120
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
De Correspondent organiseert met The Black Archives de Maand van de Verzwegen Geschiedenis. We publiceren over episodes uit de geschiedenis die de lesboeken nog niet hebben gehaald. Doe mee!

Waarom we oktober uitroepen tot Maand van de Verzwegen Geschiedenis

Je hebt waarschijnlijk nog nooit van Otto Huiswoud gehoord. En zeker niet van Hermine Huiswoud. Misschien ken je de naam van Anton de Kom, maar wat te denken van Tula?

De namen van deze zwarte vrijheidsstrijders kom je tegen in Lees hier meer over The Black Archives. The Black Archives een nieuw archief rondom zwart erfgoed, waar talloze boeken, tijdschriften en documenten wachten om met de wereld gedeeld te worden.

Geen betere plek om de Maand van de Verzwegen Geschiedenis te beginnen.

Tijd voor meerdere perspectieven

Terwijl boekhandels, musea en culturele instellingen de Lees hier meer over de Maand van de Geschiedenis. Maand van de Geschiedenis én de Lees hier meer over de Black Achievement Month. Black Achievement Month organiseren, publiceert De Correspondent in samenwerking met The Black Archives onderzoekers en schrijvers die een groter podium verdienen: Jessica de Abreu is bestuurslid van New Urban Collective en mede-oprichter van The Black Archives. Tevens is ze algemeen coördinator bij European Network of People of African Descent, een netwerk van zwarte politieke organisaties in Europa. Schrijver Reggie Baay schreef voor Indische Letteren en publiceerde de onthullende boeken De njaj - het concubinaat in Nederlands-Indië en Daar werd wat gruwelijks verricht. Mitchell Esajas is voorzitter van het New Urban Collective en betrokken bij The Black Archives. Karwan Fatah-Black onderzoekt slavernij aan Leiden University. Hij bestudeert nu het verschil tussen slavernij in de Surinaamse stad en het platteland. Patricia D. Gomes is docent, programmamaker en onafhankelijk onderzoeker. Ze organiseerde De Grote Inhaalslag en publiceerde in Tijdschrift voor Geschiedenis, Tijdschrift voor Surinamistiek en Parbode. Consultant Miguel Heilbron is oprichter van The Black Archives. Hij schreef eerder voor De Correspondent over de antizwartepietbeweging. Schrijver en journalist Ewald Vanvugt publiceerde in Playboy, de Volkskrant en Vrij Nederland. Zijn boeken Wettig opium en Roofstaat deden veel stof opwaaien.

Kunnen we de schoolboeken veranderen? Kunnen er meer perspectieven op de geschiedenis in?

Zij vertellen verhalen die iedereen in Nederland zou moeten kennen, maar niet of nauwelijks in de schoolboeken staan Met dank aan Correspondentlid en geschiedenisstudent Marijn Luijten voor het nalopen van de boeken. en mede daardoor nooit gemeengoed zijn geworden.

Terwijl: als je op school leert Slavernij-onderzoeker Karwan Fatah-Black publiceert hier deze maand een verhaal over op De Correspondent. snap je beter waarom Nederland West-Afrikanen tot slaaf maakte en die mensen uiteindelijk óók naar Suriname verscheepte.

Dus is de vraag van deze verhalenreeks: Kunnen we die schoolboeken veranderen? Kunnen er meer perspectieven op de geschiedenis in?

Lees Wie bepaalt wat er in de geschiedenisboeken komt? Dit stuk legt het uit. hier hoe de geschiedenisboeken kunnen veranderen.

Want de geschiedenisboeken zijn te eenzijdig

Dat het lesmateriaal nog te eenzijdig is, blijkt uit het onderzoek van Lees hier meer over het onderzoek van Melissa Weiner. Melissa Weiner.

De Amerikaanse socioloog bekeek Weiner bekeek meer dan tweehonderd tussen 1980 en 2011 gebruikte schoolboeken. en zag dat slaafgemaakten nog steeds als handelswaar worden beschreven, dat vrijheidsstrijders amper genoemd worden en dat bijna nergens de Gouden Eeuw in verband wordt gebracht met de gedwongen arbeid van Deze masterscriptie beschrijft dat een van de belangrijkste methodes amper veranderd is aangaande de koloniale geschiedenis. de gekidnapte Afrikanen.

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

In plaats van meerdere perspectieven, overheerst het witte, trotse Nederlandse perspectief. Lees hier het opiniestuk van Saskia Pieterse in de Volkskrant. Zoals neerlandica Saskia Pieterse recent schreef: ‘Positieve identificatie met zogeheten zeehelden krijg je in Nederland al jong aangeleerd.’

Niet dat er niets verandert de afgelopen jaren. De schoolboeken, die natuurlijk onmogelijk álles kunnen behandelen, worden regelmatig aangevuld.

Verder is het zeer goed mogelijk dat docenten buiten de boeken om de zwarte kanten van de Nederlandse geschiedenis behandelen.

Toch blijft de vraag: waarom zijn die kanten, die verzwegen geschiedenissen, die andere perspectieven, zo zelden eindexamendoelen?

