Beste,

Ik zit deze week een paar dagen op Terschelling. Daar lees ik - als ik bij strandpaviljoen West aan Zee geen cheesecake of makreel aan het eten ben - van David Epstein voor de tweede keer. Het blijft een geweldig boek - drie jaar terug schreef ik over.

Verder lees ik de fascinerende bachelorscriptie van - profvoetbalster, historica - over de beginjaren van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Uitzicht met doel.
Uitzicht met doel.

Keeper gezocht

Welke profkeeper is bereid mij strafschoppen op hem/haar te laten nemen?

Ik wil de komende maanden langzaam gaan werken aan een paar artikelen over de strafschop, aan de hand van gesprekken met analisten en spelers. Ik ben ook benieuwd of een ver ondergemiddelde amateurvoetballer met ver bovengemiddeld enthousiasme - ik dus - structureel profkeepers kan verschalken vanaf de strafschopstip.

Mijn theorie: profs zijn vooral veel beter dan spelers als ik in positionering, conditie, techniek. Maar een simpele handeling als een strafsch op? Profs scoren bij drie van de vier strafschoppen. Dan moet ik er toch zeker drie van de tien in kunnen schieten?

De ‘ontdekking’ van het EK: Jackie Groenen

Dat Jackie Groenen een heel goede voetballer was, wist ik. Dat ze op het zou zijn, in de openingswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Noorwegen, zag ik niet aankomen.

Dus was ik extra blij met het leuke gesprek dat ik vlak voor het EK met haar had. Het mondde uit in Als talentontwikkeling gemeten zou kunnen worden, zou het gezin Groenen vermoedelijk een wereldrecord hebben gebroken.

Leestips

Verder las ik deze online stukken:

  1. Adrian Nicole LeBlanc volgde in de jaren negentig gezinnen in de Bronx, en hun verwikkelingen met drugs, seks en criminaliteit. Het uiteindelijke resultaat was Random Family (2003), een in de Amerikaanse literaire non-fictie. Als je het boek leest, probeer je dan voor te stellen welke ongelooflijke en empathie en overtuigingskracht Leblanc moet hebben gehad om haar personages zo te kunnen volgen, in al hun kwetsbaarheid en intimiteit. Deze voorpublicatie, over de relatie tussen de Puerto-Ricaanse Jessica en haar relatie met drugskoning Boy George, is
  2. Ik ben buitengewoon enthousiast over de radicale manier waarop de voetbalbond van Djibouti een einde wil maken aan de eindeloze serie slechte resultaten van het nationale team: ze hebben het team
  3. Een kort, leesbaar en verrassend over het gebruik van data-analyse door de New York Mets. Die honkbalploeg wordt geleid door Sandy Alderson, de man die Billy Beane, wereldberoemd dankzij Moneyball, het vak leerde.
  4. In verwees ik naar een bijzonder verhaal over renner Gabriele Grunewald. Lezer Kaj Rietberg attendeerde me op een vergelijkbaar Nederlands geval: snowboardster Bibian Mentel genas van kanker. Vorig weekend kwam het dat ze voor de negende keer is gediagnosticeerd met kanker. Ik wens haar sterkte.
  5. Slim van voetbalblogger Tobias Escher: de ervaring van Bundesligatrainers visualiseren. Wat dan opvalt: de piepjonge trainers Domenico Tedesco (31) en Julian Nagelsmann (zondag wordt-ie 30) zijn helemaal niet zo onervaren als je zou denken.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief