Kan de strafschopregel beter? We gaan het testen tijdens de Avant Garde Cup 2.0!
Op dinsdag 7 november, 20.00 uur, testen twee roemruchte voetbalclubs uit de Bollenstreek onder leiding van topscheidsrechter Pieter Vink drie nieuwe spelregels. Kom ook, ik deel roze koeken uit.
Het gaat gebeuren!
Op dinsdag 7 november, 20.00 uur, testen FC Lisse en Quick Boys, twee roemruchte clubs uit de Bollenstreek, onder leiding van topscheidsrechter Pieter Vink, op sportpark Ter Specke in Lisse, een wedstrijd met drie nieuwe spelregels.
- Een nieuwe strafschopregel - strafschoppen worden alleen nog toegekend als er een ‘duidelijke scoringskans’ wordt ontnomen.
- De intrap - spelers mogen de bal inschieten in plaats van inwerpen.
- De self-pass - spelers mogen een vrije trap ook nemen door te beginnen met dribbelen, zoals in het hockey.
De wedstrijd noemen wij - de organisatoren Voetblah, Voetbal in de Bollenstreek en De Correspondent - de Avant Garde Cup 2.0, naar het experimentele toernooi met nieuwe spelregels dat het blog Voetblah al in 2013 organiseerde.
We hopen dat de nieuwe regels leiden tot leuker, sneller en eerlijker spel. De wedstrijd zal worden gefilmd, gecodeerd en geanalyseerd. Werkten de regels, waarom wel en waarom niet, wat kan beter en hoe moet een vervolg eruitzien?
En o ja - het wordt natuurlijk ook gewoon leuk.
Leden van De Correspondent zijn bij dezen van harte uitgenodigd om te komen kijken - iedereen is welkom, de entree is gratis en elk lid trakteer ik op een roze koek.
Wat houden de te testen spelregels in?
- De intrap
De intrap moet de vervanger worden van de nu gangbare inworp. De inworp komt ons voor als wezensvreemd (want met de hand). Bovendien leiden inworpen vaak tot balverlies, omdat medespelers goed gedekt staan, en/of de bal uit de lucht moeten aannemen. Niet zelden is het resultaat van een inworp... een inworp.
Ons alternatief - een intrap - neemt de nadelen weg. Omdat je een bal veel verder kunt trappen dan gooien, is het voor de tegenstander lastiger iedereen te dekken. Bovendien kun je de bal over de grond spelen, wat makkelijk aan te nemen is voor de ontvanger.
- De self-pass
Verdedigende ploegen maken nu regelmatig kleine overtredingen kort na een vrije trap om een aanval van de tegenpartij af te remmen en verdedigend weer goed te staan. De aanvallende partij krijgt dus weliswaar een vrije trap, maar heeft weinig voordeel.
Met de self-pass - waarbij je de vrije trap niet op een medespeler hoeft te nemen, maar simpelweg kunt beginnen met dribbelen (‘pass op jezelf’) - kun je de aanval sneller voortzetten. Ook zal de zuivere speeltijd vermoedelijk toenemen. Verder heeft de verdedigende ploeg geen tijd om te zeuren bij de scheidsrechter omdat de bal alweer in het spel is.
De huidige strafschop is een buitenproportionele straf. Strafschoppen volgen bijna altijd uit situaties waarin de kans op scoren aanzienlijk lager is dan de kans om te scoren uit een strafschop. De straf is dan ook een perverse prikkel - wat verklaart waarom spelers met een schwalbe proberen een strafschop te versieren.
Ons voorstel is om alleen een strafschop toe te kennen bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans - of de overtreding plaatsvindt in het strafschopgebied of niet. Bij overtredingen in het strafschopgebied waar geen duidelijke kans is ontnomen, volgt simpelweg een vrije trap.
We willen een discussie starten
We hebben twee doelen met deze experimentele wedstrijd.
- Een idee krijgen hoe de regels in de praktijk uitpakken. In theorie werken de regels geweldig - zul je altijd zien - maar de praktijk is belangrijker. Hopelijk geeft de wedstrijd aanwijzingen of de regels werken, en/of hoe ze beter zouden kunnen werken.
- Een discussie starten over de spelregels. We hopen dat meer mensen gaan meedenken over manieren om het spel leuker, sneller, en eerlijker te maken, zonder het spel wezenlijk aan te tasten.
Eén wedstrijd zal niet uitwijzen of de nieuwe regels wel of niet een verbetering zijn. Daarvoor zijn sowieso meer experimenten nodig. Het zou mooi zijn als deze wedstrijd daartoe zou leiden - of zelfs tot een officieel experiment.
Experimenten met spelregels staan immers op de agenda van de FIFA, dankzij de inspanningen van Marco van Basten, de chief technical officer van de wereldvoetbalbond. Enkele experimenten zijn al toegestaan, andere regelwijzigingen zijn door de FIFA officieel ter discussie gesteld.
Ook de KNVB liet deze week nog weten in te zijn voor vernieuwing. ‘De wil is er, zie ik om ons heen,’ zei secretaris-generaal Gijs de Jong over regelwijzigingen. ‘[W]e moeten alleen meer podia creëren om mensen te overtuigen van onze ideeën [over spelregelvernieuwing].’
Dat klonk zo sympathiek, dat we De Jong belden. De sympathie bleek wederzijds. ‘Ik ga proberen erbij te zijn, en sowieso volgen we de wedstrijd en de uitkomsten met interesse.’
Kortom: als naast de KNVB ook de FIFA interesse heeft in vernieuwing, dan kunnen ze op 7 november, om 20.00 uur, terecht op sportpark Ter Specke in Lisse.
Jullie zijn van harte welkom. Deel de post of de flyer, meld je aan voor het Facebookevenement en lever vooral commentaar, waarom nieuwe regels wel of niet nodig zijn, en waarom ‘onze’ regels wel of geen goed idee zijn.