Vertrouw niet op de vele vaders van voetbalsucces
Ik was deze week in België, om te kijken wat Nederland van het Belgische voetbal kan leren.
De Belgen hebben momenteel een prachtploeg, waarvan een aantal belangrijke spelers - Hazard, De Bruyne, Vertonghen - volgend jaar op zijn piek zit. Is dit het resultaat van de hervormingen die de Belgen aan het begin van de eeuw doorvoerden in het jeugdvoetbal? is het toeval? Of beide?
Ik sprak erover in het gebouw van de Belgische voetbalbond. Laat ik het zo zeggen: voor inspiratie op het gebied van architectuur hoeven we niet naar de Belgen te kijken.
Gelukkig kwam ik niet voor het gebouw, maar voor de ideeën in het gebouw, en die waren interessant. Wat me opviel: niemand claimde zeker te weten waar het succes vandaan kwam. Deels, zo zei een van mijn gesprekspartners, is de huidige sterke nationale ploeg ook gewoon mazzel.
Mooi, vond ik, want het leggen van sterke oorzakelijke verbanden tussen maatregel A en succes B is in het voetbal zeer aantrekkelijk. (‘Succes heeft vele vaders, mislukking blijft een wees.’) Dat is ook gevaarlijk. Want als het niet klopt, en je kopieert A, dan kopieer je onzin. En onzin kopiëren, dat moet het Nederlandse voetbal nu zeker niet doen.
Een plan voor de Nederlandse Nagelsmannen
Trainers - ze zijn misschien niet zo belangrijk als ze vaak lijken, maar belangrijk zijn ze wel. Dat vindt ook Wouter Kuperus, de baas van NMC Bright, de consultancy die met de KNVB kwaliteitscontroles uitvoert bij de jeugdopleidingen van Nederlandse profclubs.
Sterker: volgens Kuperus zijn betere trainers de effectiefste stap naar beter voetbal in Nederland. Nederland stikt van de talentvolle jeugdtrainers, zegt Kuperus, maar ze worden niet opgemerkt en gestimuleerd. En daardoor breken ze niet door, zoals in Duitsland, met Julian Nagelsmann als posterboy.
Daarom heeft Kuperus gewerkt aan een plan voor een opleiding voor talentvolle jonge coaches.
Gerelateerd: een serieus interview met Domenico Tedesco, de 31-jarige nieuwe trainer van Schalke, zit er voorlopig nog niet in. Ik had zijn zaakwaarnemer wat gespreksonderwerpen gestuurd, maar voor een diepgaand gesprek moest ik wachten tot oktober, als Tedesco er al een tijdje zit. Vanuit zijn perspectief goed te begrijpen - eerst daden, dan woorden.
Andere media hadden al wel interviews met hem.
Een mooie oude presentatie van Louis van Gaal
De KNVB zoekt een nieuwe technisch directeur. Louis van Gaal wordt vaak genoemd als kandidaat. Of dat een goed idee is? Of één man alle - vermeende - problemen van een voetbalbond kan oplossen?
Ik twijfel niet aan Van Gaals capaciteiten, verre van, maar het lijkt me geen goed idee om het lot van een voetbalbond in handen te leggen van één individu, hoe talentvol ook. Het individu kan, nee, moet de koers van een club of bond beïnvloeden (wat anders?), maar niet bepalen. Het bepalen van de koers moet breder worden gedragen.
Maar hoe moet de KNVB die koers bepalen? Wat niet echt helpt is dat het Nederlandse voetbal momenteel in een staat van burgeroorlog verkeert, waarin niemand iets aanneemt van elkaar. Zoals ik met Sander IJtsma al eerder schreef, denk ik dat we een stel slimme buitenlanders een voorzet moeten kunnen laten doen. (Als we het teminste eens kunnen worden over de keuze van die buitenlanders.) Waar gaat het in Nederland fout, wat moeten we eraan doen?
Het resultaat hoeft niet dé nieuwe koers te worden, maar kan wel een referentiekader vormen, een toetssteen, een uitgangspunt, of welk ander lelijk abstract woord (een white paper!) je ervoor wilt gebruiken. Vervolgens kan een nieuwe technisch directeur of bondscoach ermee aan de slag.
Zoals misschien Louis van Gaal. Dat wil zeggen, de echte Louis van Gaal. Zoals ik drie jaar geleden schreef, zijn er twee Louis van Gaals. Er is ‘Louis van Gaal’ en er is ‘Media van Gaal.’ In gesprek - of gevecht - met een verslaggever wordt Louis van Gaal Media van Gaal, wiens boze opmerkingen vervolgens eindeloos worden herhaald en becommentarieerd, wat leidt tot het bekende beeld van Van Gaal, dat niet echt lijkt op ‘Louis van Gaal.’
‘Louis van Gaal,’ de man die spelers kennen, is een stuk interessanter. Ik denk dat die persoon behoorlijk lijkt op de Louis van Gaal die vlak voor het WK 2014 deze presentatie gaf aan het personeel van KNVB-sponsor ING.
Tot slot: Frank Masmeijer!
Ik had er nog nooit van gehoord, van de voetbalwijsheid die Frank Masmeijer - de gevallen presentator uit mijn jeugdjaren - vorig weekend aanhaalde in het Volkskrant Magazine.
Hij klopt wel, daar niet van, maar sowieso is alles beter dan het tweede deel van die zin.