De Spaanse krant El Confidencial gebruikt een robot om te schrijven: Ana Futbot (sí, soy un bot, verontschuldigt ze zich op Is dat een zorgelijke ontwikkeling? Als ik eerlijk ben, dan vind ik van niet.

Vroeger - 2004, 2005 - heb ik een paar keer voor de Volkskrant wedstrijdverslagen geschreven. Het waren stressvolle middagen: de wedstrijd nauwgezet proberen te volgen, notities maken van belangrijke momenten, me zorgen maken over het feit dat ik nauwelijks begreep wat er gebeurde, enigszins clichévrije vragen aan spelers en trainer verzinnen, in het volle besef dat ik niet erg veel verstand van voetbal had.

Vervolgens was het heen en weer hollen tussen de mixed zone en de persruimte. Om noch die ene speler, noch de persconferentie van de trainer te missen. Als dat was gelukt, of niet, had je nog een uurtje of twee om van die hele complexe bende een verhaaltje te maken, liefst ook nog enigszins onderhoudend opgeschreven.

Het zal je niet verrassen: dat lukte zelden. In zulke korte tijd ben je al blij als je überhaupt iets samenhangends en ruwweg grammaticaals hebt geschreven. Of het ook ergens op slaat, is een tweede. En hopelijk had je niks gemist dat de collega’s - vermoedelijk even gestrest - wel hadden gezien.

De robotisering lijkt me dus een kans. Laat Ana Futbot het simpele feitelijke verslaggeverswerk doen, dan kan de journalist van vlees en bloed zijn menselijke kwaliteiten benutten: verbanden leggen, reportages maken, interviews doen. Kortom: iets proberen te begrijpen van het spel - en dat vervolgens uitleggen aan de lezer.

Leve de robotisering van de voetbaljournalistiek!

Een interview Auf Schalke

Ik was maandag in Gelsenkirchen - niet echt een mooie stad (understatementje) - om op bezoek te gaan bij Schalke ‘04, de voetbalclub die de trots van een groot deel van de stad is.

Schalke cultiveert zijn geschiedenis als club van mijnwerkers

Met Tobias Escher, tactiekschrijver en auteur van sprak ik met Christian Heidel, de technisch directeur van Schalke, en met Domenico Tedesco, de 31-jarige trainer van de club.

Domenico Tedesco’s schets van het druk zetten door pendelende middenvelders.

Over Tedesco’s leeftijd hebben we het niet gehad. We hebben het - keurig siezend (elkaar met u/Sie aansprekend), wat toch een beetje gek is met iemand van dezelfde leeftijd (ik bedoel: zes jaar jonger) - alleen over tactiek gehad.

Volgende week lees je het resultaat hier terug.

Leestips

  1. The New Yorker heeft over het computerspel Football Manager.
  2. Allan Simmons, een van de beste Scrabblespelers ter wereld, heeft waarschijnlijk jarenlang Niet erg vernuftig overigens: hij legde rotletters gewoon terug in het zakje.
  3. Wie weet hebben we binnenkort een buitenlandse bondscoach. We hadden ooit een heel interessante: Ernst Happel. Afgelopen week was zijn 25ste sterfdag. VI diepte met hem op.
  4. Pieter Zwart van VI heeft alvast voor de nieuwe bondscoach.
  5. Vorig jaar ik over Sam Hinkie, de general manager van de Philadelphia 76ers, die de Sixers opzettelijk een paar jaar liet verliezen om daar later de vruchten van te plukken - ‘The Process,’ heette de aanpak. Hinkie werd ontslagen, omdat het verliezen de eigenaren van de Sixers de strot uitkwam. Maar inmiddels plukken ze wel de vruchten, zo Sports Illustrated.
  6. FiveThirtyEight is ook over de Sixers, de New York Times legt ook een tussen het succes en Hinkies Process.