Afgelopen zaterdag verwoordde NOS-commentator Jeroen Grueter in zijn commentaar bij Willem II-Heerenveen perfect waarom de assist zo’n vertekenende statistiek

‘Opgelegde kans voor de spits van Heerenveen, Reza Ghoochannejad, na deze afgemeten voorzet van Denzel Dumfries, dat had assist nummer 6 moeten zijn, het is eigenlijk ook assist nummer 6, alleen wordt hij niet geregistreerd, omdat de bal niet wordt binnengekopt.’

Grueter maakte - al dan niet bedoeld - hetzelfde punt over assists als Sander IJtsma en ik drie jaar geleden maakten in ons over Lex Immers. Namelijk dat er nieuwe meetmethoden nodig zijn om voetbal beter te beschrijven en begrijpen.

Later in dit jaar ga ik met Sander weer schrijven over statistiek in het voetbal.

Trump vs. de sport: 0-1

Het is misschien naïef, maar toen president Donald Trump onlangs op de politieke van American Football-spelers, en een uitnodiging aan basketbalster Steph Curry dacht ik dat het een cynische maar tactische zet was.

Trump gooide een stuk rood vlees in de arena, provoceerde daarmee nog meer acties van footballspelers, en kon vervolgens als redelijk en genuanceerd overkomen - een beetje zoals gesteld in Wat hij mogelijk wist, is dat veel Amerikanen de acties van speler Colin Kaepernick maar niks vinden, zoals FiveThirtyEight

Maar mogelijk - je weet het niet - is Trump ook wel niet zo’n groot tactisch denker. Als er een plan was, lijkt het niet te hebben gewerkt. Atleten zoals LeBron James, zoals Tom en zoals Gregg ‘Pop’ Popovich, de legendarische coach van de San Antonio Spurs, die nooit veel op had met Trump, waren vrij helder in hun afkeuring.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Gregg Popovich over Trump.

Ook de bazen van de competities steunen de atleten. Zelfs (voormalige) sympathisanten als Piers Morgan partij voor de sporters en tegen Trump.

Een besmettelijke sportziekte

Het mooiste woord dat ik het afgelopen jaar hoorde in een interview, is ‘championitis’ - de hardnekkige ziekte bij volwassenen om koste wat kost kampioen te willen worden met jeugdploegen.

Bob Browaeys, jeugdopleider bij de Belgische voetbalbond, gebruikte het woord in een gesprek dat ik in juli met hem had. Championitis leidt ertoe dat trainers en scouts met name kiezen voor kinderen die nu het beste zijn - oudere, vroegrijpe kinderen - maar niet per se de meeste potentie hebben.

Dit gaat ten koste van kinderen die zich trager ontwikkelen, maar niet minder aanleg hebben, een thema dat ik eerder ook met Ruud Dokter, de Nederlandse technische directeur van de Ierse voetbalbond. Ik kom later terug op en zijn strijd tegen championitis.

Bij championitis blijvend: deze week stuitte ik ook op een mini-documentaire die het thema aanroert, The Cost of Winning. Volgens de makers nemen kinderen wereldwijd minder deel aan sport, en gaat er dus talent verloren, doordat volwassenen de kindersport meer zien als sport voor mini-volwassenen dan als kinderspel.

Vimeo plaatst cookies bij het bekijken van deze video Vimeo
Kijk hier naar de mini-documentaire The Cost of Winning.

Van schrijven naar spreken

Afgelopen weken heb ik drie praatjes over jeugdvoetbal gehouden voor voorzitters van amateurvoetbalclubs, op de Voorzittersdagen van de KNVB.

De zaal in de KNVB Campus in Zeist.

Ik keek er een beetje tegen op, want ik ben schrijver en geen spreker, maar ik geloof niet dat ik een clown van mezelf maakte, mede dankzij de hulp van mijn collega Floor Milar.

Ernst Happel bevordert de stoelgang.

Het laatste praatje was vorige week zaterdag op de KNVB Campus in Zeist - een stijlvol afgewerkte uitbouw van het originele bondsgebouw, met allemaal kleine details, zoals bovenstaande beroemde uitspraak van oud-bondscoach Ernst op het mannentoilet.

Leestips

  1. Over FK zul je de komende weken vaker horen. De Zweedse club elders afgedankte spelers voor minimale bedragen, lapt ze op, en maakt een eenheid van ze, door middel van theatervoorstellingen, schildersessies, en met vluchtelingen. En ze hebben ook succes - donderdag versloegen ze Hertha BSC in de Europa League.
  2. Interviews met voormalig Go Ahead Eagles-speler Kenny Teijsse zijn bijna altijd de moeite. Ook weer van Vice Sports.
  3. Verwant aan championitis: hoe volwassenen de kindersport kapot maken. Time erover.
  4. Mark Cuban, de slimme eigenaar van basketbalploeg Dallas Mavericks, de jeugdopleidingen van voetbalploegen als inspiratie voor het basketbal.