Het is dé film van het seizoen: Alles is Afluisterschandaal, de nieuwste film van de makers van Love Actually, Alles is Liefde en New Year’s Eve. In deze internationale co-productie met een bomvolle sterrencast volgen we drie politici die hun hectische leven proberen te combineren met de liefde. En dat gaat lang niet altijd makkelijk.

Spannende chemie

Zoals bijvoorbeeld in de Amerikaanse verhaallijn van de film. Daarin volgen we de Amerikaanse president Barack Obama (een uitmuntende Denzel Washington) die een affaire heeft met de wereldberoemde popzangeres Beyoncé (Halle Berry).

Hoewel Washington met Barack Obama een ongeloofwaardige president neerzet - de man is te charmant en intelligent om ooit president te kunnen worden - heerst er ontegenzeggelijk een spannende chemie tussen de twee geliefden. Vooral hilarisch is de scène waarin Obama de popzangeres afluistert, om er zo achter te komen wat vrouwen nou echt willen.

De film neemt een onverwacht donkere wending wanneer een Franse journalist de affaire van de twee op het spoor komt. De journalist dreigt het nieuwtje te publiceren, maar Obama gebruikt zijn macht en illegale afluisterpraktijken om hem af te persen. Daarna danst Beyoncé voor Obama op het toepasselijke nummer Single Ladies.

Afluisterpraktijken

Alle verhalen worden verteld tegen de achtergrond van een groot 1984-achtig afluisterschandaal en dit is ongetwijfeld het zwakste aspect van de verder sterke film. President Obama schijnt, ondanks zijn intelligentie en charme, heel de wereld ongegeneerd af te luisteren. Een romcom moet je nooit te sceptisch bekijken, maar de film vraagt ons te geloven dat een wereldwijd schandaal als dit geen boze burgers oplevert of grote diplomatieke consequenties heeft. Dat levert meer dan eens gefronste wenkbrauwen op.

De grootste politieke consequenties van het schandaal komen we tegen in de lijn van de sullige, maar grappige Nederlandse minister Ronald Plasterk (gespeeld door een bijzonder jolige Stefan de Walle). Deze minister heeft gelogen over het afluisterschandaal. En dat kan natuurlijk niet!

Hoewel de burgers niet boos zijn over het schandaal zelf (het blijft een comedy), wordt Plasterk wel op het matje geroepen, in een spoeddebat dat tot diep in de nacht duurt. Dit terwijl de vrouw waar Ronald tot over zijn oren verliefd op is, in een restaurant op hem zit te wachten. 

Film still. President Barack Obama (Denzel Washington) is zo verliefd dat hij zich niet langer op zijn werk kan focussen.

Grote boze Rus

Zo lopen er meer verhaallijntjes door de film heen, waaronder een fascinerend lijntje over een Deense giraffe. Maar verreweg de beste verhaallijn in Alles is Afluisterschandaal volgt de Russische president, een fantastisch typetje van Mads Mikkelsen. De Russische president is een onvervalste boef, eentje waar menig James Bond-film jaloers op zou zijn. Niet alleen is deze president een fervente jager en bijzonder corrupt, hij is ook nog eens tegen homo’s. 

Dit is een probleem voor de Nederlandse koning Willem-Alexander (Diederik Ebbinge), die stiekem verliefd is op de grote boze Rus. Een onmogelijk situatie natuurlijk. Zeker omdat de film zich afspeelt in een Koude-Oorlog-achtige wereld waarin Rusland en Amerika weer vijanden zijn geworden. 

Maar dan ziet Willem-Alexander zijn kans schoon, want op de één of andere manier is het de Rus toch gelukt de Olympische Winterspelen naar Rusland te krijgen. Ondanks het feit dat Willem-Alexander de koning van Nederland is, mag hij toch naar het homohatende Rusland afreizen om de sporters te begeleiden.

Even lijkt alles goed te komen, maar net voordat Willem Alexander zijn liefde kan bekennen, blijkt Poetin zelf tot over zijn oren verliefd op schaatster Ireen Wüst (Sanne Vogel). De slotscène van de film, waarin Willem Alexander in het Holland Heineken House toch maar een biertje drinkt met de homohatende Poetin, wordt er bitterzoet van.

Onrealistisch, maar leuk

Alles bij elkaar zetten de makers van Alles is Afluisterschandaal een sterke romantische comedy neer. De film is een feest voor het oog en de sterrencast is indrukwekkend. Naar verluidt bezinnen de makers zich nu al op een vervolg. 

Toch een kleine kanttekening: de politiek in Alles is afluisterschandaal wordt wel erg kluchterig weergegeven. Het is een leuke film, maar als je de bioscoop uitloopt ben je ook blij dat wij in een wereld leven die weldenkender, logischer en genuanceerder is. 

**** De film is nog tot 18 maart in alle grote filmhuizen te zien