Beste,

De luisterdocumentaire over dementie is bijna af! In december zal hij te horen zijn. De werktitel is: De mens zien. Deze term muntte zorgdirecteur Laurent de Vries op De Correspondent in Een andere directeur en hij lieten zich 24 uur opnemen in elkaars verpleeghuis.

Verder in deze nieuwsbrief: een heleboel tips. Om te beginnen twee tips van deelnemers van de Dementiedagboeken. Duveke wijst op het bestaan van ‘zwementie,’ waarbij mensen met dementie in groepsverband zwemmen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en theatermaker Adelheid Roosen zijn de ambassadeurs van ‘zwementie’ in Den Haag.

Luut las in de Volkskrant ‘Mensen met dementie zijn niet anders dan wij,’ concludeert hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The. ‘Nou, daar ben ik het van harte mee eens,’ reageert Luut in zijn spraakbericht.

Aanleiding is haar boek: Dagelijks leven met dementie. The en haar onderzoeksgroep zijn mijn samenwerkingspartners van de Dementiedagboeken - die trouwens een week geleden online verhuisd zijn. Die staan nu op een nieuwe, dementievriendelijke website.

De zorgverlener van de toekomst

Vorige week tipte Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen, me een van Ezra Klein (Vox) over hoe het zit met de banen van de toekomst. De conclusie is memorabel. De huidige verwachting is dat vele banen weggerobotiseerd zullen worden. Niets is minder waar, als we Kleins geïnterviewde, Ai-jen Poo, mogen geloven. Zij ziet, met het toenemende aantal ouderen, een toekomst voor zich waarin mensen voor mensen zorgen.

Opvallend genoeg lijkt ouderenzorg in Nederland onder verpleegkundigen in opleiding nauwelijks in trek te zijn. Nog geen 5 procent van de studenten verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam Bij andere opleidingen lijkt dit niet anders te zijn. Heeft ouderenzorg onder zorgverleners dan zo weinig aanzien?

Kiezen voor ouderenzorg saai?

Zelf ben ik twee jaar hospicevrijwilliger geweest. Het is dankbaar werk, het is denkwerk en het is zó ontzettend nodig. Voor ouderen zorgen is hartstikke interessant, vooral omdat er genoeg te verbeteren valt aan de kwaliteit van leven van ouderen. En er zijn vele manieren waarop je dit kunt doen.

Lynn Berger, correspondent Technologie en Cultuur, kwam een mooi voorbeeld tegen toen zij een paar weken geleden te gast was bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze woonde daar een scriptieprijsuitreiking bij. Van de ruim drieduizend afgestudeerden van uiteenlopende opleidingen viel nota bene

Voor haar scriptie interviewde Hoekstra ouderen met een verstandelijke handicap. Haar conclusie: aan hen wordt te weinig gevraagd hoe zij hun gelukkige oude dag voor zich zien.

Lessen over ouderdom

Onlangs vroeg ik op De Correspondent om tips voor mijn nieuwe onderzoeksonderwerp: Mocht je me een tip hebben gestuurd, maar nog geen reactie hebben gehad: weet dat ik alles heb gelezen. Zodra je inbreng voor mijn onderzoek van pas komt, zal ik contact met je zoeken.

Alvast een interessante tip: LASA, een uit de kluiten gewassen database met uiteenlopende cijfers die gaan over oud worden. Hij is van onderzoekers die verbonden zijn aan het VUmc in Amsterdam.

Een tweetal onderzoeken van LASA hangt samen met mijn nieuwe onderzoek ‘ouderenzorg en Nederlanders met een migratie-achtergrond’ die voor alle ouderen in spe interessant zullen zijn. Zo leerde ik dat en dat

Nu ik dit weet, ga ik maar eens achter mijn bureau vandaan om te werken aan mijn verbondenheid en die loopsnelheid kan ook beter. Toedeloe!

Hartelijk groetend,

Heiba

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden