Moord en doodslag in papegaailand
Inmiddels beschreef ik twee iconische papegaaien. Alex de enorm intelligente grijze roodstaart en deze week: Sirocco de kakapo, bekend van zijn sekstape.
En het valt op hoe totaal anders het imago van beide vogels uitpakt voor hun medepapegaai. Waar Sirocco uitnodigt tot doneren aan het Kākāpō Recovery-fonds, is de grijze roodstaart mede dankzij Alex juist heel populair om in huis te halen.
Met als gevolg dat toen ik laatst op YouTube filmpjes van wilde grijze roodstaarten zocht, ik niks vond. Wel zijn er zeeën aan huisdierclipjes. En is er de ‘international parrot trade’:
Geen frisse wereld. De eigenaar van de vogelzaak waar ik mijn papegaai kocht – toen: 4Animals – werd niet lang geleden omgelegd. En tv-programma Radar infiltreerde eens bij een van de grootste opvangcentra voor exotische vogels ter wereld – toen: de Nederlandse Opvang Papegaaien – waar duizenden vogels gewoon ‘verdwenen.’
Maar goed, n=2. Weet iemand meer?
Zeepaardje zwiert met oorpeuter
Dit beeld maakte van alles los vorige week. Van interviews met de fotograaf in The Washington Post tot bespiegelingen door Arjen van Veelen in NRC Handelsblad.
Het is de inzending van Justin Hofman voor de Wildlife Photographer of the Year-competitie van 2017. (Zie andere inzendingen bij The Guardian, of bekijk er honderd in het Natural History Museum te Londen, vanaf 20 oktober.)
Hofman vertelt The Washington Post dat hij voor de kust van Soembawa zwom – een klein Indonesisch eiland – toen een collega hem op het zeepaardje wees. Hij pakte z’n camera. En op dát moment spoelde een enorme stroom afval door de idylle. (Indonesië is ’s werelds tweede grootste zeevervuiler.)
Hofman proefde het vuil in zijn mond. Hij zag hoe het zeepaardje probeerde niet óók weg te spoelen, door zich aan steeds andere stukjes afval vast te klampen: een plastic zak, een wattenstaafje. Hofmans bloed kookte. Dit moest iedereen zien.
Via de mail vraagt hij of ik jullie wil wijzen op Sea Legacy: een organisatie die zich inzet voor oceaanbehoud via fotografie. Dus hier hun promofilmpje. Superamerikaans, maar prachtig beeld. (Zet anders het geluid uit.)
Misschien moet ik ook weer wat meer beeldverhalen maken.
Niet-mensweekagenda
Dus. Wordt het tijd dat papegaai en zeepaardje rechten krijgen?
Filosoof en kunstenaar Eva Meijer denkt van wel. En hoe je dieren dan eventueel een stem geeft in onze democratische rechtsorde, daar promoveert ze vandaag op aan de Universiteit van Amsterdam.
Maarten Keulemans van de Volkskrant interviewde haar al, Meijer stond ook in De Telegraaf. En volgende week maandag ga ook ik hier nog met haar over in gesprek in cultureel centrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam – kun je bij zijn.
Zo zijn er wel meer interessante optredens de komende tijd:
Eenakter over de gebroeders Von Humboldt
do 21 september 20.00 - 22.00, Spui 25, Amsterdam
Ik lees nu een schitterend boek over groot vergeten genie Alexander von Humbuldt, The Invention of Nature door Andrea Wulf. Zijn broer Wilhelm – stichter van de Humboldt-universiteit in Berlijn – was minstens even invloedrijk. Deze voorstelling met aansluitend een debat gaat over beide broers.
Dierenpraat – wat dieren (ons) zeggen
ma 25 september 20.00 - 21.30, De Nieuwe Liefde, Amsterdam
Volgens mij ga ik twintig minuten praten met dierfilosoof Eva Meijer en presentator Margreet Reijntjens (bekend van Vroege Vogels), aansluitend op eerst een korte dierinlevingsexercitie door theathermaker Niels Brandaan Cotterink en natuurlijk een verhaal door Meijer.
Bio-debat: voeding, gezondheid en duurzaamheid
vrij 29 september 13.00 - 17.30, Madurodam, Den Haag
Onder leiding van Jort Kelder debatteren over ‘klimaatverandering en ons landschap,’ ‘voedselproductie van de toekomst’ en ‘moderne geneeskunde en gezond gedrag’ – en in die laatste categorie belooft het ook over de embryowet en gentherapie te gaan.
Motel Sexyland za 30 september 22.00 - 03.00, Sociëteit SEXYLAND, Amsterdam
De Correspondent bestaat vier jaar! En collega Machteld Vinkenborg organiseert een feestje. Kom ook!
Tot zover!
¯\_(ツ)_/¯Tamar