Beste,

De papegaai en ik zijn begonnen aan

Dat wil zeggen: ik lees, hij verscheurt reepjes kaft en bladzijde. Waarschijnlijk kunnen we beter aan de maar dat is voor mij dan weer minder stimulerend.

Ik zit nu midden in m’n minicrush op vergeten multitalent Alexander von Humboldt (1769-1859), dankzij The Invention of Nature van Andrea Wulf.

Vandaar ook mijn grote bewondering voor dierenpsycholoog Irene Pepperberg, die maar liefst dertig jaar lang grijze roodstaart Alex onderrichtte in spellen en tellen. Eindeloos vroeg ze de papegaai dan naar – zeg – het aantal blauwe blokjes op tafel. Ga het maar doen.

Maar dankzij haar volharding weten we nu wél iets beter hoe slim die bonte balletjes veren eigenlijk zijn. Deze week was Alex precies tien jaar dood en in aanloop naar een groter stuk over vogelbreinen rond dierendag, schreef ik een vogelportretje.

(De hoofdredacteur was er nogal Gezien de kop.)

Deze papegaai zet je hele wereldbeeld op z’n kop ‘Soms kan één individu de wereld veranderen. Zelfs al is het een papegaai,’ aldus primatoloog Frans de Waal. Alex de grijze roodstaartpapegaai praatte, telde, verzon nieuwe woorden en commandeerde mensen graag alle kanten uit. Maak kennis met deze wijlen vogelgrootheid. Lees hier het portret van onderzoekspapegaai Alex

Embryopolemiek

En dan was er nog het portret van – of interview met – rechtsfilosoof Britta van Beers van vorige week vrijdag. Over hoe we embryo’s nou moeten zien, waarom dat boeit, of ooit uit die formatie gaan komen, welke overwegingen Van Beers in de discussie mist of welke sciencefiction ze Pechtold en Segers aanraadt.

Het stuk lokte fraaie reacties uit, waaronder van D66-senator en hoogleraar bioethiek Annelien Bredenoord. Bredenoord vond dat Van Beers D66 inzake embryo’s. Waarop Van Beers met een verhandeling kwam over D66’s doorgeschoten

Deze embryo-expert helpt je doorgronden wat een mens is (@D66 @ChristenUnie) Beste D66 en ChristenUnie, over embryokwesties voer je geen koehandel. Daar kom je alleen uit via publiek debat, aldus rechtsfilosoof Britta van Beers. Maar hoe voer je dat? Waar begin je? Lees hier het interview met Britta van Beers

Whoohoo! Polemiek!

En een bioloog mailde nog na:

Leuk stuk, maar met de uitspraak ‘respect voor embryo’s’ kan ik echt helemaal niets. Wat bedoelen we daar in godsnaam mee? Wat voor richtlijnen, do’s and don’ts, kun je formuleren aan de hand van dat uitgangspunt?

Ik heb het weleens als tentamenvraag aan mijn studenten voorgelegd. De meest bizarre antwoorden kreeg ik. De leukste was: ‘dat je een embryo niet op de grond laat vallen in het laboratorium’.

In ander niet-mensnieuws

Het was niet allemaal embryo’s en papegaaien wat de klok sloeg. Elders op het internet verscheen het volgende moois:


That’s all folks!

¯\_(ツ)_/¯

Op de hoogte blijven van m’n avonturen in niet-mensland? Ik schrijf over die andere 99 procent van de wereld: van pluizige pauwspin tot mens-varken-hybride. In deze mail houd ik je geregeld op de hoogte van vragen die ik heb, stukken die ik schreef of mooie wetenschapsverhalen van anderen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail