Maak kennis met Albert Jan Kruiter. Hij is bestuurskundige, gepromoveerd op de filosoof en weet waanzinnig veel van de bureaucratische machine die we ‘de verzorgingsstaat’ noemen.

We spraken hem voor een aflevering van De Rudi & Freddie Show – en voor we het wisten was er anderhalf uur voorbij. Kruiter noemt zichzelf ‘actieonderzoeker’. Hij wil niet alleen begrijpen, hij wil ook oplossingen aandragen.

Met het door hem medeopgerichte komt hij bij gezinnen over de vloer waar soms tot wel veertig hulpverleners actief zijn – en de problemen toch niet worden opgelost. Dan is het tijd voor wat Kruiter ‘bureaucratische judo’ noemt, iets waar hij in de afgelopen jaren een expert is geworden.

Het interessanste aan Kruiter is dat hij zowel de grote vragen durft te stellen (wat is de toekomst van onze democratie?) als diepgaande kennis heeft van concrete wetten (artikel 37 lid c sub 3 enzovoorts).

Meer van De Correspondent?

Podcast: Deze fascinerende advocaat komt in actie tegen gemeenten die het water afsluiten bij gezinnen Advocaat Jelle Klaas procedeert voor de goede zaak. Tegen etnisch profileren door de politie. Of voor de bed-bad-broodregeling voor asielzoekers. Nu wil hij voorkomen dat gezinnen met kinderen zonder stromend water komen te zitten. Luister onze podcast hier terug Podcast: Politici moeten beseffen dat zij de baas zijn, vindt Jan Terlouw Hij heeft een briljante carrière achter de rug als wetenschapper, politicus en schrijver, en kan het nog altijd niet laten zich te mengen in het maatschappelijk debat: Jan Terlouw (1931). Uit zijn recente boeken spreekt een grote bezorgdheid over de klimaatverandering. Als er hoop is, dan ligt die in de verbeeldingskracht van jonge generaties. Luister de podcast van Lex hier terug Als je te vaak rechtsaf slaat, beland je vanzelf in Noord-Korea aan de Noordzee Paul Cliteur, docent rechten aan de universiteit van Leiden nota bene, pleit in een fobisch stuk voor het criminaliseren van ‘anti-westerse’ meningen en partijen. Zo belanden rechts-nationalisten precies waar ze zeggen ons land voor te willen behoeden. Lees de column van Rob hier terug