Spring naar inhoud

Chinezen vissen de West-Afrikaanse zee leeg en werkloze vissers migreren dan naar Europa

Dat schijft The New York Times. China heeft met zo’n 2.600 boten met afstand de grootste verrezeevloot ter wereld – die van de VS is tien keer kleiner – en bevist vooral West-Afrikaanse wateren. ‘Als dit zo doorgaat hebben wij straks alleen nog kwal te eten,’ zegt wetenschapper Alassane Samba uit Senegal.

China is de onbetwiste koning der zee. Het is visexporteur nummer één en de Chinezen zelf eten meer dan één derde van alle gevangen vis – een visconsumptie die jaarlijks ook nog zes procent groeit.

China maakt zich grote zorgen over de eigen werkloosheid en voedselzekerheid en houdt zijn exploderende verrezeevloot daarom kunstmatig boven water met gratis boten en brandstof. Twee derde van die Chinese boten trekken zich weinig aan van wet- en regelgeving. Alleen al uit Senegalese wateren stelen ze ruim 40.000 ton vis per jaar, ter waarde van zo’n 28 miljoen dollar.

De gehele West-Afrikaanse economie verliest zo’n 2 miljard dollar aan Chinese vispraktijken, becijferen wetenschappers. En dat is extra problematisch nu klimaatverandering en aanhoudende droogte landinwaarts, veel West-Afrikanen richting de kust drijven. Een bevolking die voor twee derde jonger is dan achttien en niet aan de bak kan als visser, zoekt het geluk vervolgens in Europa, meldt The New York Times.

Ik beschreef een maand geleden ook hoe overbevissing in Afrika leidt tot meer migratie, alsmede meer piraterij, slavernij en meer wapen- en drugshandel, in het stuk ‘Dit is de oplossing voor vluchtelingen en hongersnood waar geen politicus het over heeft.’

Maar Chinezen brengen meer onheil, van Argentinië tot de Filipijnen – waar vissers die hun beroep uitgedrukt zijn nu stukken kustoerwoud verbranden om rijst te verbouwen. Bij gebrek aan bomen die de bodem vasthouden, spoelt door zware tropische regenval de vruchtbare grond vaak weg. Waardoor er sowieso niks meer groeit.

Is alleen China verantwoordelijk voor al die visproblematiek? Zeker niet. Los van de aanwezigheid van Europese en Russische visvloten in West-Afrikaanse wateren, wordt veel door Chinezen gevangen Afrikaanse vis vermalen tot vismeel. En veel van die vismeel dient weer als voer voor de kippen en varkens in Europa en de VS.

Lees het ontluisterende verhaal in The New York Times: ‘China’s Appetite Pushes Fisheries to the Brink’ Hoe leidt slecht visserijbeleid ook alweer tot rampspoed? Lees mijn stuk ‘Dit is de oplossing voor vluchtelingen en hongersnood waar geen politicus het over heeft’ Kun je kwal eten?
In het Atlantische zeegebied van Guinee-Bissau is het pauze en Chinese en lokale zeelieden slaan aan het knuffelen. Credits: Liu Yuyang / Greenpeace
Bekijk dit mooie beeldverhaal van Greenpeace over de Chinese visvloot in West-Afrikaanse wateren Oké minder piraterij en migratie dus: hoe regelen we dan goed visserijbeheer? Uitleg in drie filmpjes
Correspondent Niet-menselijk leven