Beste,

Vorige week schreef de Volkskrant over de lotgevallen van de spelers die vier jaar geleden de Onder-16 van Feyenoord vormden.

Dat team gold destijds als een van de beste ‘lichtingen’ in jaren. Maar vier jaar later is nog geen een van die spelers doorgebroken naar het eerste elftal - en het heeft er weinig schijn van dat dit nog gaat gebeuren. Het grootste talent van dat team speelt nu bij Jong Cambuur.

Wie is een talent, wie niet, en wie maakt het? Het is een onderwerp waar ik zelf over heb geschreven en nog veel over ga schrijven.

In april schreef ik over de grote rol van toeval in voetbalcarrières. Het is niet iets wat mensen graag horen, maar er zit een sterk aspect van willekeurigheid in succes en mislukking. Voetballers Bart Vriends, Wout Brama en Mike van der Hoorn daar eerlijk over. Ook in de lotgevallen van de Feyenoordtalenten zie je daarover veel terugkomen.

Een andere vraag is of die spelers van Feyenoord wel echte talenten wáren. En of ze dus wel echt kans hadden op succes. Het zou zomaar kunnen van niet. Volgens mensen als jeugdopleider Bastiaan Riemersma en Ulf Schott, de man die het Duitse jeugdvoetbal de afgelopen jaren heeft vernieuwd, richten profclubs zich vaak op de verkeerde jeugdspelers.

Ze gaan namelijk vaak voor de spelers die hen direct helpen wedstrijden te winnen, en te weinig op de spelers die later goed kunnen worden. Dat is ook de verklaring voor het zogenoemde - het verschijnsel dat veel spelers in jeugdopleidingen afkomstig zijn uit het begin van het jaar.

Binnenkort meer over dit onderwerp.

Jeugdvoetbal maakt wereldkampioenen

Het Duitse voetbalsucces van de afgelopen jaren is gebaseerd op bovenstaande inzichten. Ulf Schott en zijn baas Dietrich Weise richtten zich sinds eind jaren negentig op het talent dat geen aandacht kreeg. Met een groot netwerk speurde de DFB actief naar die spelers, waardoor meer voetballertjes een goede voetbalopleiding kregen.

Die inzet voor gelijke kansen voor voetbaltalent betaalde zich uit. Duitsland, toch al wereldkampioen, barst van de geweldige voetballers, en is favoriet voor het WK van volgend jaar. Met dank aan de jeugdopleiding, bondscoach Joachim Löw.

Over de hervormingen van het Duitse jeugdvoetbal schreef ik maandag

Kunnen we daarvan leren in Nederland? Jeugdcoach Riemersma denkt van wel. Eind september heb ik wat gesprekken gepland over wat de KNVB kan doen om een vergelijkbaar effect te bewerkstelligen.

De Avant Garde Cup 2.0

Een tijdje geleden deed ik met data-analist Sander IJtsma voor een nieuwe strafschopregel, omdat de strafschop volgens ons een buitenproportionele straf is. Even later belde ik met topscheidsrechter Danny Makkelie - en tot mijn verrassing was die het met ons

Dat leidde tot een vervolgidee: een wedstrijd laten spelen met deze nieuwe regel. Dat is nu gelukt - twee grote amateurclubs uit de Bollenstreek, FC Lisse en Quick Boys, gaan op 7 november in Lisse een wedstrijd spelen met de nieuwe strafschopregel.

Ook zijn er nog twee andere te testen regels: de intrap in plaats van de inworp, en de self-pass, wat inhoudt dat je een vrije trap ook al drubbelend kunt nemen.

Die werden voorgesteld door de broers Teun en Bram Meurs, die achter het blog en de site Voetbal in de Bollenstreek zitten. Zij hebben vanuit Voetblah al ervaring met een alternatieve spelregels - in 2013 organiseerden ze de Avant Garde Cup.

En nu is er dus de Avant Garde Cup 2.0. Op 7 november, om 20 uur, op sportpark Ter Specke in Lisse. Iedereen is welkom, en voor alle Correspondentleden heb ik een roze koek.

Lees er meer over.

Vormgevers Leon & Leon maakten de schitterende affiche van de Avant Garde Cup 2.0 (en poseerden totáál niet voor deze spontane foto).

De beste verhalen van deze week

  1. Geweldig kort met de Mexicaanse dopingcoach Angel ‘Memo’ Hij heeft het ook over doping in het voetbal. En voor wie denkt dat doping in het voetbal (of tennis) niet werkt omdat die sporten vaardigheid draaien, lees dan op Twitter van sportwetenschapper Ross Tucker.
  2. Colin Kaepernick is een goede quarterback, heeft meningen over burgerrechten, en uit die meningen ook. Dat laatste aspect heeft hem waarschijnlijk zijn werk gekost - want geen team uit de NFL wil hem opnemen in de ploeg. legt uit hoe ongebruikelijk dit is, TheNew York Times Kaepernick, en The Washington Post erover.
  3. Simon Kuper schreef over corruptie in het voetbal voor TheNew York Review of Books.
  4. Vrouwelijke tennissers krijgen veel meer vragen die niet over het spel gaan dan mannelijke spelers,
  5. Het Sociaal en Cultureel Planbureau en het RIVM deden een studie over de Nederlandse sportcultuur. Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar kom er zeker op terug, als ik het heb gelezen.
  6. Billy Beane, de general manager van de Oakland Athletics, een klein aandeel in de Engelse club Barnsley.
  7. Frank de Boer is na vier wedstrijden ontslagen als trainer van Crystal Palace. Hij deed precies wat zijn bazen wilden dat hij ging doen - de ploeg balbezitvoetbal laten spelen. Dat dit niet snel zou gaan, was van tevoren duidelijk, maar na vier nederlagen ontsloegen ze De Boer toch maar. Ted Knutson van Statsbomb schreef over sollicitatieprocedures voor de baan van coach. Zelf ik een tijdje terug ook over het onderwerp.
  8. Wim Jonk en collega’s in VI over hun gedachten over het opleiden van voetballers.
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief