Weinig voetballers kunnen hun collega’s (en zichzelf) beter op de hak nemen dan Peter Crouch
Hoe stel je als club een nieuwe trainer aan?
Die vraag begon me te interesseren na het plotse vertrek van Peter Bosz bij Ajax, de aanstelling van Marcel Keizer als zijn opvolger, en na de bizarre zoektocht van de KNVB naar een nieuwe bondscoach, na het ontslag van Danny Blind.
De KNVB leek onvoorbereid op de situatie. Het mondde uit in een ruzie tussen een sollicitant (Henk ten Cate) en de werkgever (technisch directeur Hans van Breukelen). Dat leidde weer tot de vreemdste persconferentie die je ooit zult zien. En die droeg weer bij aan het (aanstaande) vertrek van Van Breukelen.
Dus hoe doe je dat wél, een trainer zoeken en vinden?
Ik belde drie consultants met ervaring op dit gebied. Hun advies in het kort: je moet trainers scouten zoals je spelers scout (continu en systematisch). En je moet meerdere kandidaten op sollicitatiegesprek laten komen (zoals buiten het voetbal de norm is).
Je doet het dus niet zoals Ajax deed met de opvolging van Peter Bosz.
De club sprak slechts met één kandidaat, Marcel Keizer. Dat is niet per se een slechte keuze, maar wel een gemiste kans om van andere talentvolle trainers te horen wat ze van plan zouden zijn geweest met de ploeg.
Leve de laptoptrainer, dood aan de term
Afgelopen woensdag stelde de Duitse club Schalke 04 de 31-jarige Domenico Tedesco aan als nieuwe hoofdtrainer. Hij is een voorbeeld van een ‘laptoptrainer’ - de term die her en der wordt gebruikt om trainers zonder ervaring als speler mee aan te duiden.
Veel opiniemakers vinden dat maar niks, dat niet-ex-spelers zulke belangrijke functies krijgen. Ze grijpen daarom elke gelegenheid aan om ‘laptoptrainers’ weg te zetten als theoretici zonder gevoel, ervaring, of intuïtie - kortom, als ruimtewezens die zijn ‘klaargestoomd om alle oude voetbaldogma’s van onze planeet te zuiveren zonder dat ze ooit een voetbalwedstrijd hebben gezien.’
Dit cordon sanitaire tegen de onervaren trainers werkt in Nederland voortreffelijk - we hebben nog geen Domenico Tedesco’s - en in dit stuk leg ik uit waarom ik dat jammer vind.
Waarom Peter Crouch geen maagd werd
Peter Crouch is een van mijn favoriete spelers. Niet omdat hij zo geweldig goed kan voetballen, wel omdat hij humor heeft.
Hij is 2 meter 1 lang, graatmager, en heeft exact de motoriek die je van een graatmager persoon van 2 meter 1 zou verwachten. Hij is geen eye candy en supporters laten hem dat vaak weten. Maar Crouch - die ook een lange nek heeft - lijkt daar niet mee te zitten. Zijn antwoord is - al jarenlang - zelfspot:
- Zijn antwoord op de vraag wat hij zou zijn geweest als hij geen voetballer was geworden - ‘maagd’ - is een klassieker in de Engelse voetbalcultuur.
- Zijn motoriek nam hij meerdere malen op de hak met een robotdansje.
- En deze week maakte hij het internet stuk - dixit Duits international Mats Hummels - met een foto waarin hij zowel zichzelf op de hak nam, als diverse collega’s die vroom twitteren over het belang van familie en gezin.
Hup Peter Crouch!
Leestips
Ik heb deze week vrijwel niks gelezen, alleen maar geluisterd en gepraat en geschreven.