De Rudi & Freddie Show
Wat moeten we met al die cijfers in het nieuws?
SoundCloud

Opname: Romanee Rodriguez, Montage: Yelena Schmitz en Romanee Rodriguez

Beste luisteraars!

In deze nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show spreek ik (Rutger) met niemand minder dan onze eigen Correspondent Ontcijferen, Sanne Blauw.

Sanne werkt al bijna twee jaar aan haar eerste boek. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat nogal een ding is - zo’n boek schrijven. Hoe structureer je je betoog? Welke anekdote moet waar komen? Wat wordt de twee-minuten-samenvatting van die 50.000 woorden die je nog honderden keren mag opdreunen?

Welke cijfers kunnen we nog serieus nemen?

Sannes boek gaat over de vele cijfers waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, vooral in het nieuws. Van het bruto binnenlands product tot de betrouwbaarheid van peilingen tot de statistische verschillen tussen man en vrouw.

Maar het is ook een verslag van hoe ze zichzelf heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren - van cijferbeluste promovenda tot cijfersceptischere journalist, om daar nu ergens tussenin te belanden.

Zomaar wat vragen die voorbijkomen:

  • Welke cijfers kunnen we nog serieus nemen?
  • Welk beeld krijg je van ‘de wetenschap’ als je naar de mensen áchter de ingewikkelde formuleringen en formules kijkt?
  • Hoe krijg je een baan bij De Correspondent?

Sanne werkt tot januari op het Netherlands Institute of Advanced Study (NIAS) aan haar boek, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Op de hoogte blijven van Sannes werk? Als correspondent Ontcijferen onderzoekt Sanne de getallenwereld. In haar nieuwsbrief houdt ze je op de hoogte van wat ze schrijft, ziet, hoort en leest. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor Sannes nieuwsbrief

Beluister ook:

Podcast: Het gevaar van doemdenken en de risico’s van gemakzuchtig optimisme Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Jelmer Mommers. Het onderwerp is een tikje breed: de toekomst van de mensheid op planeet aarde. Mogen we optimistisch zijn, of is alles al verloren? Beluister de Rudi & Freddie Show hier Podcast: Wij gingen met een stofkam door het regeerakkoord. Luister mee Als je deze Rudi & Freddie Show geluisterd hebt, weet je wat het kabinet-Rutte III voor het klimaat en de economie doet. En zie je: echte verandering komt niet uit Den Haag. Beluister de Rudi & Freddie Show hier Podcast: Hoofdredacteur Rob Wijnberg over de toekomst van De Correspondent Deze week geen Rudi & Freddie Show, maar een Robbie & Freddie Show. We hebben het over De Correspondent. Wat is die waan van de dag nou eigenlijk, en hoe ga je er voorbij? Beluister de Rudi & Freddie Show hier