Dortmund-Schalke, vorige week zaterdag, was een schitterende wedstrijd - zo eentje die maar een keer per seizoen voorkomt.

Na een 4-0 achterstand bij rust, kwam Schalke terug tot 4-4. Doelpunten, goals, tactische omzettingen, grove overtredingen, een rode kaart en een gelijkmaker-in-blessuretijd die uiteraard werd (ge-‘Celine-a-Scenet’) - de wedstrijd had, conform het cliché, alles.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
De emo-porno van My Heart Will Go On i.c.m. beslissende sportmomenten werd groot dankzij de 6-1 van Barcelona tegen Paris St. Germain in maart van dit jaar.

Die ochtend had ik gepubliceerd over Schalkes technisch directeur Christian Heidel, die deze zomer de 32-jarige Domenico Tedesco aanstelde als coach. Een moedige keuze, vind ik, en schreef ik.

Als ik zoiets publiceer, op de dag van een wedstrijd, dan hoop ik toch een beetje dat de wedstrijd het stuk bevestigt. Eén keer zat het wat dat betreft enorm mee - de dag dat ik over Louis van Gaal schreef, won het Nederlands Elftal op het WK van 2014 met 5-1 van Spanje.

Deze keer leek het fout te gaan. Toen Schalke bij rust met 4-0 achterstond, leek Heidel misschien wel moedig, maar vooral onnozel, en Peter Bosz, de trainer van Dortmund die krijgt vanwege zijn vermeende en zelfs leek opeens ‘volhardend’ in zijn aanvallende speelstijl.

Een uur en vier goals later was het andersom - Tedesco leek geniaal, Heidel nog slimmer, voor Bosz moest druk naar adjectieven worden gezocht, en mijn stuk leek te kloppen - in ieder geval tot dit weekend.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Een compilatie van wansm... van My Heart Will Go On en beslissende doelpunten.

Waarom vernieuwing in het trainersvak uitblijft

Waar Heidel dus lef heeft met het kiezen van trainers, lijkt de Engelse Premier League de afgelopen weken meer op een voor de Oude Britse Trainer.

Roy Hodgson (Crystal Palace), Alan Pardew (West Bromwich Albion) en Sam Allardyce (Everton) en David Moyes (West Ham United) kregen voor de zoveelste keer een kans.

Zoals iemand West Ham heeft nu zoveel oude Britse trainers gehad, dat ze er binnenkort als trouwe klant eentje gratis krijgen.

Maar waarschijnlijk is dat precies het punt. In mijn stuk over Heidel haalde ik de econoom John Maynard Keynes aan, die ooit schreef dat het beter is voor je reputatie om conventioneel de mist in te gaan dan onconventioneel succes te hebben.

Een (iets) modernere variant hierop luidt: nobody ever got fired for choosing Dat bedrijf was jarenlang marktleider in computers en software. Als je als ambtenaar koos voor IBM-computers (Sam Allardyce), zat je nooit fout - al waren er betere, maar onbekendere producten (zoals een Apple/Tedesco) beschikbaar.

Als die parallel opgaat, dan kan het dus nog wel even duren voordat de vernieuwing van het trainersgilde inzet. Maar als het eenmaal gebeurt, dan kan het hard gaan. De overeenkomst dus tussen oude trainers en Céline Dion? Er blijken nog verrassend veel mensen in geïnteresseerd.

Wat discussiëren over jeugdvoetbal zoal oplevert

Begin september schreef ik over Willem II-jeugdopleider Bastiaan Riemersma en zijn ideeën. Dat stuk leverde hem veel reacties op - ook van mensen van buiten het voetbal.

Woensdagavond had Riemersma een paar van die mensen uitgenodigd om verder te praten. Het belangrijkste gespreksonderwerp was talentherkenning. Waar let je op?

Nu scouten clubs vooral vroegrijpe spelers, die groter en sterker zijn dan hun leeftijdsgenoten. Maar die voorsprong verliezen ze later vrijwel zeker, en dus heb je als club een werkelijk talent over het hoofd gezien.

Onder het systeemplafond over jeugdvoetbal denken.

Ingenieur en Football Manager-liefhebber Stefan kwam met een paar interessante suggesties. Eentje was om teams met tien man te laten spelen, zodat winnen nauwelijks nog een reëel doel is. Daardoor wordt de organisatie van het team nog belangrijker dan individuele kwaliteit, aldus Binnemars, waardoor iedereen gedwongen wordt om zijn taken en doelen serieus te nemen.

Binnenkort meer over jeugdopleiding.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. De coach van Wayde van Niekerk, de Zuid-Afrikaanse olympisch kampioen op de 400 meter hardlopen, is een 75-jarige vrouw uit Namibië: Ans Botha, in Zuid-Afrika beter bekend als Tannie Ans (‘Tante Ans’). Deze week kreeg ze van de internationale atletiekbond IAAF de Coaching Achievement Award, een soort oeuvreprijs dus. en schreven eerder over
  2. Daryl Morey, de briljante general manager van basketbalploeg Houston Rockets, van Jim Rome over zijn ploeg. (Je moet even door wat bizarre reclames en een bizar item heen, voordat het gesprek met Morey begint. Of spoel door naar minuut 9:45.)
  3. Paul Backus en Ricardo Walinski, de mannen van Podje Voetbal - de podcast met de geweldigste introductiemuziek van alle podcasts - hadden met René Hake, de ex-trainer van FC Twente.
  4. Bernie Ecclestone, de voormalig baas van de Formule 1, blikt terug op zijn leven tijdens met TheFinancial Times. (Als de link niet werkt, googel dan op ‘Ecclestone’ en ‘FT’.)