Het embryostuk die je wist dat zou komen is eindelijk hier.

Ben je er klaar voor?

Kun je dat ooit echt zijn? 🎵

Ik ben er in ieder geval nog lang niet klaar mee. Eerst ga ik de bijzonder lange lijst interessante en uiteenlopende reacties van leden verwerken tot een update. Lees ze zeker ook zelf:

Zo is een bioloog boos dat ik spreek van ‘prutsen’ met DNA. Een theaterauteur zegt dat de vraag die ik eigenlijk stel is: ‘Hoe vervangen we God?’ Een socioloog en een zangeres vragen wat precies het verschil is tussen mens- en geitembryo’s? En een blinde literatuurwetenschapper vreest dat ‘gentechnologie het illusoire geloof in de vervolmaking van de mens voedt.’

Ik ben nog wel even zoet dus. En volgende week spreek ik – in de reeks experts die aan het woord komen over embryozaken – als eerste de rechtsfilosofe Hebben jullie nog vragen voor haar: stuur ze door!

Drie problemen uit de nabije biotechtoekomst

Lezers kwamen al met 101 biotechproblemen. Maar er zijn er nog heel veel meer. Deze vond ik de afgelopen week erg interessant:

  1. Wat kunnen geloof en wetenschap voor elkaar betekenen? Genetici wilden voor de arme, zieke Venezolaanse families wier lichaamsweefsel ze gebruiken om de genetische hersenziekte van Huntington te ontrafelen. Dus omdat de families zwaar katholiek zijn, regelden ze een meet-and-greet met de paus. De paus was blij met het Huntingtononderzoek, maar stelde wel dat genetici daarbij embryo’s mogen gebruiken. Ingewikkeld.
  2. Is het herschrijven van je baby’s genen straks verplicht? We berechten ouders die doodzieke kinderen expres weghouden bij de moderne geneeskunst. Want: bidden bij een ernstige bacteriële infectie, hoe verzin je het. Maar in de toekomst dan wel laten lijden aan genetische ziekten zoals die van Huntington? Als je ze simpelweg uit het DNA van je embryo kan schrappen?
  3. Moeten alle biotechnologen actief aan de PR? Biotechnoloog wil massa’s genetisch gemanipuleerde muizen loslaten op twee Amerikaanse eilanden, om ze Daartoe is hij constant in gesprek met de eilandbewoners: hij legt uit, stelt gerust, neemt angsten weg. Hoewel tijdrovend en onconventioneel, hoopt Esvelt dat dit wordt.

Gevoelens voor een cel

Dan is er nog: ‘het gevoel.’

‘Als we die onmiddellijke emotie missen bij de gedachte aan embryo’s, mens-varken-hybrides et cetera, gaan alle experimenteren ermee gewoon gebeuren,’ reageerde voedingsdeskundige ​ onder het embryostuk.

Dat denk ik ook. Maar: misschien kunnen we nog gevoelens ontwikkelen voor dit soort entiteiten - leren we ze eenmaal kennen. Alleen, hoe doe je dat? Misschien eens scrollen door de online van het AMC. Die laat embryo’s in ontwikkeling zien, al zijn de beelden nogal plastisch (en gifgroen).

Iemand die ik bijzonder sterk vind in het omzetten van wetenschapsbeeld in moverende taferelen, is de IJslandse zangeres Björk. Zie onderstaande clip bij een Schitterende processen in en rond een cel.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Ga met Björk mee op reis door bloed, huid, cytoplasma en celkern.

Voel je al iets?