De kunstgrasdiscussie leefde de afgelopen dagen weer op. Dit nadat het AD afgelopen weekend startte met een buitengewoon tweetbare titel: Kappen met Kunstgras.

De oproep kreeg veel bijval. Wat ik goed begrijp, want als je kunt kiezen tussen natuurgras en kunstgras, en als dat verder niets uitmaakt, dan kies je voor natuurgras.

Wat ook bijval kreeg, was dat ik bijna twee jaar geleden schreef. Aan de hand van onderzoek van socioloog Thijs Velema nam ik daarin de meeste argumenten tegen kunstgras door.

In een notendop: nee, het lijkt er niet op dat het spelen op kunstgras serieuze gevolgen heeft (qua uitslagen en blessures), en nee, ik vind het dus niet de moeite dat we ons er zó druk over maken.

Investeer in plaats daarvan in jeugdtrainers

De vele miljoenen euro’s en de honderden uren vergadertijd die het gaat kosten om het kunstgras te verwijderen (het voorstel van het AD), kunnen wat mij betreft beter worden besteed aan iets anders. Met stip op één: het aanstellen van een klein leger jeugdtrainers.

Die zouden goede training kunnen geven aan een nog groter leger talentvolle spelers die over het hoofd zijn gezien door profclubs. En dat zijn er vermoedelijk vrij veel, zoals jeugdtrainer Bastiaan Riemersma betoogt in een stuk dat ik binnenkort publiceer.

Ooit liep Nederland voorop met het jeugdvoetbal - niet zozeer door de superieure trainingsvormen, maar simpelweg door het hebben van fulltime jeugdcoaches. Andere landen hebben dit idee gekopieerd, met veel succes - zo legde de verantwoordelijke bestuurder van de Duitse voetbalbond me recent uit (ook dat stuk komt binnenkort online).

En dus is het nu tijd dat wij de volgende stap zetten: meer en beter opgeleide jeugdtrainers aanstellen. Dát zou het Nederlandse voetbal pas verder helpen. Ik denk nog na over een kekke, allitererende, tweetbare slogan.

Leestips

  1. Mijn nieuwe favoriete club is Stade Rennes. En de reden is dat de fans van de club maakten van Walter de hoofdpersoon van de Breaking Bad, een van mijn Ultrakorte plotbeschrijving: een brave maar briljante scheikundeleraar groeit door geldnood uit tot leider van een internationaal drugskartel. Het briljante van de serie is hoe geloofwaardig deze metamorfose wordt gemaakt.
  2. Dinsdagavond keek ik Nice-Napoli. Nice had de heenwedstrijd met 2-0 verloren. De spelers moesten dus iets doen, maar speelden vrijwel niks klaar. Zo goed was Napoli zonder bal, dat ze steeds een man meer leken te hebben. Dit is - vermoedelijk - het werk van een coach: Maurizio Sarri. Lees hier van hem.
  3. Sinds vijf jaar doe ik twee of drie keer per week aan kracht-en-conditie-training. De eerste echte oefening in deze groepsles is de squat, ofwel de hurk(zit). Pas toen ik in The New Yorker las, uit april, begreep ik hoe zinnig die oefening is.
  4. Atlanta United speelde in maart zijn eerste wedstrijd in de Major League Soccer, en trekt al bijna 50 duizend toeschouwers gemiddeld (Feyenoordniveau, dus). Hoe kan dat? stelt meer vragen dan het beantwoordt, maar is toch de moeite. Wat ik niet wist: Gerardo Martino, ex-coach van Barcelona, de ploeg.
  5. Ferrie Bodde, ex-ADO, had de mentaliteit van Roy Keane en het inzicht van Paul Scholes. Dat zei zijn ex-trainer Roberto Martínez althans (de huidige bondscoach van België). Dat dat nooit echt goed tot uiting is gekomen, lag aan een vreselijke infectie die hij opliep. In vertelt hij erover.
  6. Een met René Marić, de jonge blogger over wie ik vorig jaar schreef.
  7. In een uithoek van Noord-Pakistan bloeit het meisjes- en vrouwenvoetbal, blijkt uit in The Guardian.
  8. In 2015 legde Rasmus Ankersen me uit hoe FC Midtjylland en Brentford naar de transfermarkt Een uitgangspunt was één ranglijst van alle clubs in Europa, om het niveau te kunnen vergelijken. FiveThirtyEight heeft nu ook zoiets,
  9. Wired schreef in 2014 over de invloed van data-analyse in het voetbal. Toch is het de moeite, om een en ander in historisch perspectief te zien.
  10. Eni Aluko, speelster van het Engelse nationale team, in The Guardian over de sfeer in de ploeg, en hoe ze door coach Mark Sampson gediscrimineerd zou zijn.