Er is dus gewoon een Chinese Tesla, met 180.000 werknemers. Daarover publiceerde ik afgelopen week een portret.

Er verschenen heel leuke en nuttige bijdragen onder het stuk. Zo over het veranderende straatbeeld in twee Chinese steden waar hij auto’s van BYD tegenkwam:

‘Onlangs reed ik door Shenzhen en Suzhou (bij Shanghai). Inderdaad een boel BYD-auto’s. Maar niet alleen veel elektrische auto’s, ook bijna alle brommers en bussen waren elektrisch. Een rare gewaarwording aangezien je veel lawaai verwacht, maar dat is er dus niet.’

Verder dat BYD in tegenstelling tot Tesla wél dividend uitkeert. En dat er ook al BYD-taxi’s rondrijden in (mijn eigen) Rotterdam! Helemaal gemist.

Wat eraan komt

Een groot verhaal over hoeveel CO2-uitstoot de elektrische auto scheelt ten opzichte van de benzineauto. Ik sprak inmiddels met Richard Smokers van TNO, die al 25 jaar dit soort berekeningen maakt.

Smokers (inderdaad, goeie achternaam voor dit onderwerp) legde me telefonisch uit waarom alle verschillende berekeningen hierover op verschillende antwoorden uitkomen en waarom dat uiteindelijk weinig uitmaakt.

Het verhaal is bijna-bijna af! De publicatie staat gepland voor morgen.

Over batterijen die je niet hoeft te verplaatsen

Een oude kolenmijn ombouwen tot duurzame waterpomp: kan het? In Duitsland gaan ze het proberen.

Het is een van de prachtige verhalen die ik afgelopen maanden tegenkwam over zogeheten stationaire opslag:het bewaren van groene energie op andere manieren dan in een transporteerbare batterij.

Dit is een onderwerp waar ik weinig aan doe, omdat ik vooral over mobiliteit schrijf.

Maar het is wel een belangrijk onderwerp. De groene energie die we de komende jaren steeds massaler gaan opwekken, zullen we immers ook moeten opslaan en vanaf tal van nieuwe (minder centrale) locaties moeten kunnen transporteren.

Daarom leg ik nu, ter vervollediging van mijn eigen batterijenonderzoek, een verzameling aan van de beste verhalen van elders over stationaire opslag. Deze verschijnt binnenkort online. Leestips over dit onderwerp zijn meer dan welkom!

Afronding van de batterijenserie

Met deze verhalen sluit ik mijn batterijenserie af. Waar ik dacht er anderhalf verhaal aan te besteden, heb ik er uiteindelijk zeventien over gemaakt. Plus een reeks notities.

Mocht dat overdreven lijken: we gaan batterijen nog zo hard nodig hebben de komende jaren. Ik wil het dossier daarom gaan bijhouden.

Vakantie

Van Koningsdag tot en met 21 mei ben ik weg. Nou ja, bijna - ik zit op een volkstuintje met als enige elektrische apparaten verlichting, een magnetron en een tosti-ijzer.

In elk geval ga ik offline.Als ik je voor de tussentijd één leestip mag geven: lees ‘Neuralink and the Brain’s Magical Future’van Tim Urban op Wait But Why!

Een collega zei: ik print het wel uit, maar zag toen dat het 100 bladzijden was. Het is inderdaad een boekwerk, maar Urbans cartoons en talloze YouTube-filmpjes maken dat je erdoorheen vliegt.

leg ik uit waarom ik dit verhaal zo de moeite vind.

P.S. Zoals je ziet staat de wekelijkse mail nu ook op de site van De Correspondent. Mooi lichtblauw, en handig bij het delen.