Beste,

Deze zondag publiceerde ik over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

De simpele samenvatting: het vrouwenvoetbal is decennia onderdrukt door de politiek en de KNVB. Dat is de reden dat het vrouwenvoetbal zo’n enorme achterstand heeft - in de breedte en in de top - op de mannen.

Ik wil het niet laten bij een probleemanalyse, maar ook zoeken naar om het vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Het is een enorm complex vraagstuk, dus alle goede ideeën zijn welkom.

Gerelateerd: over de achterstelling van het vrouwenvoetbal kun je ernstig schrijven, maar ook grappig en kort. Frank Heinen - briljante satirist - schreef er een briljante satirische over.

Ranomi Kromowidjojo’s zoektocht naar de perfecte race

Begin deze week zwom ze een op de 50 meter ‘korte baan’ (het 25-meter-bad). Donderdag maakte ze bekend dat ze tot de Olympische Spelen doorgaat met zwemmen. Goed nieuws, want Kromowidjojo is een geweldige atlete. Haar gedrevenheid om die ene perfecte race te zwemmen - los van de klassering, winst of niet - vind ik mooi.

In 2015 ik over dat streven en hoe ze dat wil bereiken - een van de leukere stukken om te schrijven. Een jaar later schreef ik En na de Spelen, waar ze de perfecte race niet zwom, ik met haar coaches waar het misging.

Diego Maradona, 1979-editie, in mijn woonkamer.
Diego Maradona, 1979-editie, in mijn woonkamer.

Leestips

 1. de veelbesproken film over het dopingprogramma van de Russische staat, is op Netflix te zien. Een geweldige film, die nog wat beter wordt als je je van tevoren een beetje inleest. De meeste details over het Russische bedrog kwamen immers al eerder naar buiten. Lees hier de scoop van die ook terugkomt in de film; de BBC heeft een van Icarus-hoofdpersoon dopingbaas-en-klokkenluider Grigory Rodchenkov, Business Insider heeft een over de documentairemaker en de NOS een over het onderzoek van dopingautoriteit WADA naar het Russische dopingprogramma.
 2. Het kleine Huddersfield Town, zeg maar het Telstar of Emmen van het Engelse voetbal, promoveerde vorig seizoen naar de Premier League. De en schreven over de club.
 3. Een andere promovendus, Brighton and Hove Albion, kocht afgelopen behalve PSV’er Davy Pröpper ook de nogal onbekende Soufyan Ahannach. Dat een Premier League-club een speler uit de bescheiden Nederlandse Jupiler League koopt, dat zie je niet vaak. Maar Brighton is wel een aparte geleide club - met als baas Tony Bloom, een pokeraar en sportgokker. Hebben zijn analytische vaardigheden te maken met de manier waarop de club wordt geleid? Lees hier van Bloom. Verder: hoe gaat de voetbalbond ermee om da Bloom zowel eigenaar is van een (sport)goksyndicaat, als eigenaar van een sportclub? Vandaag publiceerde de New York Times over.
 4. Ik heb een lange lijst van stukken die ik nog eens wil maken. Eentje kan ik nu wegstrepen, omdat iemand anders het al maakte: Adam Hurrey schreef over het plotse afschaffen (in 1992) van de regel dat de keeper een terugspeelpass in zijn handen mag pakken. Een geweldige regelverandering, want kijk nog maar eens wedstrijden terug van voor de wijziging: gaap.
 5. De Los Angels Dodgers zijn op weg naar het record voor de meeste gewonnen wedstrijden in een seizoen in de Major League Baseball. Dat lijkt het product te zijn van de rekensom ‘erg slimme mensen’ x ‘een groot budget,’ The Wall Street Journal.
 6. Nog niet zo lang geleden kwamen wereldkampioenen nog naar de Eredivisie om daar te voetballen. Vice schreef over Márcio Santos’ - Braziliaans wereldkampioen - desastreuze carrière bij Ajax. Detail: Ajax overwoog om ene Roberto Carlos te kopen, de latere legendarische back van Real Madrid, maar ging toch voor Santos. Auw.
 7. Topvoetballer Juan Mata - iel, welbespraakt, conservatief kapsel - ziet er niet uit als een topvoetballer. En hij doet ook andere dingen dan menig topvoetballer, zoals een interessant bijhouden, poëzie schrijven, en, sinds kort, 1 procent van zijn inkomen aan een goed doel.
 8. Je wist vast wel dat in is deze week. Niet alleen dat, hij was in Mierlo, het buurdorp van mijn geboortedorp. Als Diego-fan kwam ik drie seconden in de verleiding ernaar af te reizen. En toen bedacht ik dat ik niet de enige zou zijn. En dat die Diego meer heeft, waar hij ook gaat op aarde, omdat hij is geworden. En dat ik - zie boven - Diego toch al elke dag zie. Op zijn hotelkamer Diego via Facebook ook nog even politiek, trouwens. Fun fact (en leestip): Maradona werd halverwege jaren zeventig aan Nederlandse clubs - maar die hadden geen interesse.
 9. Over matige beslissingen gesproken. Isco, een van Real Madrids geweldige middenvelders, werd ooit door Manchester United afgewezen, omdat een scout vond dat Isco’s hoofd te groot was in verhouding tot zijn lichaam, ESPN.
 10. Pieter Zwart publiceerde deze week op Medium over Real Madrids gebruik van voorzetten. In data-analytische kringen geldt de voorzet als dom, omdat er zo weinig uit wordt gescoord. Die conclusie is maar deels waar. Want soms is een voorzet ook een goede keuze uit verdedigend opzicht - een pass over de grond kan tot gevaarlijk balverlies leiden. En soms is er dus een ploeg die simpelweg briljant is in het benutten van voorzetten - zoals Real Madrid.
 11. John Lanchester is een enorm grappig schrijver van romans en non-fictie. Zijn nieuwe gaat over Facebook.
 12. Sifan Hassan was de favoriet voor de 1500 meter hardlopen op het WK in Londen. Ze werd zesde. Wat ging er Lag het aan haar En zo ja, wat is goede in de diverse hardloopdisciplines? Was er een reden voor haar om snel op kop te komen? En als ze de race snel wilde maken, waarom dan niet al Misschien de moeite om op termijn eens in te duiken. Sportwetenschapper Ross Tucker (volgtip) had een interessant op Twitter.
 13. SC Freiburg is een kleine, onopvallende, en jarenlang stabiel geleide, en daardoor nu ook een succesvolle club. Christoph Biermann van 11 Freunde schreef over het zeer diverse trainerteam dat elkaar al jaren kent.
 14. Match of the Day gaat werken met de statistiek ‘Expected Goals’ (xG) - in het analyseren van voetbalwedstrijden. (xG en is liefde.)

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief