Beste,

Ik wil je bij dezen van harte uitnodigen voor de Avant Garde Cup 2.0, een experimentele wedstrijd met drie nieuwe spelregels, die ik met Voetblah en Voetbal in de Bollenstreek organiseer.

De wedstrijd vindt aanstaande dinsdag (7 november) plaats, op sportpark Ter Specke in Lisse, Spekkelaan 1. Daar spelen FC Lisse en Quick Boys. De aftrap is om 20.00 uur, maar je bent al welkom vanaf 18.30 uur.

Een ontstaansgeschiedenis in drie alinea’s:

Een paar jaar geleden had ik met data-analist Sander IJtsma een gesprek over de strafschopregel. We ergerden ons aan de vele situaties waarin een speler een strafschop kreeg, ook al had hij nauwelijks kans om te scoren, en hoezeer dit wedstrijden beïnvloedde.

Een paar maanden geleden mondde dat uit in waarin we een alternatieve regel voorstelden, gesuggereerd door de Duitse voetbalblogger Tobias Escher. Alleen als een duidelijke scoringskans wordt ontnomen - binnen of buiten het strafschopgebied - volgt een strafschop, was het idee.

En over een paar dagen, aanstaande dinsdag om precies te zijn, gaan we kijken of die theorie een beetje praktijkbestendig is, bij de Avant Garde Cup 2.0.

Tot zover de achtergrond. Dat deze wedstrijd er komt, is voor een groot deel te danken aan de broers Bram en Teun Meurs en hun vriend Maarten Smakman. Zij organiseerden vier jaar geleden al enkele wedstrijden met alternatieve spelregels. En ze wilden dat nu weer doen, in een tijd waarin de geesten Marco van wat rijper zijn voor regelverandering.

Dus: wees welkom! Voor elke lezer van mijn nieuwsbrief die aanwezig is, heb ik een roze koek. En wie tijdens de wedstrijd een korte enquête invult, doe ik een maandabonnement op De Correspondent cadeau.

Je zult in goed gezelschap zijn. Want wie ook komen:

  • Maurits Hendriks, bedenker van de selfpass in het hockey en topman bij NOC*NSF,
  • KNVB-secretaris-generaal Gijs de Jong,
  • Dirk Kuijt (assistent-coach van Quick Boys),
  • en scheidsrechter Pieter Vink.

Met sommigen van hen evalueren we na afloop. Had ik al gezegd dat je van harte welkom was?

JC uit Betondorp en de spelregels

Johan Cruijff was bij leven redelijk geïnteresseerd in spelregels, en hij wilde regels ook ook al kende hij ze niet altijd precies (aldus Mart Smeets, zie filmpje).

YouTube
Een kort item van Cruijffs rol als analist bij de NOS.

Wat hij wel wist, is dat de inworp voor veel ploegen balverlies opleverde. Iedereen staat immers gedekt en kort op elkaar. Tenzij...

Dat aan Ruud ter Weijden en Johan Derksen: ‘Degene wie de bal ingooit, de enigste speler is wie vrijstaat. Dus op het moment dat ik aan die zijkant sta, en ik gooi die bal in, heb ik geen mandekking. Dus als die bal mij teruggespeeld wordt, is er een moment dat ik vrij ben met de bal in mijn voeten en dan ben ik op mijn best.’

JC uit Nazareth en de spelregels

Ik was afgelopen weekend in het Rijksmuseum, voor het eerst sinds 1996, deels om even te ontkomen aan het voetbal en de spelregels.

Dat mislukte.

In de Eregalerij hing Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, en daarin herkende ik onmiskenbaar een voetballer die een rode kaart heeft gekregen en naar zijn oordeel - ‘Scheids!? Ik? Wat heb ik gedaan?’ - onterecht van het veld is gestuurd (door de Here Jezus naar de hel gestuurd).

De protesterende veroordeelde wordt door de vierde official van het veld begeleid.

Leestips

  1. In mijn vorige nieuwsbrief verwees ik al naar het stuk: Sports Illustrated voorspelde in 2014 vrijwel precies dat en hoe de Houston Astros dit seizoen de World Series zouden winnen, de titel in het Amerikaanse honkbal. Het blad mat deze week die heerlijke voltreffer Hier mijn in 2020 wordt Celtic kampioen van Schotland.
  2. De Astros wonnen in de zevende wedstrijd van de World Series van de Los Angeles Dodgers, die dus een erg goed seizoen hadden, met een ongelukkig einde. De vraag die The Ringer zich stelt - waarom werden de Dodgers geen kampioen? - is daarom een beetje suf, maar is goed.
  3. Kathryn Schulz is een geweldig amusante schrijfster. Hier boeit ze met over de geloofwaardigheid van niet-bestaande monsters.
  4. Michael Lewis - ik heb hem geloof ik al ettelijke malen aanbevolen - heeft over de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, en haar ongedachte taken, en ongedachte bedreiging door de regering-Trump. Zoals altijd weet Lewis op het eerste oog droge materie onderhoudend, interessant, en alarmerend te brengen.
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief