Spring naar inhoud

Met dank aan jullie, is er nu een boek over bestaansonzekerheid: De Frontlinie

Afgelopen zomer schreef ik voor De Correspondent een reeks artikelen over de normalisering van bestaansonzekerheid door de opkomst van tijdelijk werk en de afbouw van de voorzieningen van de welvaartsstaat. En eerder schreef ik op deze plek over onder andere over de rol van creatieven in gentrificatieprocessen en met Abel Heijkamp over de woningmarkt.

Die artikelen zijn nu in bewerkte vorm opgenomen in een boek met de titel: De Frontlinie: Bestaansonzekerheid en gentrificatie in de Creatieve Stad. Het boek is een bundeling van teksten waarin ik samen met andere auteurs probeer een brug te slaan tussen deze verschillende onderwerpen. Hoe manifesteren zich de toenemende bestaansonzekerheid en ongelijkheid in de stad? Waarom wordt de stad steeds duurder? Wie zijn de winnaars in de slag om de stad en wie de verliezers? Waar wonen in de duurder wordende stad de studenten, kunstenaars, draaideurstagiaires, baanstapelaars en de werkende armen? Of de werklozen en vluchtelingen? En onder welke voorwaarden?

Via deze notitie wil ik de publicatie graag onder de jullie aandacht brengen. Zonder jullie opmerkingen, suggesties, kanttekeningen en kritische vragen was het een ander boek geworden. Bovendien dank ik aan een attente lezer de mooiste en bondigste definitie van bestaansonzekerheid die ik tot dusver gehoord of gelezen heb: ‘Proberen iets op te bouwen, zonder ergens op te kunnen bouwen.’

Als je benieuwd bent, kan je op Frontlinie.org het boek bestellen of de afzonderlijke hoofstukken downloaden. Downloaden is gratis, maar als je een exemplaar bestelt, kunnen wij met de opbrengst in de nabije toekomst nieuwe kritische uitgaves over stedelijke vraagstukken samenstellen.

Je bent ook van harte welkom op een avond in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Daar zal ik het hebben over de groeiende en steeds normalere bestaansonzekerheid die mensen uit alle klassen raakt.

Voor nu: dank voor jullie hulp! Opdat we het gesprek hierover blijven voeren.

Hier kun je het boek downloaden of bestellen Hier kun je alle Correspondentverhalen én ledenbijdragen teruglezen En hier lees je meer over de avond in Pakhuis de Zwijger
Onderzoeker, gespecialiseerd in stedelijke planning