Beste,

Heet van de naald!

Ik werk met collega’s aan een luisterdocumentaire aan de hand van de Dementiedagboeken - met als kern waar we als samenleving gaten laten liggen in onze omgang met dementie. Verschillende mensen met dementie die een spraakdagboek bijhouden hebben hele interessante dingen verteld.

Ik heb tig ideeën, en mijn manier om orde te creëren in de kluwen in mijn brein, is het maken van een mindmap. En nou ja, dit is het resultaat:

Je hoeft niet je nek te verdraaien aan dit plaatje. Ik zal toelichten wat, volgens mij, de interessantste invalshoeken zijn.

1. Hoe het zit dat in de prestatiemaatschappij het hebben van dementie, en de achteruitgang die daarbij hoort, nauwelijks wordt geaccepteerd.

2. Waarom veel ouderenzorginstellingen ingericht zijn als een soort verjaardag, terwijl mensen met dementie daar niet goed tegen kunnen.

Welk van deze invalshoeken spreekt jou het meeste aan? Of, heb je een inzicht dat mij op weg kan helpen? Laat het me weten per mail (heiba@decorrespondent) of laat een bijdrage achter onder dit artikel.

Het is de bedoeling dat de documentaire in de herfst wordt gepubliceerd, ongeveer een jaar nadat ik de eerste deelnemers bij de Dementiedagboeken mocht verwelkomen.

Mijn nieuwe serieverslaving, Serial

Ter inspiratie luister ik een van de beste, en bekendste, luisterdocumentaires: Serial. En wow, ik ben hooked vanaf de allereerste aflevering. Het eerste seizoen van de Amerikaanse podcast Serial gaat over een moord op een middelbare scholier in 1999.

Het omgebrachte meisje maakt deel uit van een hechte vriendengroep en algauw wordt haar ex-vriend, Adnan, aangewezen als de dader. Hij is van Pakistaanse komaf en zou het niet kunnen hebben dat zij hem aan de kant zet. Elk detail van de moord, de rechtspraak, het verhaal en het systeem eromheen komt in de serie aan bod. De serie zit vol twijfel over de (on)schuld van Adnan.

Luister Serial vooral zelf,

Mooie reacties op mijn vorige wekelijkse mail

Dank jullie wel voor jullie boeiende reacties en het bijzondere gesprek naar aanleiding van mijn vorige nieuwsbrief. In het bijzonder wil ik het Correspondentlid bedanken dat mij op een verhaalidee bracht.

Dit deed ze door een simpele vraag te stellen: klopt het wel dat de naoorlogse generaties ouder worden dan ooit?

Ja, goede vraag. Ik ga ervan uit dat het klopt, gezien de vooruitgang in de medische zorg. Zo is doodsoorzaak nummer één, een hartaanval, drastisch gedaald. Zie deze grafiek die onze beeldredactie heeft gemaakt op basis van data van het CBS.


Toch weet ik niet waar de verwachte leeftijdsstijging precies op berust. Je ziet namelijk ook dat de levensstijl slechter is dan van de vooroorlogse generatie - van drugsgebruik (waaronder alcohol) tot obesitas, wat kan leiden tot een kortere levensduur. Het lid in kwestie zag in haar omgeving heel wat leeftijdsgenoten, zestigers, overlijden.

Het lijkt me interessant om dit uit te zoeken voor een volgend artikel na mijn vakantie, want eerst ben ik nog bezig met de overdracht van de Dementiedagboeken naar de Dementieverhalenbank - die onderzoeksgroep gaat voortaan de kar van de Dementiedagboeken trekken.

Nieuw rapport: dementie belangrijkste doodsoorzaak in 2040 (en grootste ziektelast)

‘Alsof je het over de duvel hebt,’ zou mijn moeder zeggen bij de bekendmaking van het jongste RIVM-rapport. Gisteren is deze uitgebracht

Het rapport alvast vluchtig doorscannen leert dat het ongeveer dezelfde informatie brengt, als ik eerder beschreven heb. Kortweg: we worden ouder dan ooit, we krijgen daardoor waarschijnlijk meer ongezonde jaren per hoofd van de bevolking en hoe wordt de zorg daar klaar voor?

Dementie zal, volgens het RIVM, eveneens de belangrijkste doodsoorzaak zijn en grootste ziektelast. Wat het rapport niet uitlegt is hoe de cijfers tot stand zijn gekomen. Althans, voor zover ik heb kunnen lezen. De cijfers roepen veel vragen op: hoe stel je eigenlijk vast of iemand dood is gegaan aan dementie? Waarop zijn de cijfers precies gebaseerd dat we ouder worden dan ooit? Hebben we als samenleving invloed op dit scenario?

Zomerstop

De komende vier weken las ik een zomerstop in voor mijn nieuwsbrief. Ik stap namelijk over een week met mijn geliefde op het vliegtuig naar Sri Lanka en daar heb ik erg veel zin in. Zoals altijd zet ik alle kanalen die ook maar enigszins te maken hebben met werk volledig uit. Geen Slack, WhatsApp, Correspondent-mail, Twitter, Facebook of Signal voor mij. Ik neem wel een stapeltje interessante (luister)boeken mee die te maken hebben met oud worden.

Leestip

Mijn collega, correspondent Kinderomgang Marilse Eerkens, heeft begin deze week een stuk geschreven over wat drie tienjarigen van een 87-jarige kunnen leren en omgekeerd. Met intergenerational learning, leren de kinderen over het oorlogsverleden in hun buurt.

Hartelijk groetend en tot augustus,

Heiba

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden