Beste lezer,

Deze zondag publiceerde ik Lees hier mijn stuk over de geschiedenis en repressie van het vrouwenvoetbal in Nederland. een stuk over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

De simpele samenvatting: het vrouwenvoetbal is decennia onderdrukt door de politiek en de KNVB. Dat is de reden dat het vrouwenvoetbal zo’n enorme achterstand heeft - in de breedte en in de top - op de mannen.

Ik wil het niet laten bij een probleemanalyse, maar ook zoeken naar Ik deed een oproep aan lezers om met ideeën te komen. manieren om het vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Het is een enorm complex vraagstuk, dus alle goede ideeën zijn welkom.

Gerelateerd: over de achterstelling van het vrouwenvoetbal kun je ernstig schrijven, maar ook grappig en kort. Frank Heinen - briljante satirist - schreef er een briljante satirische De column van Frank Heinen. column over.

Ranomi Kromowidjojo’s zoektocht naar de perfecte race

Begin deze week zwom ze een Lees hier over Kromowidjojo’s wereldrecord. wereldrecord op de 50 meter ‘korte baan’ (het 25-meter-bad). Donderdag maakte ze bekend dat ze tot de Olympische Spelen doorgaat met zwemmen. Goed nieuws, want Kromowidjojo is een geweldige atlete. Haar gedrevenheid om die ene perfecte race te zwemmen - los van de klassering, winst of niet - vind ik mooi.

In 2015 Lees hier mijn stuk over de training van Ranomi Kromowidjojo. schreef ik over dat streven en hoe ze dat wil bereiken - een van de leukere stukken om te schrijven. Een jaar later schreef ik Lees dat vervolgstuk hier terug. dit vervolg. En na de Spelen, waar ze de perfecte race niet zwom, Het stuk over het hoe en waarom van de prestaties in Rio. analyseerde ik met haar coaches waar het misging.

Leestips

 1. Icarus is te zien op Netflix. Icarus, de veelbesproken film over het dopingprogramma van de Russische staat, is op Netflix te zien. Een geweldige film, die nog wat beter wordt als je je van tevoren een beetje inleest. De meeste details over het Russische bedrog kwamen immers al eerder naar buiten. Lees hier de scoop van Lees hier de onthulling van The New York Times uit 2016. The New York Times, die ook terugkomt in de film; de BBC heeft een Lees hier het profiel van Rodchenko. profiel van Icarus-hoofdpersoon dopingbaas-en-klokkenluider Grigory Rodchenkov, Business Insider heeft een Lees hier het stuk over filmmaker Bryan Fogel. stuk over de documentairemaker en de NOS een De NOS over het onderzoek naar de Russische staatsdoping. nieuwsbericht over het onderzoek van dopingautoriteit WADA naar het Russische dopingprogramma.
 2. Het kleine Huddersfield Town, zeg maar het Telstar of Emmen van het Engelse voetbal, promoveerde vorig seizoen naar de Premier League. De De New York Times... New York Times en ... en de Financial Times over Huddersfield Town. Financial Times schreven over de club.
 3. Een andere promovendus, Brighton and Hove Albion, kocht afgelopen behalve PSV’er Davy Pröpper ook de nogal onbekende Soufyan Ahannach. Dat een Premier League-club een speler uit de bescheiden Nederlandse Jupiler League koopt, dat zie je niet vaak. Maar Brighton is wel een aparte geleide club - met als baas Tony Bloom, een pokeraar en sportgokker. Hebben zijn analytische vaardigheden te maken met de manier waarop de club wordt geleid? Lees hier Het profiel van Brighton Hove and Albion-voorman Tony Bloom. een profiel van Bloom. Verder: hoe gaat de voetbalbond ermee om da Bloom zowel eigenaar is van een (sport)goksyndicaat, als eigenaar van een sportclub? Vandaag publiceerde de New York Times Het stuk over Tony Blooms positie als gokker op sport en eigenaar van een sportclub. een stuk over.
 4. Ik heb een lange lijst van stukken die ik nog eens wil maken. Eentje kan ik nu wegstrepen, omdat iemand anders het al maakte: Adam Hurrey schreef Lees hier het stuk over de terugspeelregel van Adam Hurrey. dit stuk over het plotse afschaffen (in 1992) van de regel dat de keeper een terugspeelpass in zijn handen mag pakken. Een geweldige regelverandering, want kijk nog maar eens wedstrijden terug van voor de wijziging: gaap.
 5. De Los Angels Dodgers zijn op weg naar het record voor de meeste gewonnen wedstrijden in een seizoen in de Major League Baseball. Dat lijkt het product te zijn van de rekensom ‘erg slimme mensen’ x ‘een groot budget,’ Het stuk over de Dodgers in The Wall Street Journal. schrijft The Wall Street Journal.
 6. Nog niet zo lang geleden kwamen wereldkampioenen nog naar de Eredivisie om daar te voetballen. Vice schreef Lees hier het stuk over Marcio Santos’ tijd bij Ajax. een grappig stuk over Márcio Santos’ - Braziliaans wereldkampioen - desastreuze carrière bij Ajax. Detail: Ajax overwoog om ene Roberto Carlos te kopen, de latere legendarische back van Real Madrid, maar ging toch voor Santos. Auw.
 7. Topvoetballer Juan Mata - iel, welbespraakt, conservatief kapsel - ziet er niet uit als een topvoetballer. En hij doet ook andere dingen dan menig topvoetballer, zoals een interessant Lees hier het blog van Juan Mata. blog bijhouden, poëzie schrijven, en, sinds kort, 1 procent van zijn inkomen In dit artikel op The Players’ Tribune legt Mata uit waarom hij dat doet. weggeven aan een goed doel.
 8. Je wist vast wel dat Lees hier... Diego ...en hier... Maradona in ...en hier... Nederland is deze week. Niet alleen dat, hij was in Mierlo, het buurdorp van mijn geboortedorp. Als Diego-fan kwam ik drie seconden in de verleiding ernaar af te reizen. En toen bedacht ik dat ik niet de enige zou zijn. En dat die Metro-verslaggever Jeroen Haverkort trok erop uit om Maradona een rookworst te overhandigen. arme Diego Omroep Brabant verzamelde selfies van provinciegenoten met de man die de hand van God in bruikleen heeft. geen leven meer heeft, waar hij ook gaat op aarde, omdat hij NRC Handelsblad over de gekte rond Maradona. een levende magneet is geworden. En dat ik - zie boven - Diego toch al elke dag zie. Op zijn hotelkamer Een nieuwsbericht en een post van Maradona op Facebook over de situatie in Venezuela. bedreef Diego via Facebook ook nog even politiek, trouwens. Fun fact (en leestip): Maradona werd halverwege jaren zeventig Lees hier over de gemiste kans om Maradona te contracteren. aangeboden aan Nederlandse clubs - maar die hadden geen interesse.
 9. Over matige beslissingen gesproken. Isco, een van Real Madrids geweldige middenvelders, werd ooit door Manchester United afgewezen, omdat een scout vond dat Isco’s hoofd te groot was in verhouding tot zijn lichaam, Lees hier over de beslissing van Manchester United om Isco af te keuren. schrijft ESPN.
 10. Pieter Zwart publiceerde deze week op Medium Het stuk over Real Madrid en voorzetten. zijn stuk over Real Madrids gebruik van voorzetten. In data-analytische kringen geldt de voorzet als dom, omdat er zo weinig uit wordt gescoord. Die conclusie is maar deels waar. Want soms is een voorzet ook een goede keuze uit verdedigend opzicht - een pass over de grond kan tot gevaarlijk balverlies leiden. En soms is er dus een ploeg die simpelweg briljant is in het benutten van voorzetten - zoals Real Madrid.
 11. John Lanchester is een enorm grappig schrijver van romans en non-fictie. Zijn nieuwe Lees hier John Lanchesters stuk over Facebook. stuk gaat over Facebook.
 12. Sifan Hassan was de favoriet voor de 1500 meter hardlopen op het WK in Londen. Ze werd zesde. Wat ging er De discussie ging vrij snel... mis? Lag het aan haar ...over haar tactische aanpak. tactiek? En zo ja, wat is goede NRC Handelsblad schreef een stuk over Hassans tactiek. tactiek in de diverse hardloopdisciplines? Was er een reden voor haar om snel op kop te komen? En als ze de race snel wilde maken, waarom dan niet al De discussie onder dit stuk op hardloopsite Losse Veter is interessant. eerder? Misschien de moeite om op termijn eens in te duiken. Sportwetenschapper Ross Tucker (volgtip) had een interessant Lees hier Tuckers opmerkingen over Hassans race. draadje op Twitter.
 13. SC Freiburg is een kleine, onopvallende, en jarenlang stabiel geleide, en daardoor nu ook een succesvolle club. Christoph Biermann van 11 Freunde schreef Lees de reportage uit 11 Freunde hier (Blendle). een mooie reportage over het zeer diverse trainerteam dat elkaar al jaren kent.
 14. Match of the Day gaat werken met de statistiek ‘Expected Goals’ (xG) - De BBC over ‘xG’. een kleine doorbraak in het analyseren van voetbalwedstrijden. (xG en Drie jaar geleden schreef ik met Sander IJtsma een artikel over Lex Immers, waarin we van xG gebruik maakten. Lex Immers is liefde.)

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail