Beste,

Afgelopen dinsdag organiseerde ik met Bram Meurs, Teun Meurs en Maarten Smakman de Avant Garde Cup. Een experimentele voetbalwedstrijd met de selfpass, de intrap en een eerlijkere strafschopregel.

Wat begon als een gesprek met data-analist Sander IJtsma over de onrechtvaardigheid van de strafschop, resulteerde in een mediastormpje.

Foto: Nick van Tiem (voor De Correspondent)

Foto: Nick van Tiem (voor De Correspondent)

Zo’n beetje de hele Nederlandse sportpers was afgelopen dinsdagavond in Lisse aanwezig: NOS Radio 1, FC Afkicken, Voetbalzone.nl, FOX Sports, Nu.nl, allemaal hadden ze belangstelling voor het experiment.

Scheidsrechter Pieter Vink in gesprek met FOX Sports. Foto: Nick van Tiem (voor De Correspondent)

Scheidsrechter Pieter Vink in gesprek met FOX Sports. Foto: Nick van Tiem (voor De Correspondent)

Die aandacht leidde tot prettige opwinding op het sportpark van FC Lisse, die verder toenam toen Marco van Basten langs bleek te komen. Goed nieuws, want hij werkt tegenwoordig bij de FIFA als chief officer for technical development - zeg maar Chef Spelregelvernieuwing.

Hij vroeg ons ook mee te mogen doen aan de discussie na afloop. Dat panel vonden wij met KNVB-secretaris-generaal Gijs de Jong, topscheidsrechter Pieter Vink, en NOC*NSF-voorman Maurits Hendriks al goed bezet. Maar Van Basten kon er ook nog wel bij, besloten we nadat we er ongeveer een milliseconde over hadden nagedacht.

Dat plus alle media-aandacht leverde de ietwat vreemde situatie op dat ik opeens aan de rand van het veld interviews stond te geven, terwijl achter mij de wedstrijd werd gespeeld waar het ons om te doen was.

Van een cup naar een competitie

Maar hopelijk leidt alle aandacht tot ons nieuwe doel, zoals ik de dag erna bij vertelde: een competitie die een seizoen lang met de voorgestelde regels speelt.

Want dan trainen ploegen erop, ontdekken ze wat de kansen en risico’s zijn en kom je dus te weten - ongeveer - hoe de regels echt werken en wat de bijwerkingen zijn.

Ik ga me daar niet volledig op storten - spelregelvernieuwing is niet mijn core business. Maar met Bram, Teun en Maarten ga ik er wel aan werken.

Een algemene herwaardering van de roze koek was ook een van de ontdekkingen van de Avant Garde Cup 2.0 (Foto: Teun Meurs)

Een algemene herwaardering van de roze koek was ook een van de ontdekkingen van de Avant Garde Cup 2.0 (Foto: Teun Meurs)

Binnenkort zijn op deze site de beelden van de wedstrijd (integraal) te zien, en wil ik jullie vragen een korte enquête in te vullen. Ook komt er een evaluatie - met dank aan data-analysebedrijf Opta voor de analyse - en misschien nog een of twee stukken over de cup.

Tot slot: veel dank aan iedereen die er meewerkte, meedeed, de wedstrijd bezocht, of er anderszins bij betrokken was. We hebben er veel van geleerd, maar bovenal was het ontzettend tof om te doen.

Nog vragen aan Domenico Tedesco?

Maandag heb ik met een Duitse tactiekschrijver, de 31-jarige trainer van Schalke ‘04, en zijn baas,

Ik weet niet precies hoe veel tijd we zullen hebben, dus ik kan het niet beloven, maar graag neem ik jullie vragen mee. Laat maar weten!

Lees- en kijktips

  1. Heel aardig is het niet, van deze speler van Brentford, maar het is wel op de intimidaties van een driftkikker(tje).
  2. Michael Lewis’ recentste stuk, over de toetakeling van de regering-Trump van het ministerie van Landbouw, en al het goede en relatief apolitieke werk dat het doet, (Zoals altijd bij Lewis: het onderwerp lijkt niet interessant, maar dat wordt het vanzelf. Lees maar.)
  3. The Ringer over de strategie van de Houston Rockets in de NBA dit seizoen - hun maniakele drift om driepunters te maken.
  4. Rory Smith van de New York Times over de herensociëteit van trainers in het Engelse voetbal.

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail