Beste,

Weet je wat nou het mooie is van mijn onderwerp: je komt vanzelf terecht bij zo ongeveer alles wat er misgaat in Nederland. Het resultaat is namelijk altijd hetzelfde: schulden. Je komt er dan ook helaas al snel achter dat het vooral vaak mis gaat bij de overheid. Sterker nog, de overheid is één van de grootste veroorzakers van schulden.

Enter: één van de beroerdste regelingen die ooit door de Tweede Kamer is geloodst, namelijk de wanbetalersboete voor zorgverzekeringen. Als je zes maanden achterstand op je zorgverzekering hebt, moet je dertig procent extra betalen. Want ja, iemand kan die honderd euro al niet betalen, dus maak je er 130 van? Zoals comedian Louis C.K. ooit opmerkte: ‘Have you ever been so broke that they begin charging you money for not having enough money?’

Overigens zat ik vorige week ook bij het programma Dit Is De Dag om te praten over deze wanbetalersboete.

YouTube

In ander schuldennieuws: ik ben momenteel druk bezig met Sarah Sylbing en Ester Gould (makers van de documentaireserie Schuldig) en de onvermoeibare machine Annemarie Gehrels (lobbyist en Correspondentlid) om een beetje handen en voeten te geven aan ons actiegroepje ‘Schuldvrij!’. Want je wilt natuurlijk niet slechts de wereld beschrijven, je wilt hem ook veranderen. En dat gaat ook gebeuren ook, want het is volkomen mesjogge, wat je allemaal tegenkomt in dat schuldencircus.

Het ging er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen nauwelijks over, laat het er tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen alsjeblieft wel over gaan. Daarom zijn we bezig met voorstellen voor de gemeenteraadsverkiezingen formuleren. Binnenkort meer daarover.

Verder publiceerden we een Engelse Vreemd is dat, jezelf in het Engels te lezen. ‘Dat klinkt misschien zo belangwekkend als een duif op de dam’ wordt opeens ‘that may sound as earth-shattering as paint drying on a summer’s day.

Muzikaal tipje

Vunzige blues die gruwelijk uit de bocht vliegt, dat vind ik nou mooi. Dan moet je dus bij Scott Henderson zijn. Check even vanaf 2:26 die solo. Gat-verre-damme!

YouTube
Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Economie schrijf ik over de wereld van het geld (maar eigenlijk is dat een excuus om over bijna alles te schrijven). In mijn wekelijkse mail houd ik jullie op de hoogte van mijn verhalen, en deel ik het beste van wat ik zie, hoor en lees. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail!