Een tijdje geleden schreef ik met Sander IJtsma een betoog om de strafschopregel in het voetbal te veranderen.

De strafschop, zo betoogden wij, is een veel te hoge straf. Een kans die een speler wordt ontnomen door een overtreding is zelden zo groot dat een strafschop een proportionele straf is.

Deze buitenproportionele straf werkt daarom ook als een perverse prikkel. Spelers proberen met ‘schwalbes’ strafschoppen te ‘versieren,’ door bewust contact te zoeken met een verdediger, en zich in uithoeken van het strafschopgebied te laten vallen.

Kortom: het ene moment heb je een weinig belovende aanval, het andere moment heb je een reuzekans om te scoren.

We moeten het over de strafschop hebben. Want die straf is veel te hoog Als er één spelregel veranderd zou moeten worden, dan is het de strafschop. Want de strafschop is een veel te hoge straf voor een doorgaans minimaal vergrijp. Én wedstrijden worden erdoor beslist. Terwijl er een elegant alternatief is. Lees het verhaal hier terug

We stelden daarom een oplossing voor. Scheidsrechters moeten alleen een strafschop toekennen als er een duidelijke scoringskans wordt ontnomen - of dit nu binnen of buiten het strafschopgebied is. Bij alle andere overtredingen volgt een ‘gewone’ vrije trap op de plaats van de overtreding - ook in het strafschopgebied.

Veel lezers van het stuk vroegen zich af of dit uitvoerbaar was. Dus belde ik topscheidsrechter Danny Makkelie: hij zag het helemaal zitten om met deze spelregel te fluiten.

De strafschopregel kan veel beter. Deze KNVB-vertegenwoordiger is vóór onze oplossing De strafschop is een te grote straf ten opzichte van de overtreding. Dus deed ik in maart een voorstel voor een alternatief. Scheidsrechter Danny Makkelie is nu ook voor. Komt er een testwedstrijd? Lees het verhaal hier terug

Tijd om te experimenteren

Nu is dit natuurlijk allemaal theorie. Maar hoe zou de regel in de praktijk uitpakken? Worden verdedigers voorzichtiger? Krijgen spitsen meer vrijheid? Houdt het shirtje vasthouden bij corners en vrije trappen op? Wordt het spel eerlijker?

De enige manier om dat te weten, is om het te gaan doen. Om een wedstrijd te laten spelen met die spelregel.

Iets dergelijks deed Teun Meurs eerder, die met zijn broer Bram en vader Hein jaren geleden het voetbalblog Voetblah begon. In 2013 organiseerden zij al de Avant Garde een met aangepaste spelregels. Met hen organiseer ik nu een nieuwe testwedstrijd.

Vimeo
Zie hier beelden van de Avant Garde Cup.

Concreet: we willen enkele wedstrijden organiseren tussen serieuze ploegen, die spelen aan de hand van de nieuwe strafschopregel, en met twee andere spelregels: intrappen in plaats van ingooien, en het zelf direct kunnen nemen van een vrije trap. Beide zou de snelheid van het spel ten goede kunnen komen.

Danny Makkelie zou zo’n wedstrijd best willen fluiten, maar dat staat de FIFA niet toe. Actieve scheidsrechters dienen volgens de geldende regels te fluiten. Gelukkig hebben we een perfect alternatief gevonden om een testwedstrijd te fluiten: Pieter

Pieter Vink. Foto: Dean Mouhtaropoulos / Getty

Vink - jarenlang topscheidsrechter in de Eredivisie, Champions League, en op het EK 2008 - is deze zomer gestopt als topscheidsrechter, en is derhalve vrij man. Bovendien ziet hij net als Makkelie de voordelen van onze voorgestelde regel.

Enkele serieuze amateurclubs uit de Bollenstreek, met wie Bram Meurs goed contact heeft via zijn site hebben interesse getoond zo’n wedstrijd te spelen. Kortom: ergens voor de winterstop moet het lukken een dergelijke wedstrijd te organiseren. Die wedstrijd zal worden gefilmd, gedocumenteerd, geanalyseerd en geëvalueerd.

Het zal wennen zijn. Verdedigers zullen moeite hebben om bij corners geen shirtje vast te houden - een soort tweede natuur van elke verdediger. En scheidsrechters zullen moeten leren te fluiten voor overtredingen die ze nu oogluikend toestaan. Hoe zal dit gaan?

De enige manier om erachter te komen? Het doen!

Wie wil? Meld je aan!

Het liefste willen we nog méér oefenwedstrijden. Immers: hoe meer wedstrijden we spelen, hoe beter we weten of en hoe deze regel zou kunnen werken.

We gaan daarvoor profclubs benaderen, om te kijken of bijvoorbeeld hun Jong-elftallen, of de A1’s, willen deelnemen aan dit vernieuwende experiment.

Dus hierbij het concrete verzoek:

  • Ben jij een club van minimaal hoofdklasseniveau?
  • Wil je een (halve) wedstrijd spelen met deze nieuwe regel, ergens in de komende maanden?
  • En willen jullie na afloop een paar vragen beantwoorden?

Meld je dan bij mij - michiel@decorrespondent.nl - en dan proberen we een wedstrijd te organiseren.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief