Beste,

‘Wereldwijd doet het boekenvak het beter dan de afgelopen vijftig jaar, en misschien zelfs wel beter dan ooit.’

Dat zei Mark Dohle, de hoogste baas van uitgeverij Penguin Random House, vorige week tijdens zijn van de jaarlijkse boekenbeurs der boekenbeurzen, de Frankfurter Buchmesse. Zijn betoog is verrassend optimistisch. Daarom deze week vijf redenen om optimistisch te zijn over de toekomst van het boekenvak. En: de hoofdrol die het papieren boek daarin speelt.

Waarom Dohle zo optimistisch is

  1. De internationale boekenmarkt is een van de weinige analoge markten in de media-industrie die ondanks de digitalisering het afgelopen decennium wereldwijd is blijven groeien.
  2. De lancering van de Kindle van Amazon heeft de e-bookmarkt enorm in beweging gebracht. De Kindle maakte e-books toegankelijk voor het grote publiek en dwong uitgevers tot een nieuw businessmodel. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar intussen zijn de verkoop- en distributiekanalen van zowel papieren boeken als e-books weer stabiel.
  3. Papier en digitaal lijken tot ieders verbazing vreedzaam naast elkaar te kunnen bestaan: e-books komen niet boven een marktaandeel van 20 procent uit. Het veelvuldig doodverklaarde papieren boek lijkt vooralsnog te overleven.
  4. De groeiende wereldbevolking en de wereldwijde afname in analfabetisme verhogen het aantal potentiële lezers significant.
  5. De markt voor kinder- en youngadult-boeken is al tien jaar de snelst groeiende. Dat is een veelbelovend signaal, omdat deze jongere generaties ondanks de concurrentie met andere (sociale) media en een korte aandachtsspanne toch óók voor boeken kiezen.

Wat het meeste opvalt?

Het kleine marktaandeel van e-books (20 procent) ten opzichte van papier (80 procent). Volgens Dohle voorspelden experts vijf jaar geleden het precies andersom. Maar de e-bookmarkt is de afgelopen drie jaar of gekrompen (in de Anglo-Amerikaanse markt) of gestagneerd (in de Europese markt), terwijl de markt voor papieren boeken groeit. Sterker nog: het papieren boek maakt volgens Dohle een renaissance door.

Nóg meer reden voor optimisme, want papieren boeken houden fysieke boekhandels in stand, en die hebben we volgens Dohle nodig voor een divers landschap van ‘verhalen, nieuwe ideeën in boekvorm’ én een gezond ‘boekenecosysteem.’ Waarom de groei van de e-bookmarkt stagneert of zelfs krimpt? Daarover treedt Dohle niet in detail.

Terug naar papier

Dohle is niet de enige die de renaissance van het papieren boek inluidt. ‘Book publishers are giving an advance review of the industry’s future, and it looks a lot like the past,’ The Wall Street Journal vanaf de Buchmesse. Daarmee doelend op de uitspraken van de vier grootste uitgevers uit de VS. Allemaal willen ze zich focussen op hun corebusiness, namelijk ‘het aankopen en drukken van boeken die lezers willen kopen.’

Na jaren waarin de meeste aandacht uitging naar bezuinigingen, kan de boekenindustrie nu broeden op het verbeteren van het uitgeefproces. Hun voornaamste doel: dit proces versnellen, zodat een boek over Donald Trump bijvoorbeeld niet past verschijnt als hij het Witte Huis weer verlaten heeft. 🙃


Tot volgende week,

Milou


P.S.: Ook over De Correspondent vanaf diezelfde boekenbeurs: we verkochten de vertaalrechten van het volgende, nog te schrijven boek van Rutger Bregman aan de VS, Groot-Brittannië, Japan, Frankrijk en Noorwegen!

Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!