Spring naar inhoud

Een prettig kunstmatig geluidje zodat je e-bikes en speed pedelecs hoort aankomen, waarom is dat er niet?

Deze week kwam ik twee berichten tegen over dodelijke ongelukken met speed pedelecs, de elektrische sportfietsen waarmee je 45 kilometer per uur kunt trappen. De berichtgeving liet te wensen over: in beide gevallen bleek het niet om speed pedelecs te gaan, maar om sportieve elektrische fietsen die niet harder dan 25 kilometer per uur konden. Voor de betrokkenen is het allemaal even ellendig.

Wat ik me nu afvraag: Waarom krijgen e-bikes en speed pedelecs niet een prettig kunstmatig geluidje? Zodat je ze van verre hoort aankomen?

Misschien kunnen dan zulke ongelukken worden voorkomen.

Het hoeft geen irritant motorgeluid te zijn. Eerder schreef ik over kunstmatig geluid voor elektrische auto’s, die je ook niet hoort als ze langzaam aan komen rijden of vertrekken. Hier hebben we geluidsingenieurs voor - om niet-storende geluidjes uit te vinden die ons helpen. (Zie artikel hieronder).

En het zou ook als optie kunnen, suggereert iemand uit een Nederlandse Facebookgroep voor speed pedelecs in reactie op mijn vraag - zodat je niet je mooie ritjes in de natuur ermee hoeft te verpesten:

‘Een constant geluidje lijkt mij superirritant. Wellicht, als het aan en uitgezet kan worden... op smalle fietspaden met veel verkeer ‘aan’ en verder ‘uit’ kán een optie zijn.’

Meer over snelle fietsen in mijn nieuwsbrief dinsdag, en meer over snelle fietspaden in de komende weken op De Correspondent. Als je per mail op de hoogte wilt blijven van wat ik schrijf, kun je je hieronder abonneren.

Update 3 juli 2017: Ik stelde de vraag ook op Twitter en in een Facebookgroep over speed pedelecs. Veel snelle fietsers daar vinden dat het andere verkeer maar gedisciplineerder moeten worden. Ook veel gehoord: je hebt toch al een fietsbel? En, onder gewone fietsers: zo geef je de ebike juist meer macht. En ook: er is al herrie genoeg op straat.

Eens, maar ik schrik nu vaak als er een snelle ebike langszoeft en ik vind het ook wat waard dat je op de fiets ontspannen kan blijven rijden. Misschien kan iemand een fietsbel 2.0 bouwen die de keuze geeft om op drukke wegen tijdelijk een niet-alarmerend notificatie-geluidje ‘af te draaien’?

Nu we eindelijk een auto hebben die geen geluid meer maakt, blijken we de herrie toch nodig te hebben. Mijn eerdere verhaal (mei 2015) over kunstmatig geluid voor e-auto’s Tubantia berichtte deze week over een 68-jarige man die in Enschede stierf na een ongeluk met een elektrische fiets die max. 25 km/uur kon (geen speed pedelec dus) In Antwerpen overleed deze week een man op een elektrische mountainbike (geen speed pedelec) na een botsing met een gewone fietser Abonneer je hier als je op de hoogte wilt blijven via mijn wekelijkse mail Voor de liefhebber: lees de (voor mij onverwacht felle en negatieve) reacties op mijn vraag in de Speedpedelec-Facebookgroep
Journalist, gespecialiseerd in mobiliteit en duurzaamheid