Sjors Ultee - prototype trainer van de toekomst - maakt promotie.

Sjors Ultee, de jonge voetbaltrainer, wordt komend seizoen assistent-trainer van FC Twente. Dat maakt Twentes hoofdtrainer René Hake gisteren bekend.

Ik profileerde Ultee eind vorig jaar. Hij wekte mijn interesse vanwege zijn achtergrond. Zijn carrière is bijzonder – zonder noemenswaardige kwaliteiten als speler schopte hij het desondanks tot trainer bij de profs van FC Utrecht.

Bij FC Utrecht vertrok hij in 2016, om onduidelijke redenen. Een jaar zonder werk in het voetbal dreigde, totdat FC Twente hem oppikte als coach van de B1. Daar werd hij al snel gevraagd om de komende tegenstanders van de profs van Twente te analyseren.

En nu promoveerde de club hem tot assistent-trainer voor volgend seizoen. In het bijzonder richt hij zich op het begeleiden en verbeteren van individuele spelers. Dat deed hij bij FC Utrecht ook al, onder meer met jonge spelers als Bart Ramselaar (nu PSV) en Giovanni Troupeé (Utrecht).

Ultee is voor mij het prototype trainer van de toekomst. Geen barse blaffer of zogenaamd meestertacticus, maar meer een begeleider-verbeteraar van de spelers. Spelers stellen zich open voor hem omdat hij open is naar hen – drink maar eens een kopje koffie met Ultee en je weet meteen wat ik bedoel.

Ik heb nog nooit met zo’n zachtaardig persoon in het voetbal gesproken. Hij wekt vertrouwen, maar is geen ja-knikker. Verder is hij nieuwsgierig. Zijn appartementje in Utrecht puilt uit van boeken over sport, psychologie, wetenschap en ontwikkelingsleer. Als speler weet je dus: hier is iemand die tot het uiterste gaat om mij beter te maken.

Al het andere staat in het profiel dat ik over hem schreef eind december 2016.

Over zijn doel is hij overigens duidelijk: hoofdtrainer worden. Ultee heeft gesolliciteerd voor de cursus Coach Betaald Voetbal van de KNVB, die sinds dit jaar haalbaarder is voor sollicitanten zonder glansrijke carrière als topvoetballer.

Lees het nieuwsbericht van FC Twente. Lees hier mijn profiel van Ultee. Lees hier mijn stuk over de vernieuwde trainersopleiding.
Correspondent Sport
Michiel de Hoog