Menig mensenrechtenjurist Iedereen heeft immers recht op schoon drinkwater. Toch sloten waterbedrijven in Nederland regelmatig mensen af als ze niet meer betaalden. Goddank komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu nu met een oplossing.

Een waterzak.

Ja, het staat er echt. In de conceptregeling op pagina 3: ‘Het drinkwaterbedrijf moet de kleinverbruiker in de gelegenheid stellen om voorafgaand aan een afsluiting één of meer bewaarmiddelen voor drinkwater, zoals waterzakken, te verkrijgen – en te vullen.’

Wie niet betaalt, die deugt niet. Keer op keer hoopt de overheid mensen met schulden tot gehoorzaamheid te knuppelen. Betaal je een verkeersboete te laat? Loop je achter bij het betalen van je zorgverzekering? Waterrekening niet betaald? Dan geen stromend water.

Wie is kwetsbaar?

Tuurlijk, de overheid wil niet dat ‘kwetsbare’ mensen de dupe worden. Daarom heeft ze wat ducttape op de regeling geplakt.

Je kunt afsluiting namelijk op twee manieren voorkomen. De eerste is om aan te tonen dat je kwetsbaar bent. Hoe? Door een doktersverklaring te bemachtigen (van een onafhankelijk arts, niet je eigen dokter!), waarin staat dat afsluiting gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Je zou zeggen: geen stromend water levert voor iedereen gezondheidsrisico’s op. Maar niet volgens de minister. En o ja, zo’n doktersverklaring wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wie niet per definitie kwetsbaar zijn? Kinderen. In 2013 deed de Kinderombudsman onderzoek naar Een op de vijf had wel eens meegemaakt dat elektriciteit of water was afgesloten. Prima, vindt de minister kennelijk, laat ze wekenlang in een woning zonder stromend water zitten. Ze hebben toch een waterzak?

Een andere mogelijkheid om afsluiting te voorkomen is een aanmelding bij de schuldhulpverlening. Klinkt eenvoudig, is het niet. Zo moet je bergen administratie aanleveren en formulieren invullen, ‘De overheid gaat ten onrechte en teveel uit van de zelfredzaamheid van burgers,’ schreef de Nationale Ombudsman vorig jaar nog in ‘Dit blijkt een illusie.’

Deze mensen hebben hulp nodig

Helpt het ontzeggen van water überhaupt om wanbetaling tegen te gaan?

Waarschijnlijk niet. Als een drinkwaterbedrijf besluit je water af te sluiten dan ben je ver heen. We hebben het hier over mensen met 99 problemen, waarvan de waterrekening er één is (denk: depressies, verslavingsproblemen, verstandelijke beperkingen, stapels ongeopende schuld- en boetepost, geen bijstandsuitkering en ga zo maar door). Waterverbruik is goed voor een rekening van twee tientjes in de maand. En je weet (hopelijk) dat de gevolgen desastreus zijn als je hem niet betaalt.

Dit is de verzorgingsstaat van nu: niets is meer een recht, alles een gunst

Deze mensen hebben hulp nodig, niet een man met een waterpomptang.

Maar mocht al dat menselijke leed je niet zo interesseren: voor het afsluiten van water rekent het waterbedrijf 189 euro, voor de boel weer aansluiten nog eens 89,90 euro. Dat is dus ongeveer gelijk aan de waterrekening voor een heel jaar!

Dus wat los je hier in godsnaam mee op?

En waarom zouden waterbedrijven niet - zoals elke schuldeiser - een deurwaarder kunnen inschakelen? Laat dat water met rust.

Dit is de verzorgingsstaat van nu: niets is meer een recht, alles een gunst. Zelfs water moet je verdienen.

Het winstgevendste incassobureau van Nederland is een ministerie Een gewoon incassobureau mag hooguit 15 procent kosten rekenen. De overheid rekent dankzij de ‘wanbetalersregeling’ bij zorgverzekeringen rustig het dubbele. GroenLinks heeft nu een motie ingediend om dit te veranderen - maar met weinig kans op succes. Het winstgevendste incassobureau van Nederland is een ministerie Het absurde Nederlandse boetebeleid: 18.733 celstraffen voor onverzekerde auto’s (die in de garage staan) Duizenden mensen zijn in de cel beland vanwege onverzekerde auto’s die niet eens rijden. Door een wetswijziging verdient de overheid inmiddels meer aan de aanmaningen dan aan de boetes zelf. En met veiliger verkeer heeft het nauwelijks nog iets te maken. Lees het verhaal van Jesse hier terug Wie in Nederland zijn rekeningen niet kan betalen, wordt beboet, vernederd en gegijzeld Het is een van de schandvlekken van ons land: honderdduizenden mensen die diep in de schulden zitten, worden behandeld als paria’s. Incassobureau’s verdienen er grof geld aan, de overheid jaagt ze op als criminelen en vrijwel geen politieke partij die zich er echt druk om maakt. Lees het verhaal van Jesse hier terug