Een paar maanden geleden stuurde iemand mij een mail met enkel deze foto.

Nu ontving ik wel meer mails van mensen die hun ervaringen met schulden deelden. Die mails begonnen vaak met een disclaimer: ‘het is een beetje een lang verhaal,’ ‘ik kan er wel een boek over schrijven’ of ‘het is een heuse thriller.’ Schuldenbureaucratie laat zich moeilijk in tekst vangen.

In beeld gaat dat een stuk soepeler. Stapels en stapels gekleurde enveloppen van de deurwaarder, de Belastingdienst, het CJIB, de schuldhulpverlener - het is de kille bureaucratie van de schuldenindustrie, in één oogopslag zichtbaar.

willen we daarom kunst maken van schulden. Heb je zelf schulden, werk je in de schuldhulpverlening, als deurwaarder, bewindvoerder, of heb je om wat voor reden dan ook nog een doosje oud schuldpapier liggen - doe er wat mee!

Maak een stapel op tafel, een hoedje van papier, fotografeer je papierbak in ochtendlicht, origami een vogel, draai een papiermachébal of stouw een vuurkorf vol.

En stuur het resultaat naar beeldredacteur yara@decorrespondent.nl. En plaats het in onze campagneweek van 16 tot 20 oktober op Twitter, Instagram of Facebook met de hashtag #schuldenkunst.

Meer achtergrond?

Wat niet mag, doet de incasso-industrie elke dag Deurwaarders leggen zinloos beslag en negeren het bestaansminimum. Incassobureaus rekenen te hoge kosten en zetten ongeoorloofde druk. Het mag niet, maar het gebeurt wel. Lees het verhaal hier terug Er leven veel meer Nederlanders in armoede dan we denken De armoede daalt volgens de officiële statistieken. Maar is dat wel zo? Ik dook in de cijfers en ontdekte dat schulden niet meetellen. Zo zien we tienduizenden mensen in armoede over het hoofd. Lees de analyse hier terug