Juist nu moeten die verhalen verteld worden

Er zijn, zeker de afgelopen jaren, talloze Onderzoek van Gloria Wekker naar witte onschuld. onderzoeken, Een artikel over slavernij in het onderwijs. artikelen, Het boek Roofstaat compact van Ewald Vanvugt. boeken, De documentaire Sporen van suiker. documentaires, De serie De slavernij. series, De podcast Ons slavernijverleden. podcasts, Het evenement De Grote Inhaalslag. evenementen en Het Rijksmuseum werkt aan een slavernijtentoonstelling. tentoonstellingen over verzwegen geschiedenissen gemaakt en georganiseerd.

Maar die verhalen bereiken voorál een publiek van activisten en historici.

Een eerste uitzondering lijkt de goed verkochte en De jury zegt daarover: ‘De Libris Literatuur Prijs 2017 [voor Alfred Birney, AJ] gaat naar een beklemmende, aangrijpende en literair voortreffelijke roman, die niet alleen een besmette periode uit onze geschiedenis in een nieuw daglicht stelt, maar die ook de blijvende gevolgen van een burgeroorlog voor gewone mensen op een indringende wijze belicht.’ Lees hier het hele juryrapport Lees hier meer over Alfred Birney’s boek De tolk van Java. De tolk van Java. Alfred Birney schreef al jaren over Nederlands-Indië, nu wordt het onderwerp door een breed publiek opgepikt.

David Van Reybrouck David Van Reybrouck zegt dat in dit interview met Humo (achter betaalmuur). zei erover: ‘De Nederlanders komen nu op het punt dat ze bereid zijn hun eigen wandaden onder ogen te zien.’

Sinds de Zwarte Pietdiscussie is er veel meer aandacht voor racisme en de geschiedenis daarvan

De Zwarte Pietdiscussie lijkt daar ook een rol in te hebben gespeeld. Sindsdien is er veel meer aandacht voor racisme en de geschiedenis daarvan.

Ook Rémy Limpachs onthullende boek Lees hier meer over het boek De brandende kampongs van Generaal Spoor. De brandende kampongs van Generaal Spoor is cruciaal geweest. Na publicatie wilde de overheid, die het eerder ‘niet relevant’ vond, wél onderzoek naar geweld in Indonesië Lees hier meer over het onderzoek van het NIOD, KILTV en NIMH. financieren. Het project van het Dat staat voor het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. ging vorige maand van start.

Aandacht voor en discussie over de Nederlandse geschiedenis zijn er dus volop. Maar die van meer perspectieven voorzien, zeker in de schoolboeken, kan nog veel meer gebeuren. Juist nu daar meer ruimte voor is.

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

We zullen deze maand vooral focussen op de koloniale geschiedenis. De verzwegen verhalen over Indonesië, Suriname, de Antillen, Brazilië en Zuid-Afrika Bron: Rapport 4en5mei

Hoe jullie kunnen helpen

Volledig zullen we daarbij niet zijn. Deze Maand van de Verzwegen Geschiedenis publiceren we:

  • Jessica de Abreu, Mitchell Esajas en Miguel Heilbron, over tien zwarte sleutelfiguren die iedereen zou moeten kennen;
  • Reggie Baay, over slavernij in Indonesië (dat kwam echt niet alleen in de Amerika’s voor);
  • Karwan Fatah-Black, met een verhaal over de vergeten kolonie Brazilië;
  • Patricia D. Gomes, over het onderbelichte Staatstoezicht in Suriname, dat gevolgen heeft voor hoe we de afschaffing van de slavernij herdenken;
  • Ewald Vanvugt, over de gigantische rol van opium bij het geweld in Indonesië en hoe we die geschiedenis nog steeds niet willen kennen.

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

Illustratie: Bobby Pola (voor De Correspondent)

We hopen dat jullie meelezen, meediscussiëren, de verhalen verspreiden Hier kun je verzwegen geschiedenissen aandragen. Veel dank alvast! en vooral: nieuwe verhaalideeën aandragen.

Want dit kan niet langer het domein van activisten en historici zijn. Laten we samen de schoolboeken, en uiteindelijk het denken over de Nederlandse geschiedenis, proberen te veranderen.

Wie bepaalt wat er in de geschiedenisboeken komt? De Correspondent organiseert met The Black Archives de Maand van de Verzwegen Geschiedenis, met daarin verhalen die de geschiedenismethodes nog niet hebben gehaald. In deze explainer: hoe veranderen de lesboeken? Lees het stuk hier

Lees ook:

Lees dit boek voor de zwarte kanten van de Nederlandse geschiedenis De zwarte bladzijden van onze vaderlandse geschiedenis, ze zijn te lezen in het vandaag verschenen boek Roofstaat compact van Ewald Vanvugt. Ik sprak vorig jaar ambassadeur Akwasi Owusu Ansah over de volledige versie: ‘Samenleven gaat pas echt lukken als elke Nederlander zich gerepresenteerd voelt.’ Lees het verhaal van Vera Mulder hier terug Hoe Libris-winnaar Alfred Birney ons de ogen opent voor een weggestopte koloniale oorlog Met een wreed verhaal verpakt in wonderschone zinnen won Alfred Birney deze week de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De tolk van Java. Die overwinning staat niet op zichzelf. Langzaam lijkt de aandacht voor ons diep weggestopte koloniale verleden in Indonesië toe te nemen. Lees het verhaal van Ronald Nijboer hier terug

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

In gesprek:
Andreas Jonkers
Eindredacteur Welke geschiedenissen zouden wat jullie betreft verplicht lesmateriaal moeten worden?
Welke geschiedenissen zouden wat jullie betreft verplicht lesmateriaal moeten worden?