Beste lezer,

Voetbal is als geen andere sport een uitdrukkingsvorm voor nationalisme.

De sport is zelfs katalysator geweest voor oorlogen, zoals in Lees hier over de Football War tussen Honduras en El Salvador in 1969. Honduras en El Salvador, en in het voormalige Joegoslavië, waar de aanstaande burgeroorlog zich Lees hier over Dinamo Zagreb - Rode Ster Belgrado, de wedstrijd die de Joegoslavische burgeroorlog zou hebben mede-ontketend. deed gelden tijdens voetbalwedstrijden tussen Kroatische, Bosnische en Servische voetbalploegen.

YouTube
Een documentaire over Dinamo Zagreb tegen Rode Ster Belgrado, een voorloper van de Bosnische oorlog.

Maar nergens is de band tussen voetbal en nationalisme zo sterk als bij FC Barcelona in Catalonië.

De club - officiële motto: Més que un club, meer dan een club - is het prominentste uithangbord voor het Catalaanse nationale gevoel. Of, zoals een schrijver het verwoordde: ‘Het ongewapende leger van Simon Kuper citeert in The Financial Times de schrijver Montalban. Catalonië.’

Spelers en trainers en bestuurders spelen hier een belangrijke rol in. Het meest van allen gold dat gek genoeg een Nederlander, oud-Barca-speler en -trainer Johan Cruijff, zoals deze video van The Guardian maakte vijf jaar geleden al een mini-documentaire over het onderwerp. The Guardian memoreert. Pep Guardiola, de Catalaanse trainer van Manchester City en ex-trainer van Barcelona, mengt zich ook in Lees hier wat Guardiola te zeggen had over de Catalaanse kwestie. de onafhankelijkheidsdiscussie.

Nog opvallender is verdediger Gerard Piqué, zo’n beetje de woordvoerder van de Barcelonaspelers over de kwestie. Piqué was zo ontzet door het Piqué becommentarieerde de zaak ook op Twitter. geweld, dat hij bijna huilde toen hij de pers te woord stond na de wedstrijd Barcelona-Las Palmas.

Hij zei Lees hier wat Piqué zei over de nationale ploeg. ook niet meer uit te willen komen voor de Spaanse nationale ploeg als dat niet meer gewenst zou zijn - en kwam daar Piqué sprak enkele dagen later over het referendum. later op terug. (Wat hij stemde tijdens het referendum, wilde hij overigens niet zeggen.)

YouTube
Zie hier Piqué praten over het referendum.

In Madrid roerden de supporters zich ook. In de wedstrijd van Real Madrid - traditioneel Lees hier een stuk over de banden tussen Real en de Spaanse regering onder dictator Franco. het regeringsteam - tegen Espanyol toonden fans demonstratief Spaanse vlaggen en Een fotoverslag van die actie van de Madridfans. zongen ze Y Viva España, het informele volkslied.

Wat er ook gebeurt, de wedstrijden van ‘Barca’ zullen nu alsmaar politieker geladen worden.

Leestips over voetbal, politiek, en nationalisme: De Wikipediapagina van How Soccer Explains the World. How Soccer Explains The World van Franklin Foer en het briljante Lees hier een recensie van het boek uit 1994. Football Against The Enemy van Simon Kuper.

De transfer van Wout Brama

Vorig seizoen sprak ik regelmatig met profvoetballers Bart Vriends, Willem Lees hier mijn stuk over Willem Janssens strijd met zijn faalangst terug. Janssen en Wout Brama over de diverse aspecten van hun werk.

Eén boeiend aspect is de transfermarkt. Brama maakte in de periode dat ik met hem sprak twee transfers: van PEC Zwolle naar Utrecht, en van Utrecht naar Central Coast Mariners in Australië.

Ik Lees hier mijn stuk over Wout Brama’s transfer van Utrecht naar Central Coast Mariners. sprak met hem over die laatste transfer en over eerdere transfers die net niet doorgingen. En over de harde maar eerlijke zakelijkheid van zijn trainer Erik ten Hag.

Ook liet hij (ex-Twente-speler) een hint vallen over zijn toekomst, en die van Ten Hag en oud-FC Twente-trainer Fred Rutten - wat als nieuws werd opgepikt door de De Tubantia over Brama’s uitspraken over FC Twente. Tubantia en de site SoccerNews over Brama’s uitspraken. SoccerNews.

Beide wel met bronvermelding (jeui!) maar zonder door te linken (boe!). (Correctie 8 oktober: Tubantie Lees hier het stuk van Tubantia over Brama’s uitspraken. linkt inmiddels netjes door, dank!) Er is dus nog wat werk aan de winkel voor clickbaitbestrijder Pruis voert op Twitter een strijd tegen clickbaitsites zoals SoccerNews en VoetbalPrimeur. Sjoerd Pruis - ondanks dat VoetbalPrimeur tegenwoordig Vice Sports-redacteur Sam van Raalte merkte dat op. blijkbaar wel netjes linkt naar stukken.

Dit weekend speelt Brama zijn eerste wedstrijd voor de Mariners, de derby tegen de Newcastle Jets.

Is dementie een beroepsziekte van voetballers?

The Guardian De column in The Guardian over de gevolgen van koppen. agendeert deze vraag weer eens, nu een Ierse speler, Kevin Doyle, afgelopen week op doktersadvies The Telegraph berichtte over Doyle’s besluit. stopte met voetballen. Doyle had last van zware en terugkerende hoofdpijn, wat vermoedelijk werd veroorzaakt door het vele koppen van de bal.

Het sportwetenschappelijke blad Sportgericht hield vorig jaar een Lees hier het verslag van het symposium over koppen. symposium over hoofdletsel in het voetbal, waar de algemene conclusie was dat koppen, mits goed uitgevoerd, moet kunnen.

Maar dat er risico’s in schuilen, zal niemand bestrijden. In de VS, waar veel onderzoek wordt gedaan naar botsingen in met name het American Football, is koppen bij kinderen onder 10 jaar al verboden. De Die wordt in de Verenigde Staten nu al gevoerd. discussie over het afschaffen van kopballen zal de komende maanden dan (terecht) ook weer worden Lees dit stuk dat pleit voor het afschaffen van de kopbal. gevoerd, verwacht ik.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. De wedstrijd Barcelona - Las Palmas werd wegens de rellen rond het referendum zonder publiek gespeeld. Daardoor kon je de spelers goed horen, zoals Hoor hier de spelers van Barcelona over de scheidsrechter, elkaar, en over tactiek. deze video bewijst.
  2. De Italiaanse trainer Carlo Ancelotti is ontslagen bij Bayern München. Der Der Spiegel over Hoeness. Spiegel en de Lees hier het commentaar van de FAZ op Uli Hoeness. Frankfurter Allgemeine schrijven over het lelijke natrappen van de club - en dan met name van directeur Uli Hoeness - naar de coach.
  3. Een journalist in Azerbeidzjan The Guardian over de zaak in Azerbeidzjan. schreef op Facebook kritisch over een stervoetballer die zich misdroeg. De stervoetballer werd boos, liet de journalist mishandelen, waarop de journalist overleed. En de voetballer? Die kwam al snel weer vrij, en speelt weer voor de nationale ploeg. De Duitse omroep WDR maakte er in Azerbeidzjan Kijk hier de reportage van de WDR terug. een reportage over.
  4. Ja, Donald Trump. Maar in veel opzichten zijn de Verenigde Staten een mooi voorbeeld voor de rest van de wereld. Met de inzet voor voetbal voor vrouwen, bijvoorbeeld, getuige Kijk hier naar de campagne Pass the Ball, inclusief Julia Roberts, Ellen DeGeneres, en David Beckham (de man van Posh Spice). deze campagne.
  5. Jonathan Liew (volgtip) Het stuk van Liew over het slavenwerk voor het WK in Qatar. schreef voor The Independent een stuk over de schandalige manier waarop Qatar de arbeiders behandelt die het landje klaar moeten maken voor het WK van 2018.
  6. Volgende week zullen we ons niet hebben geplaatst voor het WK 2018 in Rusland. Het buitenland zal kortstondig aandacht besteden aan onze achteruitgang. De Totally Football Show (podcast) van James Richardson Luister hier de Totally Football Show terug over de Nederlandse neergang en hersenletsel door koppen. deed het alvast. Ook met aandacht voor hersenletsel door koppen.
  7. David Segal is een journalist om te volgen. Ik leerde zijn werk jaren geleden kennen met Lees het stuk over brillenverkoper Vitaly Borker en zijn agressieve Google-strategie. dit geweldige stuk over Vitaly Borker, een online brillenverkoper die Googles algoritme op een bizarre manier bespeelde. Borker deed expres bot tegen klanten, bedreigde ze zelfs, met als doel om zo hoog mogelijk in Googles zoekresultaten te komen. Dat verkoopt, wist hij. Hij werd later veroordeeld, kwam recent vrij, en ging meteen weer Lees hier over Borkers nieuwe misstappen. de fout in. Afgelopen week las ik een geweldig stuk van Segal, over kortegolfradiostations die ogenschijnlijk alleen maar gesproken cijfers uitzenden - VIJF. ZEVEN. TWEE. etc. -, spionage, en de toekomst van rock-‘n-roll. Lees hier het verbluffende stuk van Segal over de mysterieuze radiozenders en de toekomst van rock-‘n-roll. Lees het en Luister hier naar The Conet Project, beschreven in het stuk van Segal. luister.
  8. In het hockey Lees hier een blog over de vermeende overbelasting van jonge hockeyers. wordt momenteel een boeiende Ook de talentontwikkelaar van de hockeybond mengde zich in de discussie met een boeiende bijdrage. discussie gevoerd over talentontwikkeling.

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail