Spring naar inhoud

Hoe breng je een verhaal over klimaatverandering aan de man? Met humor, bijvoorbeeld

Het is een koude zaterdag in november. Voor Trump zijn dergelijke weersomstandigheden reden genoeg om klimaatverandering te ontkennen; hagel en sneeuw zijn voor hem meer dan eens een stok geweest om in het klimaatdebat mee te slaan.

Een klimaatdebat waarbij genoeg werk aan de winkel is. Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief organiseren daarom een trainingsweekend voor jongeren die zich hiervoor (willen) inzetten. Het weekend vindt plaats in een voormalige varkensstal in Tilburg, een herinnering aan de bio-industrie.

Mij is gevraagd een sessie te verzorgen. We hebben het over hoe harde cijfers die klimaatverandering tonen niet genoeg zijn en waarom goede verhalen nodig zijn die zich laten vertalen in handelen. Wat een goed verhaal is, kan per persoon en context verschillen.

Hoe komt het wél over?

De een kan ontzettend enthousiast worden van een documentaire met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, maar de ander wordt veel meer geraakt door een persoonlijk verhaal van astronaut Piers Sellers vanaf een bureaustoel. Wat ook kan werken is humor.

Als het gaat om klimaatverandering valt op het eerste gezicht niet zo heel veel te lachen, maar humor kan een manier zijn om een verhaal te brengen en aan te sporen tot handelen.

Zoals Greenpeace dat doet bijvoorbeeld, in een filmpje waarin de organisatie zich op de hak laat nemen. Greenpeace kan veel, van zeehondjes redden tot actievoeren, maar het klimaatvraagstuk alleen oplossen gaat haar niet lukken. Zelfspot, zonder aan urgentie in te boeten.

Waarom dit zo nodig is (en ik hoopvol ben)

Dat die urgentie er is valt niet te ontkennen, er zijn genoeg onderzoeken die dat bevestigen. Tegelijkertijd zijn er minstens evenveel actoren die doen alsof dat niet het geval is.

Daarbij hebben we niet alleen te maken met Donald Trump en gelijkgestemden, maar ook met de fossiele industrie. Die weet de eigen kant van het verhaal goed te vertellen aan bijvoorbeeld jonge kinderen middels lesmateriaal.

Goede verhalen ten behoeve van het klimaat zijn dus nodig, hoe die het best verteld kunnen worden blijft zoeken. Soms vindt dat zoeken gezamenlijk plaats op een zaterdag in Tilburg.

Na afloop van de sessie is het tijd voor het avondeten: vegetarisch, in diezelfde voormalige varkensstal. Verandering, het kan. Hoopvol stap ik weer de koude regen in.


Lees hier hoe olie- en gasbedrijven het Nederlandse onderwijs beïnvloeden Lees in Jelmers nieuwsbrief meer over het zoeken naar betere verhalen
YouTube
Bekijk hier het filmpje van astronaut Piers Sellers
YouTube
Bekijk hier het filmpje van Greenpeace
Correspondent Samenleven