Intussen blijft de fietswereld doordraaien: er zijn een hoop leuke mensen bezig met interessante onderzoeken, initiatieven en acties rondom fietsen. Zin om je ergens bij aan te sluiten? Kijk eens naar deze zes initiatieven.
1. Participatiebegroting Fiets
Wil je meedenken over hoe(veel) overheidsgeld aan fietsen wordt uitgegeven? Doe dan mee aan dit onderzoek van Niek Mouter (TU Delft) en Paul Koster (Vrije Universiteit Amsterdam), die een methode hebben bedacht waarin wij als inwoners van Nederland meer als burger, en minder als consument worden benaderd.
Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Participatiebegroting Fiets, krijg je bericht als het project van start gaat. Reken op een online vragenlijst over hoe jij fietsbudget zou willen verdelen.
2. CommonBike
Doel van CommonBike: overal en altijd een deelfiets voor iedereen met één account. Geïnteresseerd in deelfietsen, opensourcesoftware en -hardware en manieren om die succesvol op de markt te brengen? Sluit je aan! (Je hoeft geen techneut te zijn.)
3. CycleHack Rotterdam
CycleHack is een wereldwijd georganiseerd evenement, met deze maand een editie in Rotterdam. In het weekend van 15 t/m 17 september gaan fietsliefhebbers een oplossing zoeken voor diverse fietsvraagstukken. ‘We maken kennis met elkaar, verzamelen de slimme fietsideeën en vormen de teams. Zaterdag ga je de hele dag knallen met je groep en werk je het idee verder uit naar een prototype. Om die vervolgens op zondag te presenteren aan elkaar.’
4. Witkar: nieuw project in Amsterdam van de man van het wittefietsenplan
Luud Schimmelpennink - de man achter het wittefietsenplan - lanceert in Amsterdam een nieuw initiatief om van de stad weer een fijne plek voor wandelaren en fietsers te maken.
5. Stem op de Tour de Force Innovatieprijs
Tour de Force is een fietssamenwerkingsverband van de gezamenlijke overheden in Nederland. Op 21 september wordt tijdens het Nationaal Fietscongres in Tilburg een innovatieprijs uitgereikt - er zijn zes genomineerde projecten. Stemmen kan tot 15 september.
6. Doe mee met de Fietstelweek
Van 18 t/m 24 september vindt de derde Nationale Fietstelweek plaats, een onderzoek om beter inzicht te krijgen hoe Nederlanders zich op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten.
Tot slot is er nog één ultiem goed idee om te doen. Waar dit hele project om draaide. Dat wat Bert zo graag doet. ‘Echt fietsen, gewoon zelf op een zadel zittend, een tegenligger begroetend, kilometertjes maken die er niet toe doen.’
Dank nogmaals aan iedereen die heeft bijgedragen aan Fiets vs. File, en hele fijne al dan niet functionele fietskilometertjes gewenst.
Meer lezen?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost
tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk
voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we
gefinancierd door onze leden en zijn we volledig
advertentievrij en onafhankelijk. We maken
diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in
hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er
gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote
behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die
verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht
op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen
wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen.
Word ook lid!
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerloo
Als straatarts ziet Michelle van Tongerloo dagelijks hoe ingewikkeld helpen is geworden. In haar boek Komt een land bij de dokter laat ze zien hoe het beter kan.