormalig IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard in mei 2010 (!) al schreef dat een bezuinigingsoperatie van deze omvang ‘nog nooit vertoond of geslaagd’ was. ‘Het programma kan snel ontsporen (zelfs bij volledige beleidsimplementatie),’ waarschuwde hij. Zonder een plotseling exportsucces zou het herstel waarschijnlijk ‘L-shaped’ zijn (‘L-shaped’ - dat is nooit goed), met ‘een recessie dieper en langer dan nu voorspeld.’

En zo geschiedde.

Dijsselbloem staat symbool voor een crisisaanpak die gruwelijk heeft gefaald

Ondertussen laat Portugal zien dat het best anders kan. Het land verslaat inmiddels met enige regelmaat voorspellingen van de Europese Commissie over de groei en het begrotingstekort ligt nu al onder de 2,5 procent die de Europese Unie had gevraagd.

En dat terwijl de huidige premier António Costa, nadat hij eind 2015 de verkiezingen won met een anti-bezuinigingsagenda, de staatspensioenen, lonen en werkuren weer terugbracht op het niveau van voor de sloopwerkzaamheden van de Eurogroep. ‘Velen noemden het voodoo-economie,’ The Economist onlangs vast. ‘Maar Mr. Costa heeft gelijk gekregen.’

Kijk, die hele drank-en-vrouwenkwestie is natuurlijk de stok om Dijsselbloem mee te slaan. Het gaat eigenlijk ergens anders om. Dijsselbloem staat symbool voor een crisisaanpak die gruwelijk heeft gefaald en waar historici keihard over zullen oordelen. Dat zijn aanpak niet zou werken is voorspeld en uitgekomen.

Wie vertelt het de Nederlandse pers?

Lees ook: