Beste,

Waarom zijn er zo weinig vrouwen coach in de mannensport, in het mannenvoetbal?

Twee jaar geleden Het leek en lijkt me een duidelijke inefficiëntie, want natuurlijk kunnen ook vrouwen mannen coachen.

Maar het gebeurt niet of nauwelijks. Waar de niet-ex-prof terrein wint, hebben de vrouwen dat nog niet gedaan.

Maar dingen gaan vooruit. En nadat iedereen dat heeft gedaan, volgt uiteindelijk ook het voetbal. Vorige week stuurde iemand me een appje: wist je dat Vitesse een jonge vrouw als coach heeft aangesteld? De eerste in het mannenvoetbal?

Helemaal de eerste was ze niet, maar nieuw is het nog wel, een vrouw als trainer.

De schrik van het vrouwen-EK

Het onderwerp viel samen met het EK voor vrouwen dat de komende weken plaatsvindt. De Oranje Leeuwinnen zullen - verwacht ik en hoop ik - het land in hun greep gaan houden.

YouTube
De KNVB-leeuw is op de shirts van de Oranjevrouwen een leeuwin geworden.

Met speciale aandacht zal ik gaan letten op Jackie Groenen, de middenvelder die ik binnenkort profileer. Vanaf haar vierde tot op de dag van vandaag oefent zij in de achtertuin van haar ouders op haar balaanname.

Ze was de schrik van alle jongens die in en om Tilburg voetbalden; nu is ze de schrik van alle spelmakers van de tegenstanders op het EK.

Arme jongens. (Foto: DESK Kaatsheuvel, maker onbekend. Met dank aan Jack Groenen.)
Arme jongens. (Foto: DESK Kaatsheuvel, maker onbekend. Met dank aan Jack Groenen.)

De beste verhalen voor deze week

  1. Dit laat zien dat de grootste bevorderaar van de vrouwensport niemand minder is dan: Richard Nixon - de Republikeinse president die op adembenemende wijze de Democratische Partij afluisterde (het Watergate-schandaal).
  2. Hoe werken transfers? Voetbaljurist Jake Cohen het kraakhelder uit.
  3. Tennisser Andy Murray - die ooit een vrouw, Amelie Mauresmo, als coach had - na zijn verlies op Wimbledon tegen Sam Querrey een fraai geval van ‘alledaags seksisme’ aan.
  4. Moeten atletiekrecords uit de tijd voor intensieve dopingcontroles worden geschrapt? FiveThirtyEight had er een boeiende over.
  5. Dit over een atlete die steeds maar weer kanker krijgt, weer geneest, weer hard loopt, weer ziek wordt, geneest, en hardloopt, grenst aan het ongelooflijke.
  6. Je zult het vreselijke nieuws over Ajax-voetballer Abdelhak Nouri niet hebben gemist. Dit gemaakt rondom zijn debuut voor het eerste van Ajax, is de afgelopen dagen heel veel bekeken - en terecht.
  7. Fake news? Post-truth-nieuws? Het voetbal was er eerder mee dan wie of wat ook. Dankzij de eeuwige transfergeruchten, zo legt dit uit The New York Times geestig uit.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief