Waarom de Noorse mannenvoetballers hun inkomsten delen met de vrouwen

Michiel de Hoog
Correspondent Sport
Foto: Trond Tandberg / Getty

‘Wij hebben het privilege dat we fulltime kunnen voetballen. De vrouwen niet. Waarom niet?’ Aldus de verdediger van het Noorse nationale team. Een idee voor de Nederlandse voetbalmannen en -vrouwen?

De Noorse nationale mannenvoetbalploeg besloot vorige maand zijn inkomsten te delen met de nationale vrouwenvoetbalploeg.

Een heel makkelijk besluit, aldus verdediger van Rosenborg BK en het Noorse nationale mannenteam. ‘En een goed statement om te maken.’

‘Voor ons is het een relatief klein bedrag,’ zegt hij. ‘Wij hebben het privilege dat we mannen zijn, en dat we dus veel betaald kunnen krijgen voor ons werk, door onze clubs. Dat is op de een of andere manier altijd zo geweest.’

‘En de vrouwen krijgen niet goed betaald, dat is ook altijd zo geweest. Maar dat betekent nog niet dat het terecht of eerlijk is.’ Het was dan ook een vrij korte discussie in de nationale ploeg. ‘Iedereen was het er vrij snel over eens dat dit een goed idee was.’

Het initiatief kwam vanuit de bond, nadat sponsor Norsk Tipping, de Noorse Staatsloterij, zich eind augustus uitsprak voor een gelijkere behandeling van vrouwen en mannen. De bond zegt overigens dat de beslissing losstaat van de brief van Norsk Tipping - ‘de discussie speelt al veel langer,’ zegt een woordvoerder.

Hoe dan ook: een paar weken en een debat later besloten de mannen een deel van hun inkomsten af te staan. De Noorse bond voegde er wat aan toe, waardoor de mannen- en de vrouwenploeg komend jaar over beschikken.

Vrouwen kunnen zich helemaal op het voetbal richten

Hoe dat verdeeld wordt? De mannen en de vrouwen krijgen jaarlijks per ploeg 650.000 euro voor hun nationale wedstrijden. Dat bedrag wordt gedeeld naar gelang het aantal wedstrijden en minuten dat spelers meedoen. Stel dat de vrouwenploeg rond de twintig speelsters inzet, dan krijgt elke speelster gemiddeld zo’n 30.000 euro per jaar.

‘Geen fortuin, maar zeker niet weinig,’ vindt Reginiussen. Hij kent geen van de speelsters van de nationale ploeg persoonlijk, ‘maar dit kan betekenen dat sommige van die vrouwen zich veel meer of helemaal kunnen focussen op het voetbal.’

Dit kan betekenen dat sommige van die vrouwen zich veel meer of helemaal kunnen focussen op het voetbal

Nu moeten veel vrouwen er nog naast werken, of studeren voor het leven na hun voetbalcarrière. ‘Wij mannen hoeven dat niet, omdat we zo veel verdienen bij de clubs. Wij zijn klaar met werken, als we willen. Vrouwen niet, en dat is oneerlijk.’ Wellicht dat dit er ook toe leidt dat clubs gelijker gaan betalen, aldus de verdediger.

De Noorse speelster Caroline Graham op Instagram haar dankbaarheid voor de tegemoetkoming van de mannenploeg. ‘Dit betekent alles [...] voor de vrouwen die hetzelfde werk doen, dezelfde sport, maar minder betaald krijgen.’

Is dit een idee voor Nederland?

Het onderwerp van gelijke behandeling begint te spelen in het voetbal. Noorwegen loopt voorop, maar in andere landen is er ook discussie.

De Deense vrouwen recent omdat ze een gelijker loon wilden. Een recente oefenwedstrijd tegen Nederland ging niet door.

De Ierse voetbalvrouwen zich dit voorjaar over de schamele vergoedingen en het feit dat ze hun kleren moesten delen met jeugdelftallen.

Ook in Nederland begint het gesprek op gang te komen. Lieke Martens, deze week verkozen tot wereldvoetballer van het jaar bij de vrouwen, in het AD aan dat de spelersraad van de vrouwen in gesprek gaat met de bond. Spits Vivianne Miedema in Trouw: ‘We hoeven niet meer het schoothondje van het voetbal te zijn.’

Makkelijker en sneller zou het vermoedelijk gaan als de mannen hierin het initiatief nemen - naar Noors model. Voor de Nederlandse mannen is de vergoeding die ze van de bond krijgen voor hun optredens in de nationale ploeg immers ook een schijntje vergeleken met hun inkomsten bij hun clubs. Voor de vrouwen zou het vermoedelijk maken.

Hoeveel geld de Oranjemannen precies krijgen voor het spelen in het Nederlands elftal is niet duidelijk. Een woordvoerder van de KNVB zegt dat de bond niet praat over die bedragen.

Tijdens de komende interlandperiode zal ik de kwestie via de woordvoerder voorleggen aan de spelersraad - bemand door Wesley Sneijder, Daley Blind, Kevin Strootman, Klaas-Jan Huntelaar, Quincy Promes, en Georginio Wijnaldum.

Lees ook: