98
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
De Correspondent organiseert met The Black Archives de Maand van de Verzwegen Geschiedenis. Welke verhalen zouden volgens jullie in de geschiedenisboeken moeten komen?

Welke verzwegen geschiedenis moet in elk schoolboek staan?

Grote delen van de Nederlandse geschiedenis staan niet in de boeken die op scholen worden gebruikt. Ze zijn verzwegen, terwijl iedereen ze zou moeten kennen om een geïnformeerd gesprek over identiteit, ongelijkheid, racisme en discriminatie te voeren.

Als je bijvoorbeeld op school leert dat Brazilië een kolonie was van Nederland, snap je beter waarom Nederland overging tot slaven verhandelen en Slavernij-onderzoeker Karwan Fatah-Black publiceert hier deze maand een verhaal over op De Correspondent.

Daarom is het in oktober de Maand van de Verzwegen Geschiedenis op De Correspondent. Terwijl boekhandels, musea en culturele instellingen de Lees hier meer over de Maand van de Geschiedenis. Maand van de Geschiedenis én de Lees hier meer over de Black Achievement Month. Black Achievement Month organiseren, publiceren we in samenwerking met Lees hier meer over The Black Archives. The Black Archives onderzoekers en schrijvers die een groter podium verdienen: Jessica de Abreu is bestuurslid van New Urban Collective en mede-oprichter van The Black Archives. Tevens is ze algemeen coördinator bij European Network of People of African Descent, een netwerk van zwarte politieke organisaties in Europa. Schrijver Reggie Baay schreef voor Indische Letteren en publiceerde de onthullende boeken De njaj - het concubinaat in Nederlands-Indië en Daar werd wat gruwelijks verricht. Mitchell Esajas is voorzitter van het New Urban Collective en betrokken bij The Black Archives. Karwan Fatah-Black onderzoekt slavernij aan Leiden University. Hij bestudeert nu het verschil tussen slavernij in de Surinaamse stad en het platteland. Patricia D. Gomes is docent, programmamaker en onafhankelijk onderzoeker. Ze organiseerde De Grote Inhaalslag en publiceerde in Tijdschrift voor Geschiedenis, Tijdschrift voor Surinamistiek en Parbode. Consultant Miguel Heilbron is oprichter van The Black Archives. Hij schreef eerder voor De Correspondent over de antizwartepietbeweging. Schrijver en journalist Ewald Vanvugt publiceerde in Playboy, de Volkskrant en Vrij Nederland. Zijn boeken Wettig opium en Roofstaat deden veel stof opwaaien.

Welke verhalen kan De Correspondent uitzoeken en onder de aandacht brengen?

Zij vertellen verhalen die iedereen in Nederland zou moeten kennen, maar niet in de schoolboeken staan die in het middelbaar onderwijs worden gebruikt en daardoor nooit gemeengoed zijn geworden. Terwijl die verzwegen geschiedenissen ons denken kunnen veranderen.

We zullen in eerste instantie focussen op de koloniale geschiedenis. De verzwegen verhalen over voormalige Nederlandse koloniën als Indonesië, Suriname, de Antillen, Brazilië en Zuid-Afrika zijn misschien wel het belangrijkst om te kennen als je discussies over ongelijkheid, discriminatie en racisme in Nederland goed wilt voeren. Volledig zijn we daarbij niet; we beginnen met een aantal stukken die nieuwe perspectieven bieden.

We publiceerden al:

Nu is het tijd voor een oproep: Welke verzwegen geschiedenis vinden jullie dat in de geschiedenisboeken moet komen? Welke verhalen kan De Correspondent uitzoeken en onder de aandacht brengen?

We horen het graag, via dit formulier, ook na oktober:

Welke verzwegen geschiedenis moet in elk schoolboek komen? Laat het ons weten, dan kijken wij of er een verhaal in zit. Draag hier het verhaal aan

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!