Verdwijnt de schwalbe? Stopt het gezeur tegen de scheidsrechter? En wordt het voetbal sneller, aantrekkelijker en eerlijker?

Drie nieuwe voetbalspelregels, voorgesteld door De Correspondent, Voetbal in de Bollenstreek, en Voetblah, moeten dit helpen bewerkstelligen.

Dinsdagavond 7 november spelen topamateurclubs FC Lisse en Quick Boys een wedstrijd aan de hand van deze spelregels, onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink.

Het voorstel van Sander IJtsma en mij voor een alternatieve strafschopregel. Het idee voor de Avant Garde Cup 2.0 kwam voort uit dit stuk, waarin Sander en ik betogen dat de huidige strafschopregel leidt tot buitenproportionele zware straffen. Dat kan beter. Lees hier ons stuk over de alternatieve strafschopregel

Na afloop discussiëren Maurits Hendriks (bedenker van de self-pass in het hockey), Gijs de Jong (secretaris-generaal van de KNVB), topscheidsrechter Pieter Vink, Jan Zoutman (trainer Quick Boys), Robbert de Ruiter (trainer FC Lisse), en de aanvoerders van beide ploegen over de effecten op het spel, onder leiding van presentator Neal Petersen (FC Afkicken).

Publiek en pers zijn van harte uitgenodigd voor de wedstrijd en de evaluatie na afloop.

In het kort komen de drie spelregels neer op het volgende:

1. De selfpass

Spelers mogen vrije trappen op zichzelf nemen, meteen nadat de scheidsrechter heeft gefloten. Het doel is om het spel te versnellen, het voordeel voor de aanvallende partij te vergroten, en het gezeur op de scheidsrechter te verminderen. De regel is bedacht door Maurits Hendriks en met veel succes ingevoerd in het hockey. De self-pass is officieel voorgesteld als discussiepunt door de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA.

2. De intrap/indribbel (i.p.v. de inworp)

De inworp wordt vervangen door de intrap of de indribbel. Het doel is om de aanvallende partij meer voordeel te geven. Momenteel eindigen inworpen vaak in balverlies of ongevaarlijk balbezit. De intrap of indribbel moet een voordeel voor de aanvallende ploeg opleveren.

3. De alternatieve strafschopregel

Een strafschop wordt alleen toegekend indien de aanvallende partij een duidelijke scoringskans wordt ontnomen. Dit kan binnen of buiten het strafschopgebied zijn. Op andere overtredingen in het strafschopgebied volgt een ‘simpele’ directe vrije trap. Door deze regel (lees hier een ruime uitleg) neemt het aantal ‘buitenproportionele’ strafschoppen af. Ook verwachten we minder kleine overtredingen op aanvallers, en dat de schwalbe een theatrale, doch stille dood sterft.

Meer weten? Lees hier in detail over de spelregels We testen drie experimentele spelregels: een nieuwe strafschopregel, de selfpass, en de intrap. Lees hier de uitleg

Verdere informatie

Data-analysebedrijf Opta codeert de wedstrijd, zodat het effect van de spelregels op het spel getoetst kan worden. Bijvoorbeeld om de vraag te beantwoorden of de effectieve speeltijd toeneemt.

Tijdens en na de wedstrijd nemen twee sportwetenschappers (Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit) een enquête af bij het publiek. Wordt het spel daadwerkelijk als aantrekkelijker, sneller en eerlijker ervaren?

De registratie van de wedstrijd is in handen van FC Videoanalyse.

De bevindingen van de evaluatie zullen aan Marco van Basten worden overhandigd, de chief technical officer van de wereldvoetbalbond FIFA en voortrekker van spelregelvernieuwing.

Noot: De organisatie heeft - uiteraard - niet de spelregelwijsheid in pacht. Wij hebben de keuzes voor de spelregels en de uitwerking ervan weloverwogen gemaakt, maar nodigen iedereen uit om mee te denken over de verdere vormgeving.

Praktische informatie

7 november 20:00 uurSportpark Ter Specke, Spekkelaan 1, 2161 GH Lisse

Wedstrijd duurt 2 keer 30 minuten

Evaluatie in de kantine 21:45 uurTwitter: @avantgardecupFacebook: corr.es/agc2