Wil je verder lezen over zwarte sleutelfiguren uit de geschiedenis? Kom dan naar The Black Archives
We verzamelden twaalf zwarte sleutelfiguren uit de geschiedenis. Van Imhotep tot Hermine Huiswoud: ze verdienen meer aandacht. In deze update zetten we onze bronnen op een rij.
Hoe kan het dat we zo weinig leren en weten over zwarte personen in de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld?
Om een inhaalslag te maken, hebben we een selectie van twaalf zwarte historische figuren gemaakt die iedereen zou moeten kennen.
Lees hier welke zwarte sleutelfiguren in elk geschiedenisboek zouden moeten staan.
De twaalf personen komen voor in boeken uit The Black Archives, een archief rondom zwart erfgoed dat we zelf oprichtten.
De startcollectie van The Black Archives, een paar duizend boeken, was de privécollectie van socioloog Waldo Heilbron. Volgens Heilbron is de geschiedenis zoals wij die via schoolboeken, culturele instellingen en zelfs straatnamen en standbeelden meekrijgen een ‘(re)constructie van het verleden, die deel is van de nationale identiteit, die op haar beurt weer vaak deel is van het zich afzetten tegen anderen.’
Hierdoor krijgen bepaalde verhalen, bronnen en stemmen een prominente plek in de geschiedenisboeken terwijl andere verhalen, bronnen en stemmen worden weggelaten.
Wil je meer weten over de twaalf zwarte sleutelfiguren die wij verzamelden? De volgende bronnen gebruikten wij (en kun je in The Black Archives komen inzien).
- Lees voor meer informatie over Imhotep (27ste eeuw voor Christus), de eerste homo universalis, The Egyptian Philosophers: Ancient African Voices from Imhotep to Akhenaten van Molefi Kete Asante.
- Meer over Orunmila (waarschijnlijk rond 1000 na Christus), de ‘Afrikaanse Socrates,’ staat in Socrates en Orunmila, Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren van Sophie Bosede Oluwole.
- Koning Musa (circa 1280 - circa 1335), een van de rijkste mensen die ooit op aarde heeft geleefd, wordt uitgebreid beschreven in Mansa Musa and the Empire of Mali van P James Oliver.
- Lees voor meer informatie over Boni en Tula (rond 1750-1800), die zich tegen de slavernij verzetten, Tula: De opstand van 1795 op Curaçao van Artwell Cainen over Boni Van Priary tot en met De Kom: de geschiedenis van het verzet in Suriname, 1630-1940.
- Anton de Kom (1898 – 1945), die streed voor de onafhankelijkheid van Suriname, schreef het bekende boek Wij slaven van Suriname.
- Het proefschrift over Sophie Redmond (1907 – 1955), de eerste vrouwelijke dokter van Suriname, heet: Meer dan arts alleen. De maatschappelijke betekenis van huisarts Sophie van Sylvia Kortram.
- Lees voor meer informatie over William Edward Burghardt Du Bois (1868 - 1963), een grondlegger van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, zijn boek The Souls of Black Folk.
- Meer over Ella Baker (1903 – 1986), belangrijke coördinator binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, staat in The Origins of the Civil Rights Movement van Aldon Morris.
- Audre Lorde (1934 – 1992), die als een van de eersten schreef over intersectionaliteit, schreef het boek Sister Outsider: Essays and speeches.
- Ten laatste is er de studie waarin Hermine en Otto Huiswoud (1905-1998 en 1893–1961) aan bod komen: Caribbean Crusaders and the Harlem Renaissance.
Dit verhaal is geschreven voor de Maand van de Verzwegen Geschiedenis van De Correspondent en The Black Archives.