Beste,

Gisteren verscheen het vijfde boek van De Correspondent, geschreven door Ernst-Jan Pfauth: Dankboek - Dagboek voor een tevredener leven. Dit is niet zozeer een boek, maar meer een ‘tool’, zoals onze vormgevers zeggen. In deze nieuwsbrief leg ik uit waarom.

Want in vergelijking met onze eerdere boeken is dit misschien een vreemde eend in de bijt.

Vanbuiten:



En vanbinnen:


Zo ontstond het idee

Zoals je misschien weet, schreef Ernst-Jan Pfauth twee jaar lang op De Correspondent over zelfverbetering. Hij optimaliseerde van alles aan zichzelf, overwon zijn spreekangst en legde zijn smartphonegebruik aan banden. Maar gaandeweg kwam hij tot de ietwat ironische conclusie: in onze prestatiemaatschappij streven we constant naar een betere versie van onszelf, maar wie vergeet dankbaar te zijn voor wat er al is, vindt nooit voldoening. Geen wonder dat meer dan een miljoen Nederlanders burn-outklachten hebben.

Daarom besloot Ernst-Jan te onderzoeken waar we wél voldoening uit halen. En in alle boeken en studies die hij las, kwam één houding telkens weer terug: dankbaar zijn. Zo ontstond het Dankboek,een pleidooi voor dankbaarheid. Daarin deelt Ernst-Jan de belangrijkste tips uit de studies en boeken die hij las over het vinden van dagelijkse voldoening.

Niet alleen om te lezen, óók om te gebruiken

Maar als fervent zelfhulplezer kent Ernst-Jan ook de val van zelfhulpboeken: je leest het boek, je knikt driftig ja, neemt jezelf voor het roer radicaal om te gooien, om het boek vervolgens weer in de kast te zetten en alles te vergeten.

Hij vroeg zich af: is er ook een manier om de lezer te helpen, zodat zijn voornemens daadwerkelijk tot verandering leiden? Ja, constateerden we, als je het zelfhulpboek vormgeeft als dagboek.

Het tweede deel van het boek is daarom van de lezer. Het is een dagboek voor een tevredener leven, waar je de tips voor dagelijkse voldoening een halfjaar lang daadwerkelijk kunt toepassen. Onderzoekt toont namelijk aan dat je daar tevredener, optimistischer, vriendelijker en empathischer van wordt.

Geen e-book, wél een luxe uitgave

Het boek moest dus niet alleen een leesboek worden, maar iets waar je dagelijks mee aan de slag wilt. Daarmee was een e-bookeditie van de baan en kwam de focus te liggen op de vormgeving, het gebruiksgemak, en hoe we het boek zo persoonlijk mogelijk konden maken.

Want een dagboek is bij uitstek heel persoonlijk. Het moet eigen voelen, vonden we. Daarom hebben we ervoor gekozen het gedeelte van Ernst-Jans pleidooi op een andere kleur papier te laten drukken. Zo is het heel duidelijk waar zijn verhaal ophoudt en het jouwe begint.

Het Dankboek moest aantrekkelijk genoeg zijn om op je nachtkastje of ergens anders in het zicht te mogen liggen. Want zo helpt het je dagelijks te herinneren aan je nieuwe dankbaarheidsritueel. Tegelijkertijd moest het ook weer niet te veel opvallen (een dagboek blijft een privé-aangelegenheid). Daarom is de rode wikkel afneembaar en hebben we gekozen voor een linnen stofomslag, met de titel in een subtiele blindpreeg (een druktechniek op basis van reliëf in plaats van inkt) gedrukt.

We hebben gezocht naar een bindwijze die ervoor zorgt dat het boek mooi openvalt, zodat je er makkelijk in kunt schrijven. Natuurlijk moest er een leeslint in, zodat je weet waar je de vorige dag bent gebleven. Mocht je gedurende het halfjaar iets vergeten zijn, dan vind je achter in het boek een samenvatting om af en toe terug te lezen.

Een eigen website én mailflow

We zijn heel benieuwd naar ervaringen van het lezen én het gebruiken van het Dankboek.

Daarom hebben we gemaakt waar je als lezer je ervaringen kunt delen, zodat we elkaar kunnen helpen. We hopen daarmee dat iedereen vrienden, familie en collega’s ook aansteekt. Dan onttrekken we ons met z’n allen aan de druk van de prestatiemaatschappij en leiden we socialere en tevredener levens.

En mocht je hulp nodig hebben bij het aanleren van je nieuwe gewoonte? Dan kun je je op dankboek.nl opgeven voor een duwtje in de rug. Ernst-Jan helpt je de eerste weken graag op weg met tips over hoe je van het Dankboek een dagelijks ritueel kunt maken.

Tot zover onze overwegingen bij het maken van het Dankboek. Het ligt nu in de boekwinkels. Benieuwd wat jullie ervan vinden!

Tot volgende week,

Milou

Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!