De Correspondent
122. Lex Bohlmeijer - in gesprek met Spinvis (2)
SoundCloud
Interview

Waar gaat het over? Zo’n vraag moet je eigenlijk nooit stellen aan een musicus. Muziek gaat nergens over, zegt-ie dan. Toen ik in december vorig jaar op weg ging naar de gelauwerde popmusicus Spinvis, alias van Erik de Jong (Spijkenisse, 1961), wist ik eerlijk gezegd amper waarover het gesprek zou moeten gaan. Ja, er was een aanleiding, natuurlijk. Voor de derde keer op rij presenteerde Spinvis zijn eigen eindejaarsvoorstelling En we vieren het toch! Een feestelijk concert met als thema: ‘Alles verandert.’ Bovendien was hij bezig de laatste hand te leggen aan een nieuw album. Nu ligt het in de winkel: Trein Vuur Dageraad.

En als vanzelf ontstond er een gesprek, tussen twee vijftigers, die meanderen langs onderwerpen als verandering, tijd, ouder worden, melancholie, dromen, houvast, de waarheid, de maan, een auto-ongeluk, buienradar et cetera. Het is zoals zijn liedjes zijn. Hij schrijft in de nacht, als het rumoer van de wereld wordt gedempt en alles zachter wordt. Dan ontstaat er ruimte voor de droom. En het onbekende. Ik ervaar zijn muziek als een soort landschappen waar je doorheen dwaalt en verblijft. Wellicht fungeert dit gesprek ook zo.

De release is voor mij reden om het gesprek opnieuw relevant te maken. En let op: ik heb er een nieuwe montage voor gemaakt, met meer aandacht voor Trein Vuur Dageraad, en minder voor het eindejaarsconcert.

In ieder geval zijn er twee nieuwe nummers in te horen. Zoals Wat blijft. Wat blijft? ‘Het weergaloze blijft.’

Lees en luister verder:

Hoe Nederlands nieuwste popsensatie Ronnie Flex inspiratie vindt bij de muzikale experimentalist Spinvis Ze zijn van verschillende generaties en leven in volstrekt andere werelden. Maar er zijn ook opvallende overeenkomsten tussen Popprijswinnaars Ronnie Flex (23) en Spinvis (55). Nadat Ronnie Flex tweette Spinvis als grootste inspiratiebron te zien, bracht ik de twee bij elkaar. Wat kunnen de twee van elkaar leren? En hoe gaan ze om met de balans tussen succes en experiment? Lees het verhaal van Saul hier terug Interview: Rockzangeres Anouk staat twee uur na een concert alweer de was te doen Anouk is de populairste rockzangeres van Nederland en staat al twintig jaar op het podium. In dit jubileumjaar komt ze met maar liefst twee nieuwe albums. Op 4 maart werd Queen For A Day gelanceerd. Aanleiding voor een gesprek over muziek en moederschap, angst, God en liefde. Lees het verhaal van Lex hier terug Er spelen heel weinig vrouwen op 3FM en Pinkpop. Wat zit daarachter? Ik telde wat er in één jaar werd gedraaid op 3FM. Eén op de vijf gedraaide artiesten blijkt vrouw. Bij festivals als Pinkpop zijn de verhoudingen nog schever. Ik onderzoek hoe ver dit reikt en waardoor het komt. Helpen jullie mee? Lees het verhaal van Rufus hier terug