Beste luisteraars! De HR-afdeling van De Correspondent is erachter gekomen dat mijn zeer gewaardeerde podcastkameraad Jesse Frederik al drie jaar geen vakantiedag heeft opgenomen.

Dat kan natuurlijk niet, en dus is Jesse met wekenlang verlof gestuurd.

Maar niet getreurd, ik heb in collega Jelmer Mommers een meer dan waardige vervanging gevonden. We spraken over een grote vraag: hoe optimistisch of pessimistisch mogen - of moeten - we zijn over onze toekomst op deze planeet?

De aanleiding?

over ‘het mysterie van Paaseiland’ - waarin ik een hoopvolle toon aansloeg. En in de tweede plaats het over het overvloedige gebruik van gif in de landbouw.

De vragen:

  • Wat is het gevaar van doemdenken?
  • Wat zijn de risico’s van gemakzuchtig optimisme, en het geloof dat technologie al onze problemen zal oplossen?
  • Kunnen we ‘groei’ en ‘vooruitgang’ op een andere manier definiëren?
  • Wat kunnen wij - persoonlijk - doen om duurzamer te leven?

Tijdens de podcast bevelen we drie boeken aan, voor wie zich verder in dit onderwerp wil verdiepen: van James C. Scott, van Kate Raworth en van George Monbiot.

De stukken:

Wat er echt gebeurde op het mysterieuze Paaseiland (en wat we daar vandaag nog van kunnen leren) Paaseiland: al decennia vragen onderzoekers zich af wat er is gebeurd op dit kleine stipje in de Grote Oceaan. Hoe bouwden de bewoners die gigantische beelden? Waarom ging het eiland ten onder? Een nieuwe generatie van onderzoekers ontrafelt het mysterie. Lees het verhaal hier terug Onze landbouwgrond is zo dood als een pier. Weg met het gif Het gif uit de industriële landbouw brengt het leven op aarde ernstig in gevaar. Toch blijven overheden laks. En dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn om voldoende voedsel voor iedereen te verbouwen. Lees het verhaal hier terug