Beste lezer,

Leeft Hans van Breukelen nog?

Van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, gaf deze week een persconferentie. Die persconferentie ging over de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands Elftal.

Tenminste, het was de bedoeling dat het een persconferentie zou worden. In plaats daarvan werd het een openbare lynching van Van Breukelen.

YouTube

De persconferentie kun je hier terugkijken.

Terugkijken is de moeite, teruglezen is misschien nog wel mooier. Dat kan dankzij de redactie van FC Afkicken, die besefte dat dit hoogwaardige comedy was, en diezelfde middag nog een transcriptie Lees hier de transcriptie van de persconferentie over de aanstelling van Dick Advocaat tot nieuwe bondscoach. maakte. Lees, zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder het uithoudingsvermogen van zowel de journalisten als Van Breukelen.

Na de lynchpartij ging het ook nog over... voetbal

De KNVB had namelijk een congres georganiseerd, met als hoofdspreker Lees een profiel van Tuchel in The Guardian. Thomas Tuchel, trainer van Borussia Dortmund. Na zijn lezing was hij ook aanspreekbaar voor interviews. Bijzonder, want Tuchel geeft nooit interviews.

De tijd was dan ook beperkt. ‘Zehn Minuten, höchstens,’ zei zijn zaakwaarnemer vooraf. Met Martin Rafelt (zittend op de foto), blogger voor het Duitse tactiekblog Spielverlagerung.de en voetbaltrainer, kreeg ik uiteindelijk veertien minuten en 38 seconden.

Het waren niet de slechtste 14 minuten en 38 seconden aan interview die ik dit jaar had. Volgende week schrijf ik er iets over.

Rafelt hield op het congres twee presentaties over de trainingsleer van Jürgen Klopp. Hij schreef daar Lees hier meer over Rafelts boek. een boek over, dat ik binnenkort bespreek.

Wordt Feyenoord eens kampioen...

Wordt Feyenoord weer eens kampioen - het zal toch wel? - zul je zien dat Ajax toch weer meer aandacht krijgt. Maar ja, een Europese finale behalen, dat leek eigenlijk niet meer binnen bereik van Nederlandse ploegen. En al helemaal niet met klassiek Hollands aanvalsspel. En zeker niet met tieners en begin-twintiger. Met de jonge voetbaltrainer Sjors Ultee keek ik naar Ajax’ thuiswedstrijd tegen Lyon. En toch is dat precies wat er gebeurde.

De strafschopregel en hoe die anders en beter kan

Begin maart Lees hier onze oorspronkelijke analyse van de strafschopregel en onze oplossing voor het probleem. pleitte ik met Sander IJtsma voor een wijziging van de strafschopregel. De strafschop is vrijwel altijd buitenproportioneel, vinden wij.

Wat zou een scheidsrechter (en dus KNVB-vertegenwoordiger) van onze analyse vinden? En van de oplossing die we voor ogen hebben?

Ik belde met Danny Makkelie, en tot mijn verbazing vond hij het Lees hier wat Danny Makkelie vond van ons voorstel. een heel goed idee. Next stop: Marco van Basten om zijn mening vragen. Die gaat namelijk over spelregels bij de FIFA.

De verhalen die ik elders tegenkwam

Elke week stuur ik vijf lees-, kijk-, of luistertips mee. Als jullie mij ook lees-, kijk- of luistertips sturen, dan verspreid ik die weer (met bronvermelding) via deze nieuwsbrief.

  1. Een Bekijk hier het gesprek tussen Hinkie, Beane en Morey. gesprek tussen enkele Amerikaanse sportbestuurders - onder wie Sam Hinkie (basketbal), Billy Beane (honkbal), en Daryl Morey (basketbal) - over hun strijd tegen hun eigen feilbare denken. Heb je een voetbalbestuurder ooit zo horen praten over voetbal?
  2. Een van de deelnemers aan het panel, Daryl Morey, is de hoofdpersoon in In dit stuk legt Michael Lewis uit hoe Daryl Morey kwantitatieve en kwalitatieve methoden gebruikt om spelers te selecteren. dit schitterende stuk over hetzelfde thema. Recent had The New York Times Lees hier hoe de Houston Rockets spelers scouten die goed zijn in het schieten van driepunters. een gerelateerd stuk over Moreys beleid om te zoeken naar spelers die goed zijn in het maken van driepunters, schieten van veraf dus. De vooruitstrevende driepuntstrategie is in no-time mainstream geworden - behalve bij een team: de Lees hier een blog over de speelwijze van de Spurs. San Antonio Spurs.
  3. Bram Logger is wat mij betreft de beste journalist in Nederland op het gebied van voetbal en financiën. Lees hier het stuk van Bram Logger over Feyenoord City, een van de duurste voetbalstadions van Europa (per stoel). Hier schrijft hij over Feyenoords nieuw stadion. Ik vermoed dat dit stuk over een paar jaar wordt aangehaald als iemand de vraag stelt: had niemand deze financiële ellende dan zien aankomen?
  4. Ted Knutson, ooit bij de ‘dataclubs’ Brentford en Midtjylland hoofd van een team data-analisten, schreef een stuk Lees hier het stuk over hoe de transfer van Kerschbaumer in zijn werk ging. over het scouten van Konstantin Kerschbaumer in 2015. Een mooi kijkje achter de schermen.
  5. De Bleacher Report Lees hier het stuk over de Italiaanse trainersopleiding bij de Bleacher Report. nam een kijkje in de Italiaanse trainersopleiding. Die interesseert me sinds ik ontdekte dat cursisten een heuse scriptie over tactiek moeten schrijven. Lees hier de De scriptie van Mancini staat in vier delen op zijn website. scriptie van Roberto Mancini.

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail