110
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail

Wie in Nederland zijn rekeningen niet kan betalen, wordt beboet, vernederd of zelfs gegijzeld. Correspondent Jesse Frederik stelt dit onrecht aan de kaak in zijn serie over de schuldenindustrie.

Wil jij zijn verhalen mogelijk maken? Word dan lid van De Correspondent! Voor 6 euro per maand of 60 euro per jaar maak je zijn journalistieke zoektocht mogelijk.

De schuldenindustrie kent alleen maar verliezers. Dus lanceren wij Schuldvrij!, een campagne met voorstellen om een einde te maken aan de problemen. Stuur de oplossingen nu naar lokale partijen, zodat ze die mee kunnen nemen in hun verkiezingsprogramma’s.

Help mee! Maak jouw gemeente #schuldvrij

Het afgelopen halfjaar verdiepte ik me in de Nederlandse schuldenindustrie. Dat is de ontnuchterendste ervaring van mijn journalistieke leven geweest.

Dit was niet meer het Nederland van mijn maatschappijleerlessen. Dit was de onderwereld van onze verzorgingsstaat. Waar elk mens moet passen in ‘De schuldsanering is vernederend, duur en ineffectief. Maar het kan anders’ de protocollen, beslisbomen en zelfredzaamheidsmatrices van de overheid. Waar je wordt ‘Wie in Nederland zijn rekeningen niet kan betalen wordt beboet, vernederd en gegijzeld’ beboet, vernederd en gevangengenomen, omdat je geen geld hebt. Waar je ‘Onze incassoindustrie: eerst maken we schulden tot 2,5 keer hoger, dan sturen we dure hulpverleners op je af’ in naam van de Koning op kosten wordt gejaagd, waarna je in naam van de Koning wordt geholpen.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ging het hier vreemd genoeg nauwelijks over. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen moet dat anders. Daarom ben ik samen met
Ester Gould (1975) is documentairemaakster. Met Sarah Sylbing maakt ze documentaires over maatschappelijke thema’s als armoede, migratie en ouderdom. Vorig jaar maakte ze met Sarah de bekroonde documentaireserie Schuldig.
en Sarah Sylbing (1980) is documentairemaakster. Met Ester Gould maakt ze documentaires over maatschappelijke thema’s als armoede, migratie en ouderdom. Vorig jaar maakte ze met Ester de bekroonde documentaireserie Schuldig. (regisseurs Luister hier mijn podcast met de makers van Schuldig. van de documentaireserie Schuldig ) en Annemarie Gehrels heeft haar eigen bedrijf in lobbyadvies en -training. Zij is ook schuldhulpmaatje. Met Jesse Frederik, Ester Gould en Sarah Sylbing (Schuldig) maakt ze deel uit van Schuldvrij!, dat oplossingen wil bieden voor de Nederlandse problemen met schulden. (Annemarie Gehrels Advies | Coaching | Training) de campagne Schuldvrij! begonnen.

Wij willen de komende tijd concrete voorstellen doen aan de politiek om echt iets te veranderen. Te beginnen met de lokale politiek, want op dit moment zijn partijen in het hele land druk bezig met het samenstellen van hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Natuurlijk liggen de meeste oplossingen in Den Haag. Veel problemen worden namelijk door het Rijk veroorzaakt, en daar wil Schuldvrij! zich vooral op gaan richten. Maar in de tussentijd kunnen gemeenten al veel doen om mensen die in de problemen komen te helpen. Er is steeds meer ruimte om iets nieuws te proberen. En iets nieuws, dat is hard nodig.

Daarom hebben we een aantal concrete voorstellen geformuleerd.

Hoe kun je ons helpen?

Het is weinig moeite, maar door onze voorstellen te verspreiden onder lokale partijen kunnen we veel schuldenleed voorkomen en verzachten. Hoe doe je dat?

  1. Zoek de e-mailadressen van de partijen in jouw gemeente op.
  2. Download Hier kun je onze voorstellen downloaden. onze voorstellen.
  3. Schrijf een e-mail met onze voorstellen als bijlage. Een persoonlijke motivatie helpt enorm. Misschien heb je Schuldig gezien? Heb je zelf een schuld? Ken je mensen met schulden? Of ben je (vrijwillig) hulpverlener?
  4. Deel deze oproep en onze suggesties ook met vrienden, kennissen, familie - iedereen die je wel zou willen helpen!
  5. Als je actief bent voor een politieke partij, ga naar de vergadering waar het verkiezingsprogramma wordt besproken (ergens vlak na de zomer waarschijnlijk) en kijk of onze suggesties een plek kunnen krijgen.

Deze voorstellen om de problemen in de schuldenindustrie te beëindigen (als pdf) Van schulden afkopen tot schuldhulpverleners meer ruimte geven: zo kunnen gemeenten de schuldenproblematiek terugdringen. Bekijk hier deze voorstellen voor de gemeenten (als pdf) Onze voorstellen om de problemen in de schuldenindustrie te beeëindigen (als artikel) Van schulden afkopen tot schuldhulpverleners meer ruimte geven: zo kunnen gemeenten de schuldenproblematiek terugdringen. Bekijk hier onze voorstellen voor de gemeenten (als artikel)

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!