Beste,

De primeur! Dit is de eerste editie van mijn wekelijkse mail, waarin ik je op de hoogte zal houden van mijn werk als correspondent Oud Worden. Zo praat ik je bij over m’n recente publicaties, journalistieke zoektocht en op wat voor interessante dingen (tips!) ik stuit.

Met deze mailblijf je op de hoogte van mijn onderwerp: oud worden, al wat bij de winter van het leven kan komen kijken, zoals dementie, ouderenzorg en ervaringen. Oud worden betekent niet alleen maar kommer en kwel. Wellicht ook binnenkort, op veler verzoek: de weg naar een gelukkige oude dag.

Zo gaat het met de Dementiedagboeken

Mijn project, de Dementiedagboeken, is op volle stoom. In totaal hebben we (onderzoeker Rikke Komen van de Dementieverhalenbank, partner in crime, en ik) vijftien mensen met dementie een training gegeven om een spraakdagboek bij te houden. De oudste deelnemer is 86, de jongste is 47.

De gedachte achter de Dementiedagboeken is onder meer dat we mét mensen met dementie in gesprek gaan, in plaats van óver hen te praten. Ze schrijven als het ware mee in mijn journalistieke agenda.

Gedurende dit project begeleid ik hen actief. Dit bracht mij deze week in Groningen, Drenthe en Friesland. Ik was in Friesland om nieuwe deelnemers te trainen, en in Drenthe om bij te praten met de actiefste deelnemer, Luut (76).

In Groningen was ik voor een interview met de jongste deelnemer, Ayla (47). Ze vertelde dat ze de initiatiefnemer is van een dansvoorstelling, die ze deze week opvoert met studenten van de dansacademie. Ze nodigde me van harte uit, jammer dat Groningen voor mij niet om de hoek is. Haar verhaal volgt nog.

Een thematische selectie van de interessantste spraakberichten publiceer ik wekelijks. Zo hebben Luut, Ayla en de rest uitvoerig verteld over hun ervaring met en

Beluister alle gepubliceerde spraakdagboekbijdragen op de Dementieverhalenbank.nl Een selectie van wat de deelnemers van de Dementiedagboeken inspreken, is te vinden op de Dementieverhalenbank. Regelmatig komen hier nieuwe spraakberichten bij. Dit is een pagina vol vrolijke, leerzame, soms droevige, verhalen over het alledaagse leven met dementie. Klik hier om kennis te maken met alle deelnemers en te horen wat ze vertellen.

Kijktip: het tv-programma Voor ik het vergeet

Twee deelnemers van de Dementiedagboeken kwamen onafhankelijk van elkaar met de kijktip Voor ik het vergeetmet Angela Groothuizen op RTL4. Ze volgt vijf mensen met ‘jongdementie’ (dementie voor je 65ste). Het programma raden ze aan omdat ze het herkenbaar en leerzaam vinden. De afleveringen zijn tegen betaling terug te kijken of anders live op dinsdag om 21.30 uur.

Leestip: Harvards boeiende artikelen over verouderingsonderzoek

Spannende tijden zijn aangebroken voor verouderingswetenschappers. We worden ouder dan ooit, maar hoe worden we gezond oud? Over dit onderwerp buigen Harvard-wetenschappers van verschillende disciplines zich. Sinds deze maand houdt de universiteit een bij met inhoudelijk sterke, toegankelijk geschreven artikelen. Het dossier wordt regelmatig aangevuld met nieuwe stukken.

Artikelen in de maak

Binnenkort publiceer ik mijn interview met verouderingsprofessor Andrea Maier. Je kent haar misschien wel uit Zomergasten van de afgelopen zomer of van haar onlangs verschenen boek Eeuwig houdbaar. Daags nadat verschillende wetenschappers (van Harvard tot de Erasmus Universiteit Rotterdam)oude muizen wisten te verjongen, was ze in Nederland.

Het volgende thema dat de Dementiedagboekhouders hebben geagendeerd is slaapproblemen. Hoe het zit met dementie en slecht slapen ben ik nog aan het onderzoeken, maar het ziet ernaar uit dat er een causaal verband is tussen die twee. Heb je hier kennis over? Ik hoor het graag!

Abonneer je op mijn mail

Als je geregeld door mij bijgepraat wilt worden over dit thema, dan heb je twee opties. Op website kun je bij een van mijn artikelen onder mijn naam op ‘volgen’ te klikken. Als je op het het onderstaande tekstblok klikt, vind je de aanmeldpagina voor mijn wekelijkse mail in je inbox.

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden