Beste,

Ik denk dat de jeugdopleiding van Willem II de komende jaren een van de interessantere plekken in het Nederlandse voetbal gaat worden.

Waarom?

Omdat Bastiaan Riemersma het daar voor het zeggen gaat krijgen - ik schreef afgelopen dinsdag

De Belgische krant De Morgen vandaag ook een stuk met hem (achter een betaalmuur).

Riemersma ontleent inspiratie uit de hervormingen van het Duitse jeugdvoetbal eind jaren negentig. Ik sprak recent met de twee architecten daarvan - Ulf Schott en Dietrich Weise -, maandag publiceer ik een verhaal over hen.

Verder: terwijl deze mail wordt verstuurd, sta ik in een ruimte van het Philips Stadion tijdens de voorzittersdagen van de KNVB te praten over jeugdvoetbal. Volgende week gebeurt dat nog eens, in Zwolle, en de week erop nog eens, in Zeist.

Wie weet tot ziens!

De testwedstrijd met de nieuwe strafschopregel

Het zou kunnen dat er volgende week nieuws is omtrent de testwedstrijd met de nieuwe strafschopregel onder leiding van Pieter Vink. Verder zeg ik niks. Voor wie context wil:

Kunstgras deel veel

Economen Jan van Ours en Martin van Tuijl - supervriendelijke voetballiefhebbers - vorige week dat kunstgras (misschien) toch voordeel geeft aan ploegen die gewend zijn erop te spelen. Met Thijs Velema schreef ik hier eerder over. We hebben contact met Van Ours, om te kijken hoe hun analyse zich verhoudt tot die van Thijs (en mijn stuk gebaseerd op zijn werk). Zodra we er iets zinnigs over kunnen zeggen, is dat hier te lezen.

Lees-, kijk-, en luistertips

  1. Deze podcast van Malcolm Gladwell over van McDonald’s om hun Franse frietjes niet meer in dierlijk, maar in plantaardig vet te frituren, is geweldig. De over een cholesterolonderzoek, is nog beter. (Ik geef toe: een podcast over cholesterolonderzoek klinkt als de slechtste aanbeveling ter wereld, maar het luistert als thriller.)
  2. Als je dacht dat voetballers worden gezien en behandeld als handelswaar, lees dan van basketballer Isaiah Thomas op The Players’ Tribune. Zijn baas, Danny Ainge, belde hem, en hield het kort: ‘I just traded you.’
  3. Misschien kende je Erik Elias al, misschien niet. In beide gevallen is het de moeite hem te volgen, en te lezen, over de werkelijke problemen van het Nederlandse voetbal. Sowieso is zijn werk meer dan de moeite.
  4. De autobiografie van de niet heel memorabele Engelse spits Darius Vassell lijkt wel te zijn. Vassell blogde er al jaren geleden op los, enthousiast, eenzaam, kwetsbaar, en met literair talent.
  5. Over de transferperiode gesproken. Deze van The Bleacher Report, achter de schermen bij Sheffield United, is een must-see. (Al moet niks.)
  6. Brighton Hove and Albion-voetballer Liam Rosenior in The Guardian over voetbaltactiek. Ik hoef verder niks te zeggen, denk ik.
  7. De Boston Red Sox zou met behulp van een Apple Watch hebben kunnen wat de pitcher van de New York Yankees van plan was geweest. Alsof Feyenoord via een verborgen camera de opstelling van Ajax te weten was gekomen, zoiets. De scoop was van de New York Times. Iemand op Twitter op dat de krant het belangrijkste nieuws over het hoofd had gezien: namelijk dat iemand had uitgevonden waar je de Apple Watch voor kon gebruiken.
  8. Niet-voetbal alert: de Duitse verkiezingen komen eraan. van Angela Merkel door Alexander Osang is prachtig. Merkel is een vreemde politica geworden in een vreemde campagne. ‘Haar agenda bestaat uit fotoshoots, praten doet alleen de SPD nog.’ Ik lees dat trouwens minder om Merkel dan om Osang. Hij schreef ook prachtige stukken over het Duitse voetbal - tijdens en
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief