Drummers zijn sexy. Deze kaketoe zag dat en drumt nu ook (filmpje!)

Walvissen en zangvogels zingen, apen en kraaien gebruiken gereedschap. Maar er bijkt óók een beest te zijn dat beide kunsten combineert. De palmkaketoe drumt als Ringo Starr.

Palmkaketoes uit Noord-Australië drummen zelfbedachte ritmes met speciaal daartoe aangepaste stokjes en peulen. Dat zegt woensdag gepubliceerd onderzoek in Science Advances, na uitgebreide analyse van 131 kaketoedrumsequenties.

Het was nog knap lastig om de verlegen palmkaketoe drummend in beeld te krijgen. In zeven jaar leuren met camera’s hadden wetenschappers slechts zestig concerten verzameld.

De vogelman zet zijn beats namelijk pas in als er vrouwen nabij zijn. Met een stokje of zaadpeul in de linkerpoot tapt hij dan aanhoudend op zijn zitboom, onderwijl fluitende en gorgelende.

Naarmate het concert voortduurt – soms veertien minuten lang – komt er ook wel ‘dans’ bij kijken. De man draait rondjes, beweegt het kopje op en neer, spreidt de vleugels of maakt een majestueuze hanekam uit kopveren.

Is de vrouw onder de indruk, dan vliegt ze op de artiest af en drumt zijn ritme mee.

Palmkaketoes elders op de wereld drummen niet. Het gedrag is dus onderdeel van een specifieke kaketoecultuur. ‘Waarschijnlijk dat één helder licht hier ooit mee begon. De vrouwtjes reageerden goed. Toen raakte drummen in zwang bij de rest,’ verklaart een onderzoeker.

De wetenschap worstelt al jaren met vragen als: hoe is muziek ontstaan? Waar komt ritme vandaan? Kaketoekenners vermoeden nu dat alle muziek haar oorsprong kent in het paringsritueel.

Forbes: ‘Cockatoos Drum With The Rhythm Of Love’ Science Advances: ‘Tool-assisted rhythmic drumming in palm cockatoos shares key elements of human instrumental music’
YouTube
Drumkaketoes in actie. Plus kaketoewetenschappers die hun ding doen. (En de link met mensmuziek maken.)
Meer van dit soort nieuws lezen? Schrijf je in voor m’n nieuwsbrief!
Correspondent Niet-menselijk leven
Tamar Stelling