Beste,

Hartelijk welkom aan de leden van de Fietsersbond en alle andere fietsexperts die zich afgelopen week hebben aangemeld voor mijn nieuwsbrief in het kader van het project Fiets vs. File. Heel leuk dat jullie willen meelezen en meepraten onder mijn verhalen!

Hopelijk doen jullie in de bijdragensectie onder de stukken, waar nog veel meer gebeurt dan in de verhalen zelf, veel inspiratie en wellicht ook contacten op.

Het idee achter Fiets vs. File is namelijk niet alleen informeren, maar ook onderzoeken of er concrete plannen en acties kunnen voortkomen uit ideeën die op ons platform ontstaan.

Een bloemlezing uit jullie 250 eerste reacties

Vorige week schetste ik in de aftrap van dit project een fietsutopie: alles en iedereen tussen twee steden per fiets bereikbaar via een rode gladde baan van vier meter breed. Een voorbeeld ligt er al tussen Nijmegen en Arnhem.

Fietsen is een geniale oplossing voor het fileprobleem. Denk mee over de beste weg ernaartoe Voor een tiende van het geld dat we in snelwegen stoppen, kunnen we een prachtige fietsinfrastructuur aanleggen. Weg files. Dit verhaal is de aftrap van een zomers journalistiek onderzoek: Fiets vs. File. Praat mee! Lees de aftrap van dit project hier terug

Er kwamen in twee dagen ruim 250 inhoudelijke en inspirerende reacties op. Ik licht er een paar bijdragen uit:

Jullie bijdragen vormen voor mij een goudmijn van ideeën voor volgende verhalen. Dank!

Deze week: de problemen, hindernissen en structurele fouten die jullie ervaren

Onder het verhaal van Fiets vs. File van deze week wil ik preciezer in kaart brengen wat mensen ervan weerhoudt om ritjes tot 15 kilometer (in drie kwartier af te leggen met elektrische ondersteuning) op de fiets te doen.

In het verhaal schets ik eerst een smalle en niet ongevaarlijke route van 15 kilometer die ik zelf goed ken: het traject Rotterdam-Delft. Daarna vraag ik een reeks experts waarom hier niet zo’n paradijselijke rode loper ligt als tussen Nijmegen en Arnhem, wat je op deze plek wel en niet aan kunt leggen en hoe dat er dan uit zou kunnen zien.

Onder dit stuk wil ik graag al jullie problemen, obstakels en hindernissen op de fietsweg inventariseren. Vanaf de week hierna ga ik me dan richten op mogelijke oplossingen. Jullie kunnen me bijvoorbeeld helpen met het noemen van:

Alles wat je ervaart als obstakel om de fiets te pakken, is welkom onder het stuk!

Wil je een lokatiegebonden probleem op een route melden, doe dat dan via het Meldpunt van de Fietsersbond. Daar kun je de plek op de kaart aanwijzen, en wordt je klacht doorgestuurd aan de wegbeheerder. Druk op de knop hieronder.

Welkom bij het Fietsersbond Meldpunt! 1. Zoek de plek op waar je melding betrekking op heeft.
2. Plaats een melding.
3. Wij sturen je melding door naar de wegbeheerder.
4. De Fietsersbond monitort de voortgang van de melding.
Klik hier om naar het meldpunt te gaan

Het beste van elders: twee kijktips

  1. Een Correspondentlid wees me onlangs op de Braziliaanse site Die is echt geniaal: je ziet voor-en-na-situaties in steden over de hele wereld waar de auto lang alle ruimte heeft gekregen, en nu plaats maakt voor groen, wandelgebieden en fietspaden op Google Streetview. Dank, , voor deze tip!
  2. En mocht je het gemist hebben: Interpolis lanceerde deze week een dat me er diep van heeft doordrongen dat ik echt nooit meer op mijn telefoon moet kijken in het verkeer.

Ken je meer mensen die dit project willen volgen?

Stuur deze mail door en wijs ze op de link hieronder:

Wil je mijn werk volgen of helpen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je per mail op de hoogte van de stukken die ik schrijf en de vragen die ik heb. Abonneer je hier

Zin om te reageren?

Je mag onder deze nieuwsbrief natuurlijk bijdragen plaatsen, maar ze worden door veel meer mensen gelezen als je ze onder het grote verhaal van deze week zet. Klik op de link hieronder.

Lees hier het tweede verhaal in de serie Fiets vs. File Waarom ligt er niet tussen elke twee steden in Nederland een fietssnelweg? We weten hoe het moet en geld is niet het probleem, schreef ik vorige week in mijn aftrap van de serie Fiets vs. File. In dit verhaal schets ik een gevaarlijke, smalle route die ik zelf goed ken (Rotterdam-Delft) en vraag ik om brede input op deze vraag: wat weerhoudt jou er op dit moment van om de (e-)fiets te pakken?
Lees en reageer hier