Dit seizoen ga ik de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA wat beter volgen. Omdat het een geweldige sport is, maar ook omdat er heel slimme mensen in de NBA werken, en ik wat beter wil begrijpen wat zij doen.

De Houston Rockets vormen zo’n De Rockets gaan dit seizoen proberen om dat beter te doen waar de Golden State Warriors - de huidige kampioen - heel veel driepunters scoren.

Driepuntschoten zijn moeilijker, want verder van de basket, maar ook een punt meer waard dan gewone schoten. En dat extra punt is volgens de Rockets nog steeds zwaar ondergewaardeerd in de NBA, zo in TheWall Street Journal.

Vorig jaar probeerden de Rockets al meer driepunters te scoren dan elk ander team in de geschiedenis. Tot vorig seizoen, toen de Rockets het deden, had nog geen enkel team ooit 50 driepunters in één wedstrijd proberen te maken.

Morey wil meer: dit seizoen willen de Rockets elke wedstrijd 50 driepunters proberen - minimaal.

Het lijkt volstrekt krankzinnig, maar volgens Morey is het simpelweg de consequentie van logisch denken. Bijkomend voordeel: als tegenstanders dit weten, stellen ze zich in op het verdedigen van de driepunters. En zullen ze de Rockets meer ruimte geven om makkelijke tweepunters te maken. Dat zou ook de reden kunnen zijn om een grote krant als TheWall Street Journal deelgenoot te maken van je tactiek.

Kortom: de Rockets zijn op zoek naar de ideale, onvoorspelbare afwisseling tussen tweepunters en driepunters. Ik ga dit volgen en beschrijven op De Correspondent.

Bij SC Heerenveen kijken ze naar kijken

Ik was dinsdag op bezoek bij SC Heerenveen, om te praten met Terry Peters, de prestatiemanager van de club. Twee jaar geleden leerde ik hem kennen, toen hij met Peter Bosz werkte bij Vitesse.

Het supportershome in het stadion van Heerenveen heeft de sfeer van een bruin café.

Met Peters sprak ik onder meer over kijkgedrag van spelers - dus, hoe spelers steeds het veld ‘scannen’ om te zien waar de ruimtes, gaten, en kansen liggen. Ik sprak ook kort met spelers Martin en Morten over hoe zij hiermee bezig zijn.

Ødegaard - Heerenveen huurt hem van Real Madrid - trainde al als kind met zijn vader op het kijken naar de ruimte, wat volgens Peters goed te zien is in zijn spel. Binnenkort meer daarover.

In het supportershome zijn ze gek op die ouderwetse kleedjes.

Verhalen op komst

Ik sprak deze week met een voormalig bondscoach van een klein voetballand dat ooit groots presteerde. Ik hou het nog even spannend, in afwachting van een langer gesprek met hem, maar het was nu al heel mooi.

Binnenkort meer - na wat vertraging - over de staat van het voetbal voor vrouwen in Nederland.

En bij amateurverenigingen gebeuren mooie dingen. Vorige week was ik te gast bij Delta Sports, waar André Sleurink en Henri Vonk deze weken een interne geven aan nieuwe jeugdtrainers bij de club.

Ook sprak ik met de hoofd jeugdopleidingen van ACV in Assen, de jonge Fransman Matthias Maurer. Hij heeft me ook verteld over enkele Franse clubs en hun ideeën over het opleiden van jeugdspelers. À suivre.

Verder schrijven trainers en opleiders bij amateurverenigingen interessante stukken over hun passie/vak. Zie bijvoorbeeld en van Alcides uit Meppel.

Lees- en kijktips

  1. Soms kun je de hand van een coach goed zien. Zoals die van de coach van de Phoenix Suns. Die heeft, blijkens zijn spelers goed getraind op het herkennen van het moment om te counteren - alle spelers beginnen precies op hetzelfde moment naar voren te rennen.
  2. Ben Falk is een meesteruitlegger van basketbal. Op zijn site Cleaning The Glass schrijft hij complexe basketbalzaken simpel op. En maakt hij briljante video’s met analyses van bepaalde spelscènes,
  3. Dirk Kuijt liet zich het afgelopen seizoen volgen door een documentairemaker. De resulterende film biedt een leuk inkijkje in zijn leven. Je ziet hem veel gemasseerd worden en veel handtekeningen uitdelen. En je ziet zijn vrouw de ware held van de documentaire, zoals Sjoerd Mossou ook al
  4. De Mexicaanse dopingdokter ‘Memo’ Hernandez gaf weer een